Digitalni spomenici, cijena 3.000 evra

Mariborsko pogrebno preduzeće dobilo je već 50 narudžbina za digitalni nadgrobni spomenik, vrijedan 3. 000 evra po komadu, čiji je prototip pijre nekoliko dana predstavila grupa lokalnih preduzetnika u saradnji sa tamošnjim elektrotehničkim fakultetom.

Region 26.03.2017 | 13:35
Digitalni spomenici, cijena 3.000 evra
Digitalni nadgrobni spomenik pruža daleko više informacija o pokojniku od klasičnog na kojemu su u mramoru ili kamenu obično upisani samo ime i prezime te datum rođenja i smrti, objavila je Slovenačka televizija, prenosi Hina.

"Današnji nadgrobni natpisi vrlo su kratki, pa o pokojniku pružaju samo osnovne podatke, dok digitalno doba pruža nebrojeno novih mogućnosti, u životu i poslije smrti", objavilo je povodom postavljanja prototipa spomenika na mariborskom groblju Pobrežje lokalno pogrebno komunalno preduzeće.

Digitalni nadgrobni spomenik koji napaja solarna baterija korisnicima pruža mogućnost prikazivanja teksta, video zapisa i fotografija na ekranu zaštićenom kućištem od atmosferskih uticaja.

Tekst, video snimke i fotografije osoba može da odabere za svog života ili to nakon njegove ili njene smrti može da učini rodbina.

U pogrebnom preduzeću Maribor tvrde da su za takve nadgrobne spomenike dobili već 50 narudžbi, a cijena im je 3.000 evra po komadu bez PDV-a.

Autori ideje računaju na potencijalno veliko tržište Evrope i sjeverne Amerike.

Mariborski digitalni nadgrobni spomenik na ekranu prikazuje osnovne podatke, ali kad mu se približite aktiviraju se senzori koji prate kretanje i oči, pa uključuju prikaz snimljenih podataka.

(Nezavisne novine)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Nema Nam Spasa

26.03.2017 12:44

,,Turbo Folk,,je usao u sve pore drustva.Ja sam djeci rekao,kada umrem da mi na grobu ozidaju pecenjaru,kada su zadusnice da rostiljaju a i ja sa njima.

ODGOVORITE
Name

ZV RS

26.03.2017 13:17

Najvece trziste ce imati kod nas Srba, narocito i Istocnoj Srbiji, jer ovakve gluposti kod nas sigurno prolaze. Ako neko zna, da ima narod koji pravi veci cirkus od nas na grobljima, neka mi javi.

ODGOVORITE
Name

kl

26.03.2017 16:30

Slazem se

Name

Kiro

27.03.2017 04:47

To ne kupujem dak se ne pocne raditi u NANO tehnici!Hahaha,

ODGOVORITE