Рехабилитација усташтва у Хрватској

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је Министарство спољних послова Србије да упути најоштрију ноту хрватском Министарству спољних и европских послова због последњег обијања православних цркава у Хрватској, те да од ЕУ затражи да званичном Загребу пошаље јасну поруку да је неприхватљива рехабилитација усташтва у тој земљи.

Регион 25.03.2017 | 13:54
Рехабилитација усташтва у Хрватској
Последње су обијене две цркве у дрнишком крају - Црква Св. Петке у Кањанима и Црква Св. Јована у Миочићу, што се догодило у ноћи између 22 и 23. марта ове године, подсетио је Линта у саопштењу достављеном медијима.

"Ово је треће скрнављење Цркве Св. Јована у Миочићу и друго скрнављење Цркве Св. Петке у Кањанима током месеца марта", навео је Линта и додао да полиција још увек није открила налогодавце и починиоце 13 обијања православних цркава у дрнишком крају у претходних 10 месеци.

Неприхватљјиво је, каже Линта, да се у 21. веку све чешће скрнаве православне цркве у једној од чланица Европске уније, те захтева да хрватски надлежни органи у што краћем року пронађу и најоштрије казне налогодавце и починиоце овог злочиначког чина.

Линта сматра да би српско Министарство спољних послова требало да апелује на ЕУ да Хрватској пошаље јасну поруку да је неприхватљива толеранција званичног Загреба према све отвореној рехабилитацији усташтва чији је циљ потпуна негација свега српског у данашњој Хрватској.

"Све више забрињава да Хрватска својим повратком у нацифашистичку прошлост постаје фактор нестабилности у региону. То је још једна потврда да је Европска унија направила велику грешку када је у своје чланство примила Хрватску која има етнички мотивисано правосуђе, државну управу и полицију и која се није суочила са својом злочиначком прошлошћу", наводи Линта.

Извор: Агенције

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

милош

25.03.2017 13:52

Дај г.Линта прекини више са усташством???Прво су срби рехабилитовали ћетнике који су у прошлом систему били осуђени и забрањени исто ко усташеКада се проведе судски поступак комплет и изнесу докази супротно од пресуде аферим а дотле поклопи се и уживај у четницима и усташама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рере

25.03.2017 22:42

Да ли је постојала творевина СХС и које су регуларне формације биле у тој творевини?? Наравно. Цетници и Домобрани нијесу исто сто су Устасе и Хандзар бригаде. Сто је Енглески агент имао задатак да их сврста у исти кос,то је друга прица.

Name

микаца

26.03.2017 10:03

Историја касни и мемозе закаснит само да буде објективна и сугласна нама треба истина свима и требамода се постујемо ако се вец не волимо ,сви ми волимо своју дјецу ааајде да се постујемо због насе дјеце:Ми нисмо лоси само .се требамо окренути сами себи да се бар увазамо::

ОДГОВОРИТЕ