Rehabilitacija ustaštva u Hrvatskoj

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da uputi najoštriju notu hrvatskom Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova zbog poslednjeg obijanja pravoslavnih crkava u Hrvatskoj, te da od EU zatraži da zvaničnom Zagrebu pošalje jasnu poruku da je neprihvatljiva rehabilitacija ustaštva u toj zemlji.

Region 25.03.2017 | 13:54
Rehabilitacija ustaštva u Hrvatskoj
Poslednje su obijene dve crkve u drniškom kraju - Crkva Sv. Petke u Kanjanima i Crkva Sv. Jovana u Miočiću, što se dogodilo u noći između 22 i 23. marta ove godine, podsetio je Linta u saopštenju dostavljenom medijima.

"Ovo je treće skrnavljenje Crkve Sv. Jovana u Miočiću i drugo skrnavljenje Crkve Sv. Petke u Kanjanima tokom meseca marta", naveo je Linta i dodao da policija još uvek nije otkrila nalogodavce i počinioce 13 obijanja pravoslavnih crkava u drniškom kraju u prethodnih 10 meseci.

Neprihvatljjivo je, kaže Linta, da se u 21. veku sve češće skrnave pravoslavne crkve u jednoj od članica Evropske unije, te zahteva da hrvatski nadležni organi u što kraćem roku pronađu i najoštrije kazne nalogodavce i počinioce ovog zločinačkog čina.

Linta smatra da bi srpsko Ministarstvo spoljnih poslova trebalo da apeluje na EU da Hrvatskoj pošalje jasnu poruku da je neprihvatljiva tolerancija zvaničnog Zagreba prema sve otvorenoj rehabilitaciji ustaštva čiji je cilj potpuna negacija svega srpskog u današnjoj Hrvatskoj.

"Sve više zabrinjava da Hrvatska svojim povratkom u nacifašističku prošlost postaje faktor nestabilnosti u regionu. To je još jedna potvrda da je Evropska unija napravila veliku grešku kada je u svoje članstvo primila Hrvatsku koja ima etnički motivisano pravosuđe, državnu upravu i policiju i koja se nije suočila sa svojom zločinačkom prošlošću", navodi Linta.

Izvor: Agencije

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

miloš

25.03.2017 13:52

Daj g.Linta prekini više sa ustašstvom???Prvo su srbi rehabilitovali ćetnike koji su u prošlom sistemu bili osuđeni i zabranjeni isto ko ustašeKada se provede sudski postupak komplet i iznesu dokazi suprotno od presude aferim a dotle poklopi se i uživaj u četnicima i ustašama.

ODGOVORITE
Name

rere

25.03.2017 22:42

Da li je postojala tvorevina SHS i koje su regularne formacije bile u toj tvorevini?? Naravno. Cetnici i Domobrani nijesu isto sto su Ustase i Handzar brigade. Sto je Engleski agent imao zadatak da ih svrsta u isti kos,to je druga prica.

Name

mikaca

26.03.2017 10:03

Istorija kasni i memoze zakasnit samo da bude objektivna i suglasna nama treba istina svima i trebamoda se postujemo ako se vec ne volimo ,svi mi volimo svoju djecu aaajde da se postujemo zbog nase djece:Mi nismo losi samo .se trebamo okrenuti sami sebi da se bar uvazamo::

ODGOVORITE