Пет најчешћих грешака које туристи праве у Риму

Има она стара изрека "Када си у Риму, понашај се као као Римљанин". А прави Римљани умеју лако да препознају оне који се не понашају "као Римљани". Ових пет ствари једном правом Римљанину лако ће одати туристу у "вечитом граду".

Путовања 24.03.2017 | 14:17
Пет најчешћих грешака које туристи праве у Риму
1. Кафа за ношење

У Италији не постоји такво нешто. Никада нећете срести Италијана да шета улицом са папирном чашом кафе у руци. Кафа се у Италији пије у тренутку када је направљена и тамо где је направљена. Такође, Италијан никада неће пити кафу са млеком после поднева. Кап млека у вашем еспресу, после 12, лако ће вас одати.

2. Облачење "као да вас нико не гледа"

Не треба посебно истицати да је мода италијанска ствар. Зато, када сте у посети Риму, избегавајте хавајске кошуље, спортске мајице, јапанке, као и бејзбол качкете. Иако су Миланези препознатљивији по моди, ни Римљани не заостају, па ће по оваквој одећи лако препознати туристу.

3. Избегавање "ваздушног" пољупца

Блиски пријатељи, како мушкарци тако и жене, поздрављају се прислањањем образа уз образ и "ваздушним" пољупцем. Уколико вам неко упути овај знак пажње, није пристојно избегавати га.

4. Два, три или четири оброка

Иако се то сматра за њихов обичај, многи Италијани не једу четири јела за један оброк (антипасто, примо, сецондо, долце), па не морате ни ви. Слободно наручите само нешто са примо и сецондо менија за ручак и нећете погрешити.

5. Оклевање у вожњи или при преласку улице

Римљани возе агресивно, али се ни пешаци не понашају другачије у саобраћају. Само изгледајте довољно уверљиво у жељи да пређете улицу или је никада нећете прећи. Саобраћај у Риму је веома хаотичан, возачи ће вам свирати и викати на вас, а на вама је само да их игноришете, да се трудите да се не изнервирате и да наставите својим путем.

Б 92
фото:интернет

 

 
 

Коментари / 0

Оставите коментар