Туск оптужен да је радио против Пољске

Министар одбране Пољске Антони Мац́еревич оптужио је председника Европског савета Доналда Туска да сарађује са председником Русије Владимиром Путином како би нашкодио пољским интересима у случају пада авиона у Русији 2010. године, у којем су погинули тадашњи председник Пољске Лех Качињски и још 95 особа.

Свијет 21.03.2017 | 22:14
Туск оптужен да је радио против Пољске
Министарство је јуче ставило до знања војном одсеку Кабинета државног тужилаштва да сумња да је Туск, који је био премијер у то време, злоупотребио поверење у спољним односима.

Портпаролка кабинета тужиоца у Варшави потврдила је да је добила обавештење од Министарства у којем се Туск оптужује за дипломатску велеиздају, преноси Ројтерс.

Тужилаштво има 30 дана да одлучи да ли ц́е покренути истрагу.

Тусков кабинет у Бриселу одбио је да дâ коментар.

То је најозбиљнија оптужба коју је против Туска поднела десничарска партија Закон и правда, на чијем челу се налази Јарослав Качињски, брат покојног председника, најмоц́нији политичар у Пољској и Тусков противник, наводи Ројтерс.

Мац́еревич је за лист „Газета Полска“ рекао да је Туск ступио у нелегалан контакт са Владимиром Путином на штету Пољске и да би због тога требало кривично да одговара.

Државна новинска агенција Пољске пренела је део обавештења у којем се наводи да је Туск пристао на услове који су спречили да Пољска у потпуности учествује у истрази узрока пада авиона у близини руског града Смоленска.

(Агенције) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ана

21.03.2017 21:46

Ови Пољаци висе не знају ко кога оптузује и ста раде.. постали су смех Европи.. Нису нормални,..

ОДГОВОРИТЕ