Кворум одгодио Дом народа ПСБиХ

Колегијум Дома народа Парламентарне скупштине БиХ одгодио је одржавање данашње сједнице због недостатка кворума, односно због недоласка на сједницу три српска делегата. Делегати СНСД-а Небојша Радмановић и Средоје Новић, као и делегат ДНС-а Драгутин Родић усмено су обавијестили секретара Дома народа Парламентарна скупштине БиХ да неће присуствовати сједници, али нису саопштили разлоге недоласка.

Босна и Херцеговина 20.03.2017 | 17:59
Кворум одгодио Дом народа ПСБиХ
Иако су разлози недоласка делегата СНСД-а и ДНС-а званично непознати, јасно је да се ради о дубоким политичким разлозима. Њихов изостанак доводи се у везу с закључцима Народне скупштине Републике Српске, које је донијела већина предвођена СНСД-ом, а због настале кризе на нивоу БиХ у вези ревизије пресуде по тужби БиХ против Србије, коју је поднио Сакиб Софтић по налогу Бакира Изетбеговића.
 
Према тврдњама познаваоца прилика у БиХ, јасно је да се ради о дубоким политичким разлозима, односно доказивању без кога се не може у заједничким органима БиХ.

Можда је то, како неки тврде, и прећутан договор са неком другом политичком опцијом како би се продубиле политичке тензије у БиХ и пажња скренула са свакодневних животних проблема грађана: незапослености, одласка младих у иностранство, недостатка новца у буџетима, смањења и кашњења плата и накнада, најављеног поскупљења горива и слично.

"Видјећемо да ли је ово блокада институција или не?", истиче предсједавајући Дома народа ПСБиХ Бариша Чолак. "Уколико би се данас одгођена сједница одржала у неком краћем року, онда то не би била блокада, али ако српски делегати наставе са праксом недоласка на сједнице, онда би институције биле блокиране", закључује Чолак.

За замјеника предсједавајућег Сафета Софтића то има везе са борбом два политичка блока у РС, Савеза за промјене и СНСД-а.

"Нажалост, доведени смо у ситуацију да спекулишемо о разлозима због којих и нису дошли", каже Софтић.

До када ће бојкот, или недолазак на посао кадрова СНСД-а и ДНС-а трајати, није познато. Према пословнику о раду, закону и уставу они за то не могу да буду санкционисани. 

(БН телевизија)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Бакир у Делиријуму

20.03.2017 17:05

Па ово је Бакир све вријеме и тразио , да плаце ко МЗ како не ваља ентитетско гласање и како се ето мозе све блокирати и тразити да то високи преставник промјени. Бице сад да срби политицки терорису Босну и Херцеговину зиви били па видили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.

20.03.2017 17:35

Па јел није тако,Срби све раде само да БиХ не зазиви пуним капацитетом.Самим тим руше сами себе јер без БиХ нема ни ентитета,ако свега тога нема онда ето ти белаја(без обзира шта ко желио).И зато памет у главу сви радите да боље живимо у миру и у свом раду без мржње и сукоба.

Name

милос

20.03.2017 17:37

И мени се цини да семо опет ми испасти криви. На једној страни зељезницари страјкују блокирају пруге јер нема плата мада зељезницама управљају ентитети, а на другој Додик наредјује својим посланицима у скупстини БХ да блокирају рад цјеле БХ скупстине.

Name

007

20.03.2017 17:29

Ало Софтићу,Ви сте проблем а не Српска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Линуx

20.03.2017 18:26

А хоће ли господа бојкоташи бојкотовати и плати за ово одсуство са сједница?

ОДГОВОРИТЕ