Kvorum odgodio Dom naroda PSBiH

Kolegijum Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH odgodio je održavanje današnje sjednice zbog nedostatka kvoruma, odnosno zbog nedolaska na sjednicu tri srpska delegata. Delegati SNSD-a Nebojša Radmanović i Sredoje Nović, kao i delegat DNS-a Dragutin Rodić usmeno su obavijestili sekretara Doma naroda Parlamentarna skupštine BiH da neće prisustvovati sjednici, ali nisu saopštili razloge nedolaska.

Bosna i Hercegovina 20.03.2017 | 17:59
Kvorum odgodio Dom naroda PSBiH
Iako su razlozi nedolaska delegata SNSD-a i DNS-a zvanično nepoznati, jasno je da se radi o dubokim političkim razlozima. Njihov izostanak dovodi se u vezu s zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske, koje je donijela većina predvođena SNSD-om, a zbog nastale krize na nivou BiH u vezi revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije, koju je podnio Sakib Softić po nalogu Bakira Izetbegovića.
 
Prema tvrdnjama poznavaoca prilika u BiH, jasno je da se radi o dubokim političkim razlozima, odnosno dokazivanju bez koga se ne može u zajedničkim organima BiH.

Možda je to, kako neki tvrde, i prećutan dogovor sa nekom drugom političkom opcijom kako bi se produbile političke tenzije u BiH i pažnja skrenula sa svakodnevnih životnih problema građana: nezaposlenosti, odlaska mladih u inostranstvo, nedostatka novca u budžetima, smanjenja i kašnjenja plata i naknada, najavljenog poskupljenja goriva i slično.

"Vidjećemo da li je ovo blokada institucija ili ne?", ističe predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak. "Ukoliko bi se danas odgođena sjednica održala u nekom kraćem roku, onda to ne bi bila blokada, ali ako srpski delegati nastave sa praksom nedolaska na sjednice, onda bi institucije bile blokirane", zaključuje Čolak.

Za zamjenika predsjedavajućeg Safeta Softića to ima veze sa borbom dva politička bloka u RS, Saveza za promjene i SNSD-a.

"Nažalost, dovedeni smo u situaciju da spekulišemo o razlozima zbog kojih i nisu došli", kaže Softić.

Do kada će bojkot, ili nedolazak na posao kadrova SNSD-a i DNS-a trajati, nije poznato. Prema poslovniku o radu, zakonu i ustavu oni za to ne mogu da budu sankcionisani. 

(BN televizija)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Bakir u Delirijumu

20.03.2017 17:05

Pa ovo je Bakir sve vrijeme i trazio , da place ko MZ kako ne valja entitetsko glasanje i kako se eto moze sve blokirati i traziti da to visoki prestavnik promjeni. Bice sad da srbi politicki terorisu Bosnu i Hercegovinu zivi bili pa vidili.

ODGOVORITE
Name

Re.

20.03.2017 17:35

Pa jel nije tako,Srbi sve rade samo da BiH ne zazivi punim kapacitetom.Samim tim ruše sami sebe jer bez BiH nema ni entiteta,ako svega toga nema onda eto ti belaja(bez obzira šta ko želio).I zato pamet u glavu svi radite da bolje živimo u miru i u svom radu bez mržnje i sukoba.

Name

milos

20.03.2017 17:37

I meni se cini da semo opet mi ispasti krivi. Na jednoj strani zeljeznicari strajkuju blokiraju pruge jer nema plata mada zeljeznicama upravljaju entiteti, a na drugoj Dodik naredjuje svojim poslanicima u skupstini BH da blokiraju rad cjele BH skupstine.

Name

007

20.03.2017 17:29

Alo Softiću,Vi ste problem a ne Srpska.

ODGOVORITE
Name

Linux

20.03.2017 18:26

A hoće li gospoda bojkotaši bojkotovati i plati za ovo odsustvo sa sjednica?

ODGOVORITE