БиХ све ближе санкцијама

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да су БиХ све ближе санкције Енергетске заједнице, јер још није постигнута сагласност унутар земље о закону о регулатору, преносу и тржишту електричне енергије и гаса на нивоу БиХ.

Босна и Херцеговина 20.03.2017 | 17:30
БиХ све ближе санкцијама
Шаровић је подсјетио да је БиХ била под санкцијама Енергетске заједнице по више основа, по основу финансирања и по питању немогућности кориштења пројеката које финансира ЕУ, те да су те мјере уведене у Тирани октобру 2015. године.

Према његовим ријечима, годину дана касније у Сарајеву су укинуте те мјере, а за тако нешто послужио је споразум између Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, Министарства индустрије енергетике и рударства Републике Српске и Министарства енергије, рударства и индустрије Федерације БиХ.

Шаровић је навео да се са министрима Републике Српске и Федерације БиХ договорио да ће у разумном року, а најкасније до 31. марта усагласити преостале одредбе закона на нивоу БиХ који би третирао и електричну енергију и гас, додавши да се тај закон зове "Закон о регулатору, преносу и тржишту електричне енергије и гаса" .

Према његовим ријечима, доношење овог закона омогућава имплементацију трећег енергетског пакета и трајно скида санкције БиХ, односно даје могућност земљи да користи све фондове који се односе на енергетику.

"У неколико мјесеци одржано је по четири састанака и министарске конференције. Према мом мишљењу, тај закон на нивоу БиХ прави једну врсту равнотеже оног што би се у гасу налазило на ниво БиХ и све остало што би било у надлежности ентитета. Усагласили смо тај закон са 99,9 одсто, уз пар одређених детаља који суштински нису битни", додао је Шаровић.

Према његовим ријечима, Федерације БиХ се сложила са овим документом, а надлежно министарство Републике Српске навело је да је ријеч о сложеном питању са којим се мора усагласити Влада Српске.

"До данас, нема никаквог одговора из Републике Српске. Вријеме тече, санкције ће се аутоматски вратити", упозорава Шаровић.

Говорећи о повећању акциза на гориво, он сматра да је пољопривредницима неопходно помоћи, те подсјетио да је он увијек био за увођење плавог дизела.

(Срна)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

попара

20.03.2017 16:43

Не врдај,буди постен и реци ста су власти РС-а вец потписале,давно,а сада неце да то испостују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

20.03.2017 16:44

Све се тражи неки пренос на бх па да ли сте ви нормални,шта ће сутра Срби да плаћају све и да паре завршавају у бх,какав је смисао онда Републике Српске,паметни српски политичари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.03.2017 17:40

Које паре да завршавају у БиХ? Де жив био спусти се на земљу...

Name

Генерал

20.03.2017 17:49

Срби су вец потросили те паре. Пара висе нема без одговорности као сто је банкарски сектор покраден зато сто је био друство једног лица. Ако хоцете паре за пројекте надлезности се морају пренијети а ако нецете радите сами ста вама Енрегетска заједница треба уопсте.

Name

ср

20.03.2017 18:24

Који си ти морон.... Срби су већ дали новчаник пристајући на УИО и ПДВ на нивоу БиХ.... тако да паре свакако завршавају горе а прво се подмирују ино кредити, онда УИО, па буџет БиХ па шта остане иде у ентитете... гдје си био да се буниш онда...

Name

ре ср

20.03.2017 18:50

Погледај мало ко највисе даје од ПДВ-а.

Name

брат Ђуро

20.03.2017 17:26

Не требају овим народима веће санкције од ових које су наметнули сами себи. А то је избор ових који су гласали и ових који нису гласали. Добитна комбинација за пропаст на свим нивоима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

како то

20.03.2017 17:51

Ја сам мислила да БиХ има најбољи Савјет министара на свијету?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Засто ПРОПАДАМО

20.03.2017 18:01

Засто Мирко не казес ради кога слиједе санкције?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко Шаровић

20.03.2017 18:58

Ми у БиХ стварно морамо мијењати народ, јер он не види резултате рада Савјета министара. Народ не види залагање министара за њихово добро, сваки дан затварамо старе и нехумане социјалистичке производне погоне, а отварамо савремене фабрике.

Name

Драги

20.03.2017 18:09

Предметни закон мора одражавати сложеност државног уређења БиХ. Памет у главу министре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коме

20.03.2017 18:32

Санкције су нама, али не и будзетлијама. Они це примити плату ма какве санкције биле.

ОДГОВОРИТЕ