BiH sve bliže sankcijama

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da su BiH sve bliže sankcije Energetske zajednice, jer još nije postignuta saglasnost unutar zemlje o zakonu o regulatoru, prenosu i tržištu električne energije i gasa na nivou BiH.

Bosna i Hercegovina 20.03.2017 | 17:30
BiH sve bliže sankcijama
Šarović je podsjetio da je BiH bila pod sankcijama Energetske zajednice po više osnova, po osnovu finansiranja i po pitanju nemogućnosti korištenja projekata koje finansira EU, te da su te mjere uvedene u Tirani oktobru 2015. godine.

Prema njegovim riječima, godinu dana kasnije u Sarajevu su ukinute te mjere, a za tako nešto poslužio je sporazum između Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva industrije energetike i rudarstva Republike Srpske i Ministarstva energije, rudarstva i industrije Federacije BiH.

Šarović je naveo da se sa ministrima Republike Srpske i Federacije BiH dogovorio da će u razumnom roku, a najkasnije do 31. marta usaglasiti preostale odredbe zakona na nivou BiH koji bi tretirao i električnu energiju i gas, dodavši da se taj zakon zove "Zakon o regulatoru, prenosu i tržištu električne energije i gasa" .

Prema njegovim riječima, donošenje ovog zakona omogućava implementaciju trećeg energetskog paketa i trajno skida sankcije BiH, odnosno daje mogućnost zemlji da koristi sve fondove koji se odnose na energetiku.

"U nekoliko mjeseci održano je po četiri sastanaka i ministarske konferencije. Prema mom mišljenju, taj zakon na nivou BiH pravi jednu vrstu ravnoteže onog što bi se u gasu nalazilo na nivo BiH i sve ostalo što bi bilo u nadležnosti entiteta. Usaglasili smo taj zakon sa 99,9 odsto, uz par određenih detalja koji suštinski nisu bitni", dodao je Šarović.

Prema njegovim riječima, Federacije BiH se složila sa ovim dokumentom, a nadležno ministarstvo Republike Srpske navelo je da je riječ o složenom pitanju sa kojim se mora usaglasiti Vlada Srpske.

"Do danas, nema nikakvog odgovora iz Republike Srpske. Vrijeme teče, sankcije će se automatski vratiti", upozorava Šarović.

Govoreći o povećanju akciza na gorivo, on smatra da je poljoprivrednicima neophodno pomoći, te podsjetio da je on uvijek bio za uvođenje plavog dizela.

(Srna)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

popara

20.03.2017 16:43

Ne vrdaj,budi posten i reci sta su vlasti RS-a vec potpisale,davno,a sada nece da to ispostuju.

ODGOVORITE
Name

RS

20.03.2017 16:44

Sve se traži neki prenos na bh pa da li ste vi normalni,šta će sutra Srbi da plaćaju sve i da pare završavaju u bh,kakav je smisao onda Republike Srpske,pametni srpski političari.

ODGOVORITE
Name

re

20.03.2017 17:40

Koje pare da završavaju u BiH? De živ bio spusti se na zemlju...

Name

General

20.03.2017 17:49

Srbi su vec potrosili te pare. Para vise nema bez odgovornosti kao sto je bankarski sektor pokraden zato sto je bio drustvo jednog lica. Ako hocete pare za projekte nadleznosti se moraju prenijeti a ako necete radite sami sta vama Enregetska zajednica treba uopste.

Name

sr

20.03.2017 18:24

Koji si ti moron.... Srbi su već dali novčanik pristajući na UIO i PDV na nivou BiH.... tako da pare svakako završavaju gore a prvo se podmiruju ino krediti, onda UIO, pa budžet BiH pa šta ostane ide u entitete... gdje si bio da se buniš onda...

Name

re sr

20.03.2017 18:50

Pogledaj malo ko najvise daje od PDV-a.

Name

brat Đuro

20.03.2017 17:26

Ne trebaju ovim narodima veće sankcije od ovih koje su nametnuli sami sebi. A to je izbor ovih koji su glasali i ovih koji nisu glasali. Dobitna kombinacija za propast na svim nivoima.

ODGOVORITE
Name

kako to

20.03.2017 17:51

Ja sam mislila da BiH ima najbolji Savjet ministara na svijetu?

ODGOVORITE
Name

Zasto PROPADAMO

20.03.2017 18:01

Zasto Mirko ne kazes radi koga slijede sankcije?

ODGOVORITE
Name

Mirko Šarović

20.03.2017 18:58

Mi u BiH stvarno moramo mijenjati narod, jer on ne vidi rezultate rada Savjeta ministara. Narod ne vidi zalaganje ministara za njihovo dobro, svaki dan zatvaramo stare i nehumane socijalističke proizvodne pogone, a otvaramo savremene fabrike.

Name

Dragi

20.03.2017 18:09

Predmetni zakon mora odražavati složenost državnog uređenja BiH. Pamet u glavu ministre.

ODGOVORITE
Name

kome

20.03.2017 18:32

Sankcije su nama, ali ne i budzetlijama. Oni ce primiti platu ma kakve sankcije bile.

ODGOVORITE