Олакшице до краја маја за привреднике

Привредници у БиХ до краја маја требали би стећи право на двије значајне олакшице у вези са увозом машина, опреме и репроматеријала.

Босна и Херцеговина 20.03.2017 | 15:34
Олакшице до краја маја за привреднике
Министар спољне тговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић каже да се прва олакшица односи на ослобађање привредника од плаћања увозних царина на машине и другу опрему која се не производи у БиХ, а која се користи за модернизацију и развој домаћих компанија.

Друга олакшица представља давање могућности привредницима да, приликом изнајмљивања машина од страних партнера, као средство обезбјеђења користе мјенице умјесто банковних гаранција.

Ове олакшице биле су главна тема састанка Шаровића са директором Управе за индиректно опорезивање БиХ Миром Џакулом и предсједником Спољнотрговинске коморе БиХ Бруном Нојићем.

„Захваљујући овим олакшицама домаћи привредници ће остварити значајне уштеде. Примјера ради, само по основу банковних гаранција, које су јако скупе, они су годишње морали плаћати око 10 милиона марака. Сада ће ова средства моћи користити за нова улагања, развој, запошљавање“, казао је Шаровић.

Ове олакшице су базиране на Закону о царинској политии БиХ, који је усвојен у јулу 2015. године.

(Независне)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

боле

20.03.2017 14:51

Кад људи крену да увозе,биће да је ово једна од најперспективнијих земаља у региону.Има сви они што су у задњих двадесет година отишли којекуде трком да се врате.Олакшице од маја ,повратак од рецимо септембра!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јанко

20.03.2017 15:08

Браво Мирко,најбољи министар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирјана

20.03.2017 15:08

Да је среће да се ови СНСД овци угледају на Мирка Шаровића и раде овакав посао у Влади Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

21.03.2017 07:07

Угледали су се на њега, и они узимају ценера мјесечно, минимум!