Olakšice do kraja maja za privrednike

Privrednici u BiH do kraja maja trebali bi steći pravo na dvije značajne olakšice u vezi sa uvozom mašina, opreme i repromaterijala.

Bosna i Hercegovina 20.03.2017 | 15:34
Olakšice do kraja maja za privrednike
Ministar spoljne tgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kaže da se prva olakšica odnosi na oslobađanje privrednika od plaćanja uvoznih carina na mašine i drugu opremu koja se ne proizvodi u BiH, a koja se koristi za modernizaciju i razvoj domaćih kompanija.

Druga olakšica predstavlja davanje mogućnosti privrednicima da, prilikom iznajmljivanja mašina od stranih partnera, kao sredstvo obezbjeđenja koriste mjenice umjesto bankovnih garancija.

Ove olakšice bile su glavna tema sastanka Šarovića sa direktorom Uprave za indirektno oporezivanje BiH Mirom Džakulom i predsjednikom Spoljnotrgovinske komore BiH Brunom Nojićem.

„Zahvaljujući ovim olakšicama domaći privrednici će ostvariti značajne uštede. Primjera radi, samo po osnovu bankovnih garancija, koje su jako skupe, oni su godišnje morali plaćati oko 10 miliona maraka. Sada će ova sredstva moći koristiti za nova ulaganja, razvoj, zapošljavanje“, kazao je Šarović.

Ove olakšice su bazirane na Zakonu o carinskoj politii BiH, koji je usvojen u julu 2015. godine.

(Nezavisne)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

bole

20.03.2017 14:51

Kad ljudi krenu da uvoze,biće da je ovo jedna od najperspektivnijih zemalja u regionu.Ima svi oni što su u zadnjih dvadeset godina otišli kojekude trkom da se vrate.Olakšice od maja ,povratak od recimo septembra!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Janko

20.03.2017 15:08

Bravo Mirko,najbolji ministar.

ODGOVORITE
Name

Mirjana

20.03.2017 15:08

Da je sreće da se ovi SNSD ovci ugledaju na Mirka Šarovića i rade ovakav posao u Vladi Srpske.

ODGOVORITE
Name

Gojko

21.03.2017 07:07

Ugledali su se na njega, i oni uzimaju cenera mjesečno, minimum!