Почела исплата дуга пољопривредницима

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у влади Републике Српске Стево Мирјанић казао је да је јуче почела исплата 10,4 милиона КМ из прошле године на име подстицаја које влада дугује пољопривредницима још из прошле године. Рекао је да ће дио од пресосталих 19 милиона бити исплаћено наредне седмице.

Република Српска 18.03.2017 | 18:41
Почела исплата дуга пољопривредницима
"Почела је исплата 10,4 милиона марака из прошле године, а преостало је још 19 милиона, од којих ће се дио већ наредне седмице ставити на располагање пољопривредницима, а преостало убрзо након тога, како би се наставила редовнија исплата подстицаја за ову годину“, рекао је Мирјанић новинарима данас у Србцу, гдје је разговарао са руководством ове општине.

Што се тиче правилника о подстицају, Мирјанић је рекао да ће бити објављен идуће седмице.

"Планираних 60 милиона намјењено је за текућу производњу и мањим дијелом у капитална улагања. Разлика измедју прошлогодишњег и овогодишњег правилника је у томе што је ове године предвидјен мањи ниво средстава за капитална улагања, односно за набавку механизације и за прехранбену индустрију. Због тешке ситуације у примарној производњи и притисак са примјеном ССПија, министарство је повећало један дио субвенција за примарну производњу", рекао је Мирјанић.

Овом приликом је речено да је на подручју општине Србац на концесије дато 1300 хектара, а осталим пољопривредницима у овој години биће подијељено 700 хектара ораница у закуп како би се пољопривредно земљиште ставило у функцију.

Мирјанић је потврдио да ће министарство ускоро извршити анализу коришћења земљишта  додијељеног у концесије, а  од конценсионара који не извршавају обавезе према уговору биће  то земљиште изузето и подијељено у закуп другим пољопривредницима.

У разговору са начелником Србца Младјаном Драгосављевићем договорено је да се евидентира још око 2.000 хектара површина које су некада биле под запуштеним воћњацима и уз шумске коплексе и тиме увеле у шумско-привредну основу општине Србац.



На подручју општине Србац реализован је један водопривредни пројекат вриједан 3,2 милиона марака, а у току је санацфије три црпне пумпе у вриједности 2,8 милиона. Убрзо ће отпочети и санација Савског насипа од Козарске Дубице, до Градишке и даље према Српцу, Броду и Шамцу . Само на дијелу Савског насипа у Српцу биће инвестирано 2,7 милиона марака и 1,8 милиона у изградњу обалоутврда на Врбасу у току од Лакташа до Српца и тиме ће се у потпуности ријешити проблеми везано за заштиту од поплава“, рекао је Мирјанић.

Он је додао да након тога предстоји квалитетно одржавање ситно-каналске мреже, што је обавеза локалних заједница.

Представници општинске управе у Српцу били су заинтересовани и за планове ресорног министарства  у области водопривреде, а посебно  за пројекте који се односе на заштиту од поплава.

Начелник Србца Младјан Драгосављевић је изјавио да је задовољан разговорима са министром, јер су дотакнута веома важна питања за ову општину и утврдјене мјере за рјешавање одредјених проблема. 

Када је ријеч о снабдјевању овдашњих дрвопрерадјивцача сировином, Драгосављевић  је рекао да ни годишња сјеча  трупаца у Шумској управи , нажалост, не би могла ни 50 посто задовољити  капацитете дрвопрерадјивача, али ће се водити рачуна да највећи дио обловине остане у Српцу.

(БН/С.К.)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Срб

18.03.2017 19:16

Електропривреда је дигла зато кредит, али исто тако због тог кредита ће и смањити плату радницима...актуелној влади се сужава простор за маневрисање, сад присиљавају ова јавна предузећа што су још једва на животу да подижу кредите да би исплаћивали нагомилане обавезе, шта кад се и та предузећа презадуже?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.03.2017 20:47

Ти изгледа да си од Тарабића!