Počela isplata duga poljoprivrednicima

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u vladi Republike Srpske Stevo Mirjanić kazao je da je juče počela isplata 10,4 miliona KM iz prošle godine na ime podsticaja koje vlada duguje poljoprivrednicima još iz prošle godine. Rekao je da će dio od presostalih 19 miliona biti isplaćeno naredne sedmice.

Republika Srpska 18.03.2017 | 18:41
Počela isplata duga poljoprivrednicima
"Počela je isplata 10,4 miliona maraka iz prošle godine, a preostalo je još 19 miliona, od kojih će se dio već naredne sedmice staviti na raspolaganje poljoprivrednicima, a preostalo ubrzo nakon toga, kako bi se nastavila redovnija isplata podsticaja za ovu godinu“, rekao je Mirjanić novinarima danas u Srbcu, gdje je razgovarao sa rukovodstvom ove opštine.

Što se tiče pravilnika o podsticaju, Mirjanić je rekao da će biti objavljen iduće sedmice.

"Planiranih 60 miliona namjenjeno je za tekuću proizvodnju i manjim dijelom u kapitalna ulaganja. Razlika izmedju prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg pravilnika je u tome što je ove godine predvidjen manji nivo sredstava za kapitalna ulaganja, odnosno za nabavku mehanizacije i za prehranbenu industriju. Zbog teške situacije u primarnoj proizvodnji i pritisak sa primjenom SSPija, ministarstvo je povećalo jedan dio subvencija za primarnu proizvodnju", rekao je Mirjanić.

Ovom prilikom je rečeno da je na području opštine Srbac na koncesije dato 1300 hektara, a ostalim poljoprivrednicima u ovoj godini biće podijeljeno 700 hektara oranica u zakup kako bi se poljoprivredno zemljište stavilo u funkciju.

Mirjanić je potvrdio da će ministarstvo uskoro izvršiti analizu korišćenja zemljišta  dodijeljenog u koncesije, a  od koncensionara koji ne izvršavaju obaveze prema ugovoru biće  to zemljište izuzeto i podijeljeno u zakup drugim poljoprivrednicima.

U razgovoru sa načelnikom Srbca Mladjanom Dragosavljevićem dogovoreno je da se evidentira još oko 2.000 hektara površina koje su nekada bile pod zapuštenim voćnjacima i uz šumske koplekse i time uvele u šumsko-privrednu osnovu opštine Srbac.



Na području opštine Srbac realizovan je jedan vodoprivredni projekat vrijedan 3,2 miliona maraka, a u toku je sanacfije tri crpne pumpe u vrijednosti 2,8 miliona. Ubrzo će otpočeti i sanacija Savskog nasipa od Kozarske Dubice, do Gradiške i dalje prema Srpcu, Brodu i Šamcu . Samo na dijelu Savskog nasipa u Srpcu biće investirano 2,7 miliona maraka i 1,8 miliona u izgradnju obaloutvrda na Vrbasu u toku od Laktaša do Srpca i time će se u potpunosti riješiti problemi vezano za zaštitu od poplava“, rekao je Mirjanić.

On je dodao da nakon toga predstoji kvalitetno održavanje sitno-kanalske mreže, što je obaveza lokalnih zajednica.

Predstavnici opštinske uprave u Srpcu bili su zainteresovani i za planove resornog ministarstva  u oblasti vodoprivrede, a posebno  za projekte koji se odnose na zaštitu od poplava.

Načelnik Srbca Mladjan Dragosavljević je izjavio da je zadovoljan razgovorima sa ministrom, jer su dotaknuta veoma važna pitanja za ovu opštinu i utvrdjene mjere za rješavanje odredjenih problema. 

Kada je riječ o snabdjevanju ovdašnjih drvopreradjivcača sirovinom, Dragosavljević  je rekao da ni godišnja sječa  trupaca u Šumskoj upravi , nažalost, ne bi mogla ni 50 posto zadovoljiti  kapacitete drvopreradjivača, ali će se voditi računa da najveći dio oblovine ostane u Srpcu.

(BN/S.K.)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Srb

18.03.2017 19:16

Elektroprivreda je digla zato kredit, ali isto tako zbog tog kredita će i smanjiti platu radnicima...aktuelnoj vladi se sužava prostor za manevrisanje, sad prisiljavaju ova javna preduzeća što su još jedva na životu da podižu kredite da bi isplaćivali nagomilane obaveze, šta kad se i ta preduzeća prezaduže?

ODGOVORITE
Name

re

18.03.2017 20:47

Ti izgleda da si od Tarabića!