Почела друга фаза дигитализације у БиХ

Министарство комуникација и транспорта БиХ објавило је данас међународни тендер за јавну набавку дигиталних микроталасних линкова јавних радиотелевизијских сервиса у Босни и Херцеговини - ИИ ФАЗА Пројекта дигитализације.

Босна и Херцеговина 16.03.2017 | 17:37
Почела друга фаза дигитализације у БиХ
Друга фаза подразумијева набавку, инсталацију, тестирање и пуштање у рад опреме за оспособљавање преосталих 11 информативно-техничких центара, као и опреме потребне за дигитално увезивање Босне и Херцеговине са сусједним земљама.

Потенцијални понуђачи на тендер се могу јавити у наредних 40 дана, након чега ће Комисија коју је именовало Министарство отворити и евалуирати пристигле понуде. Цијели, врло захтјевни посао, испоруке, монтаже и пуштања у рад комплетне опреме требао би бити завршен у првим мјесецима 2018.

Министар комуникација и транспорта БиХ Исмир Јуско рекао је да након што је 14. октобра 2016. пуштен тестни дигитални сигнал у Сарајеву, Мостару и Бањалуци, данас покрећемо Другу фазу дигитализације којом ће бити покривено преосталих шест дигиталних области у БиХ.

- Ово је резултат изузетних напора и доброг рада људи из јавних РТВ сервиса и запослених у Министарству. Након успјешног окончања Прве фазе дигитализације, сада је на реду Друга фаза, чијим провођењем ћемо се придружити клубу европских земаља које су већ окончале тај велики посао. С друге стране, нама се дигитализацијом отварају могућности увођења 4Г мреже и друге опције - већа покривеност ТВ сигналом у цијелој БиХ, бољи квалитет слике и тона грађанима који прате ТВ сигнал терестријалним путем и још много тога. Све то ће значити вишемилионску добит за државни буџет, те ће финансијски помоћи јавним РТВ системима - појаснио је Јуско.

Он је оцијенио да је ово историјски тренутак за Босну и Херцеговину.

- Наша жеља је да заједнички, јер је ово национални пројекат, обезбједимо да почетком наредне године највећи дио територије БиХ, односно и преосталих шест дигиталних области, буде покривено дигиталним сигналом - истакао је министар Јуско.

Капацитете дигитализације осим јавних емитера моћи ће користити и комерцијални медији, што је омогућено измјенама Стратегије преласка с аналогне на дигиталну земаљску радиодифузију, које је усвојио Савјет министара.

Након окончања Друге фазе, услиједиће Трећа фаза дигитализације која подразумијева испитивање покривености територије дигиталним сигналом те набавку потребне опреме за дигитално покривање и преосталих непокривених дијелова територије Босне и Херцеговине, саопштено је из Министарства комуникација и транспорта БиХ.

(Фена)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

дипл инг ел тех

16.03.2017 17:03

А јел све на кредит?

ОДГОВОРИТЕ
Name

милан

16.03.2017 18:49

До каддд висе тестирате убрзајте вец једном

ОДГОВОРИТЕ
Name

оки

16.03.2017 21:09

Нема ниста од те дигитализације

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глодалац

17.03.2017 10:04

Зато се мени тв канали померају по месту и броју.

Name

Тони кодир

20.06.2017 19:23

Не обецавајте само вец пустите у рад и ван босне сто прије је могице

ОДГОВОРИТЕ
Name

сефик ковацевиц

12.07.2017 10:51

Кад це бит пустени остали тв центри

ОДГОВОРИТЕ