Москва припаја Јужну Осетију?

Руски предсједник Владимир Путин наредио је својим службеницима да потпишу уговор којим ће се оружане снаге грузијске покрајине Јужне Осетије де факто уклопити у заповједну структуру Војних снага Руске Федерације, пише Ројтерс.

Свијет 15.03.2017 | 19:16
Москва припаја Јужну Осетију?
Грузија је осудила тај потез, а за очекивати је да ће исто учинити бројне западне државе, уз оптужбу да Кремљ у тишини припрема анексију дијела територије друге суверене државе, након што је исто направљено с Кримом прије двије године, пише "Реутерс".

Москва де факто већ годинама контролише Јужну Осетију, планинску регију на сјевероистоку Грузије, али је досад ту регију службено третирала као независну државу.

Према тексту приједлога за који Путин инсистира да се потпише што прије, сепаратисти у Јужној Осетији би уз благослов Москве требало да прихвате нове оперативне процедуре за њихове оружане снаге, док ће структура и циљеви тих оружаних снага бити формирани у договору с Русијом, јавља агенција, позивајући се на руску агенцију РИА новости.

У споразуму такође стоји да се припадници оружаних снага Јужне Осетије могу пребацити у Оружане снаге Руске Федерације у руској бази у Јужној Осетији.

Надаље, сепаратисти ће смањити властите оружане снаге у складу с бројем нових војника које у својој бази запосле Руси. Уговор са сепаратистима требало би да закључе руски министри одбране и иностраних послова.

Осуда из Грузије

Грузијски шеф дипломатије Михаил Јанелидзе је жестоко осудио ту најаву.

"Било који споразум између Руске Федерације и де факто водства Јужне Осетије није легитиман. Такви кораци не воде према очувању мира и нарушавају мировни процес, неопходан за разрјешење конфликта", наводи се у изјави Јанелидзеа.

Јужна Осетија се од Грузије одвојила у рату након распада Совјетског савеза, а ситуација је додатно ескалирала 2008. године када је Русија у Јужну Осетију послала своје трупе с објашњењем да жели да заштити цивиле те покрајине од грузијских снага. Грузија је, уз дипломатску, али не и војну подршку западних сила, тај потез назвала обичном отимачином територије.

Након кратког рата Русија је признала Јужну Осетију као независну државу, али њихов потез је слиједила тек неколико других међународно признатих држава.

Јужну Осетију је као независну државу до сада признало пет суверених држава (Русија, Никарагва, Науру, Венецуела и Тувалу), док је међународне организације попут УН-а, ОСЦЕ-а, Европске уније, итд, сматрају дијелом Грузије.

С друге стране, критичари руске спољне политике сматрају да је интервенција у Јужној Осетији била тек експеримент за каснију анексију Крима.

(Агенције)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ја.ба

15.03.2017 18:43

Амери уводе демократију арапима али услов да додје демократија, мора их прво сравнити са земљом јер то је цијена .док руси одма окупирају и присвоје по кратком поступку. то су све јахачи апокалипсе и судбине планете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван

15.03.2017 18:44

Зивјела велика Русија једног дана да и РС припојите себи

ОДГОВОРИТЕ
Name

репликар

15.03.2017 19:16

То је једна ствар а друга је да они нису сепаратисти него борци који желе да исправе неправду

Name

Кики

15.03.2017 21:20

Која Гора Иване???

Name

Отимацина

15.03.2017 19:04

Нас церупају помало,а веки брат себи намице.Е зато и из тих разлога они "немају образа "да несто казу Албанцима.Свако гледа свој интерес,а Срби им слузе за тензије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељинац

15.03.2017 19:20

Хоце , припојит це ПЦ Русији аха.... Коњиславе глупи пробуди се! Погледај мало у будуцност, надји неки посао и ради .....а мало мање пива , сљивке итд....

ОДГОВОРИТЕ