Moskva pripaja Južnu Osetiju?

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je svojim službenicima da potpišu ugovor kojim će se oružane snage gruzijske pokrajine Južne Osetije de fakto uklopiti u zapovjednu strukturu Vojnih snaga Ruske Federacije, piše Rojters.

Svijet 15.03.2017 | 19:16
Moskva pripaja Južnu Osetiju?
Gruzija je osudila taj potez, a za očekivati je da će isto učiniti brojne zapadne države, uz optužbu da Kremlj u tišini priprema aneksiju dijela teritorije druge suverene države, nakon što je isto napravljeno s Krimom prije dvije godine, piše "Reuters".

Moskva de fakto već godinama kontroliše Južnu Osetiju, planinsku regiju na sjeveroistoku Gruzije, ali je dosad tu regiju službeno tretirala kao nezavisnu državu.

Prema tekstu prijedloga za koji Putin insistira da se potpiše što prije, separatisti u Južnoj Osetiji bi uz blagoslov Moskve trebalo da prihvate nove operativne procedure za njihove oružane snage, dok će struktura i ciljevi tih oružanih snaga biti formirani u dogovoru s Rusijom, javlja agencija, pozivajući se na rusku agenciju RIA novosti.

U sporazumu takođe stoji da se pripadnici oružanih snaga Južne Osetije mogu prebaciti u Oružane snage Ruske Federacije u ruskoj bazi u Južnoj Osetiji.

Nadalje, separatisti će smanjiti vlastite oružane snage u skladu s brojem novih vojnika koje u svojoj bazi zaposle Rusi. Ugovor sa separatistima trebalo bi da zaključe ruski ministri odbrane i inostranih poslova.

Osuda iz Gruzije

Gruzijski šef diplomatije Mihail Janelidze je žestoko osudio tu najavu.

"Bilo koji sporazum između Ruske Federacije i de fakto vodstva Južne Osetije nije legitiman. Takvi koraci ne vode prema očuvanju mira i narušavaju mirovni proces, neophodan za razrješenje konflikta", navodi se u izjavi Janelidzea.

Južna Osetija se od Gruzije odvojila u ratu nakon raspada Sovjetskog saveza, a situacija je dodatno eskalirala 2008. godine kada je Rusija u Južnu Osetiju poslala svoje trupe s objašnjenjem da želi da zaštiti civile te pokrajine od gruzijskih snaga. Gruzija je, uz diplomatsku, ali ne i vojnu podršku zapadnih sila, taj potez nazvala običnom otimačinom teritorije.

Nakon kratkog rata Rusija je priznala Južnu Osetiju kao nezavisnu državu, ali njihov potez je slijedila tek nekoliko drugih međunarodno priznatih država.

Južnu Osetiju je kao nezavisnu državu do sada priznalo pet suverenih država (Rusija, Nikaragva, Nauru, Venecuela i Tuvalu), dok je međunarodne organizacije poput UN-a, OSCE-a, Evropske unije, itd, smatraju dijelom Gruzije.

S druge strane, kritičari ruske spoljne politike smatraju da je intervencija u Južnoj Osetiji bila tek eksperiment za kasniju aneksiju Krima.

(Agencije)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

ja.ba

15.03.2017 19:43

Ameri uvode demokratiju arapima ali uslov da dodje demokratija, mora ih prvo sravniti sa zemljom jer to je cijena .dok rusi odma okupiraju i prisvoje po kratkom postupku. to su sve jahači apokalipse i sudbine planete.

ODGOVORITE
Name

Ivan

15.03.2017 19:44

Zivjela velika Rusija jednog dana da i RS pripojite sebi

ODGOVORITE
Name

replikar

15.03.2017 20:16

To je jedna stvar a druga je da oni nisu separatisti nego borci koji žele da isprave nepravdu

Name

Kiki

15.03.2017 22:20

Koja Gora Ivane???

Name

Otimacina

15.03.2017 20:04

Nas cerupaju pomalo,a veki brat sebi namice.E zato i iz tih razloga oni "nemaju obraza "da nesto kazu Albancima.Svako gleda svoj interes,a Srbi im sluze za tenzije

ODGOVORITE
Name

Bijeljinac

15.03.2017 20:20

Hoce , pripojit ce PC Rusiji aha.... Konjislave glupi probudi se! Pogledaj malo u buducnost, nadji neki posao i radi .....a malo manje piva , sljivke itd....

ODGOVORITE