Анализа: Ф1 „бикини“ статистика – Мерцедес више није сигурица!

Скудерија је доказала да Немци морају да рачунају на италијанско присуство и опасности варљиве "вулканизерске тактике" већ на првој трци у Мелбурну.

Остали спортови 13.03.2017 | 19:45
Анализа: Ф1 „бикини“ статистика – Мерцедес више није сигурица!
Ф1 статистика је као „бикини“, јер пуно открива, али довољно не казује... Ипак и толико колико се видело у две недеље предсезонских Ф1 тестирања довољно је да закључимо да се чак ни Ники Лауда и Тото Волф не би мирне душе кладили на доминантну улогу Мерцедес АМГ Петронаса у наступајућој сезони.  Та констатација би се могла свести и резиме прохујалих тестирања у Шпанији на којима се из пепела подигао Ферари. Кими Рајконен је постао јунак са Каталуње, али да ли је то довољно да би били срушени снови Луиса Хамилтона и Валтерија Ботаса?

Кренимо од Ферари Скудерије чији је „СФ 70 Х“ болид мимо првих очекивања заблистао и избацио Кимија Рајконена у први план. Шпанска Марка зато о резлтатима које је поставио Финац говори као о откровењу прохулалих тестова уз констатацију да Мерцедес АМГ Петронас остаје „доминантна сила“ која није показала све што може на Каталуњи. По Шпанцима, тим Тото Волфа ће бити фаворит и у Мелбурну иако је Ферари показао да не само што режи него и уједа асфалт Каталуње.

Наравно, Дајмлер не би требало занемарити, али треба имати у виду да би на основу свега могли мирне душе рећи да се ни Ники Лауда ове сезоне не би кладио да ће његов тим доминирати. Из наше перспективе, Хамилтон и Ботас ће свакао добити усавршену Сребрну стрелу, с тим што сигурно неће имати резервацију за прва два стартна реда на почетку сезоне.

Важно је запамтити да ће улога Пирелија ове године бити грандиозна. Разлике у брзини на меким и полумеким пнеуматицима нису занемарљиве, па је очекивано да ће од „вулканизерске тактике“ зависити много тога. Видело се то на Каталуњи на примеру Макса Верстапена који је симулацију трке возио на меким гумама.

Изненађујуће добре резултате на тесту показао је Вилијамс Мерцедес. Дајмлер је изгледа добро обавио задатак испоруком погодних погонских јединица за добро избалансирану шасију „ФW 40“ болида. То се видело тек после почетних тест сесија на којима се Филипе Масапоказао као најбржи у целом каравану. Он је примера ради у једном моменту забележио време од 1.19,42 минута по кругу што је пето најбоље тест време у најбржем каравану. На основу тога, можемо мирне душе већ сада типовати да ће Вилијамс Мерцедес бити кадар да се на квалификацијама туче с великом тројком тимова за прве стартне редове.

Надаље, мора се похвалити седмо најбрже време Карлоса Сајнца у болиду Торо Роса, али и Рено који је кренуо нешто боље, пре свега захваљујући потпуно новом агрегату који истини за вољу показује и неке почетне слабости. Ипак, делује да се проблем са Реноовим ЕРС системом решава по убрзаном поступку о чему смо детаљније писали.

Када је реч о Хасу и Зауберу, они се некако носе с изазовом, тачније одржавају се на површини. Ипак, главни невољници са теста у Барселони су тимови Форс Индије и Мекларен Хонде. Рецимо и да је Форс Индија на мањим мукама пошто се њихов проблем своди на претежак болид... Мекларен је ипак у сосу до гуше. Хонда је тотално подбацила, мотор кашље, трокира и губи притисак уља. Реално је очекивати да екипа до Мелбурна не може да се реши својих демона, па не би било изгледно полагати било какву веру у успех славног Мекларена. Дошли смо до тачке када би се могло сматрати успехом уколико би Фернандо Алонсо уопште могао да заврши прву трку.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар