Analiza: F1 „bikini“ statistika – Mercedes više nije sigurica!

Skuderija je dokazala da Nemci moraju da računaju na italijansko prisustvo i opasnosti varljive "vulkanizerske taktike" već na prvoj trci u Melburnu.

Ostali sportovi 13.03.2017 | 19:45
Analiza: F1 „bikini“ statistika – Mercedes više nije sigurica!
F1 statistika je kao „bikini“, jer puno otkriva, ali dovoljno ne kazuje... Ipak i toliko koliko se videlo u dve nedelje predsezonskih F1 testiranja dovoljno je da zaključimo da se čak ni Niki Lauda i Toto Volf ne bi mirne duše kladili na dominantnu ulogu Mercedes AMG Petronasa u nastupajućoj sezoni.  Ta konstatacija bi se mogla svesti i rezime prohujalih testiranja u Španiji na kojima se iz pepela podigao Ferari. Kimi Rajkonen je postao junak sa Katalunje, ali da li je to dovoljno da bi bili srušeni snovi Luisa Hamiltona i Valterija Botasa?

Krenimo od Ferari Skuderije čiji je „SF 70 H“ bolid mimo prvih očekivanja zablistao i izbacio Kimija Rajkonena u prvi plan. Španska Marka zato o rezltatima koje je postavio Finac govori kao o otkrovenju prohulalih testova uz konstataciju da Mercedes AMG Petronas ostaje „dominantna sila“ koja nije pokazala sve što može na Katalunji. Po Špancima, tim Toto Volfa će biti favorit i u Melburnu iako je Ferari pokazao da ne samo što reži nego i ujeda asfalt Katalunje.

Naravno, Dajmler ne bi trebalo zanemariti, ali treba imati u vidu da bi na osnovu svega mogli mirne duše reći da se ni Niki Lauda ove sezone ne bi kladio da će njegov tim dominirati. Iz naše perspektive, Hamilton i Botas će svakao dobiti usavršenu Srebrnu strelu, s tim što sigurno neće imati rezervaciju za prva dva startna reda na početku sezone.

Važno je zapamtiti da će uloga Pirelija ove godine biti grandiozna. Razlike u brzini na mekim i polumekim pneumaticima nisu zanemarljive, pa je očekivano da će od „vulkanizerske taktike“ zavisiti mnogo toga. Videlo se to na Katalunji na primeru Maksa Verstapena koji je simulaciju trke vozio na mekim gumama.

Iznenađujuće dobre rezultate na testu pokazao je Vilijams Mercedes. Dajmler je izgleda dobro obavio zadatak isporukom pogodnih pogonskih jedinica za dobro izbalansiranu šasiju „FW 40“ bolida. To se videlo tek posle početnih test sesija na kojima se Filipe Masapokazao kao najbrži u celom karavanu. On je primera radi u jednom momentu zabeležio vreme od 1.19,42 minuta po krugu što je peto najbolje test vreme u najbržem karavanu. Na osnovu toga, možemo mirne duše već sada tipovati da će Vilijams Mercedes biti kadar da se na kvalifikacijama tuče s velikom trojkom timova za prve startne redove.

Nadalje, mora se pohvaliti sedmo najbrže vreme Karlosa Sajnca u bolidu Toro Rosa, ali i Reno koji je krenuo nešto bolje, pre svega zahvaljujući potpuno novom agregatu koji istini za volju pokazuje i neke početne slabosti. Ipak, deluje da se problem sa Renoovim ERS sistemom rešava po ubrzanom postupku o čemu smo detaljnije pisali.

Kada je reč o Hasu i Zauberu, oni se nekako nose s izazovom, tačnije održavaju se na površini. Ipak, glavni nevoljnici sa testa u Barseloni su timovi Fors Indije i Meklaren Honde. Recimo i da je Fors Indija na manjim mukama pošto se njihov problem svodi na pretežak bolid... Meklaren je ipak u sosu do guše. Honda je totalno podbacila, motor kašlje, trokira i gubi pritisak ulja. Realno je očekivati da ekipa do Melburna ne može da se reši svojih demona, pa ne bi bilo izgledno polagati bilo kakvu veru u uspeh slavnog Meklarena. Došli smo do tačke kada bi se moglo smatrati uspehom ukoliko bi Fernando Alonso uopšte mogao da završi prvu trku.

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar