Србија трећа по броју медаља на ЕП-у!

Репрезентација Србије у стрељаштву заузела је укупно треће место по броју медаља, на управо завршеном Европском првенству у Марибору.

Остали спортови 12.03.2017 | 18:45
Србија трећа по броју медаља на ЕП-у!
Српски стрелци се враћају са рекордних десет медаља у званичним дисциплинама (четири златне, пет сребрних и једном бронзаном), а томе треба додати и две у промотивним екипним такмичењима.

Ни у време кад је земља била много већа није достигнут двоцифрен број одличја на једном ЕП ваздушним оружјем. Оборен је прошлогодишњи рекорд, када су српски стрелци „упуцали“ седам одличја.

У билансу медаља ЕП у Марибору Србија је на трећем месту у конкуренцији чак 46 репрезентација. Испред нашег тима су само Русија и Украјина које су значајан број одличја скупиле у дисциплинама у гађању покретних мета, које нису у олимпијском програму и у којима Србија нема представнике.

Рачунајући златне медаље у сениорским дисциплинама олимпијског програма, у који спадају ваздушна пушка, пиштољ и миксеви, који на олимпијску сцену ступају у Токију 2020, Србија је у Марибору била уз раме Русији. Обе селекције освојиле су по четири злата, док је по једно припало Хрватској и Немачкој.

Јуниори Србије су освајањем три сребра прва два дана ЕП направили увертиру за сениоре наше селекције, који су у петак и суботу блистали на стрелишту хотела Хабакук освајањем четири златне, две сребрне и једне бронзане медаље. Не пишу се у билансу медаља, али вредна су и два трофеја у ревијалном такмичењу екипа по новом формату (злато сениори пиштољ и сребро сениорке пушка), јер овај систем догодине улази у званичан програм.

Јунак српске селекције у Марибору била је Зорана Аруновић, у једном дану освојила је три златне медаље пиштољем у појединачној, екипној и микс конкуренцији, оборивши притом светски рекорд појединачног финала. Са три медаље кући се враћа и Зоранин партнер из микса Дамир Микец, који је заузео друго место појединачно, а са екипом се окитио бронзом.

Медаље Србије на ЕП у Марибору

Званични програм

Златне: Зорана Аруновић (сениорке, пиштољ, уз светски рекорд финала 246,9 кругова), женски сениорски тим пиштољем (Зорана Аруновић, Бобана Величковић, Јасмина Миловановић), сениорски микс пиштољем (Зорана Аруновић/Дамир Микец), сениорски микс пушком (Андреа Арсовић/Милутин Стефановић)

Сребрне: Дамир Микец (сениори, пиштољ), Лазар Ковачевић (јуниори, пушка), мушки сениорски тим пушком (Милутин Стефановић, Миленко Себић, Стеван Плетикосић), јуниорски микс пушка (Сања Вукашиновић/Лазар Ковачевић), женски јуниорски тим пушком (Сања Вукашиновић, Татјана Бањац, Марија Малић)

Бронзане: мушки сениорски тим пиштољем (Дамир Микец, Димитрије Гргић, Душко Петров)

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар