Srbija treća po broju medalja na EP-u!

Reprezentacija Srbije u streljaštvu zauzela je ukupno treće mesto po broju medalja, na upravo završenom Evropskom prvenstvu u Mariboru.

Ostali sportovi 12.03.2017 | 18:45
Srbija treća po broju medalja na EP-u!
Srpski strelci se vraćaju sa rekordnih deset medalja u zvaničnim disciplinama (četiri zlatne, pet srebrnih i jednom bronzanom), a tome treba dodati i dve u promotivnim ekipnim takmičenjima.

Ni u vreme kad je zemlja bila mnogo veća nije dostignut dvocifren broj odličja na jednom EP vazdušnim oružjem. Oboren je prošlogodišnji rekord, kada su srpski strelci „upucali“ sedam odličja.

U bilansu medalja EP u Mariboru Srbija je na trećem mestu u konkurenciji čak 46 reprezentacija. Ispred našeg tima su samo Rusija i Ukrajina koje su značajan broj odličja skupile u disciplinama u gađanju pokretnih meta, koje nisu u olimpijskom programu i u kojima Srbija nema predstavnike.

Računajući zlatne medalje u seniorskim disciplinama olimpijskog programa, u koji spadaju vazdušna puška, pištolj i miksevi, koji na olimpijsku scenu stupaju u Tokiju 2020, Srbija je u Mariboru bila uz rame Rusiji. Obe selekcije osvojile su po četiri zlata, dok je po jedno pripalo Hrvatskoj i Nemačkoj.

Juniori Srbije su osvajanjem tri srebra prva dva dana EP napravili uvertiru za seniore naše selekcije, koji su u petak i subotu blistali na strelištu hotela Habakuk osvajanjem četiri zlatne, dve srebrne i jedne bronzane medalje. Ne pišu se u bilansu medalja, ali vredna su i dva trofeja u revijalnom takmičenju ekipa po novom formatu (zlato seniori pištolj i srebro seniorke puška), jer ovaj sistem dogodine ulazi u zvaničan program.

Junak srpske selekcije u Mariboru bila je Zorana Arunović, u jednom danu osvojila je tri zlatne medalje pištoljem u pojedinačnoj, ekipnoj i miks konkurenciji, oborivši pritom svetski rekord pojedinačnog finala. Sa tri medalje kući se vraća i Zoranin partner iz miksa Damir Mikec, koji je zauzeo drugo mesto pojedinačno, a sa ekipom se okitio bronzom.

Medalje Srbije na EP u Mariboru

Zvanični program

Zlatne: Zorana Arunović (seniorke, pištolj, uz svetski rekord finala 246,9 krugova), ženski seniorski tim pištoljem (Zorana Arunović, Bobana Veličković, Jasmina Milovanović), seniorski miks pištoljem (Zorana Arunović/Damir Mikec), seniorski miks puškom (Andrea Arsović/Milutin Stefanović)

Srebrne: Damir Mikec (seniori, pištolj), Lazar Kovačević (juniori, puška), muški seniorski tim puškom (Milutin Stefanović, Milenko Sebić, Stevan Pletikosić), juniorski miks puška (Sanja Vukašinović/Lazar Kovačević), ženski juniorski tim puškom (Sanja Vukašinović, Tatjana Banjac, Marija Malić)

Bronzane: muški seniorski tim pištoljem (Damir Mikec, Dimitrije Grgić, Duško Petrov)

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar