Револуција у ски скоковима на РАW АИР норвешкој турнеји!

Сасвим другачији систем бодовања. . .

Остали спортови 10.03.2017 | 18:10
Револуција у ски скоковима на РАW АИР норвешкој турнеји!
Упркос томе што Весна, богиња пролећа, полако шаље ведрину предстојећег годишњег доба на наш део хемисфере, у далекој Норвешкој још прижељкују снег, јер данас стартује ново такмичење у скијашким скоковима - РАW АИР норвешка турнеја.

Као да минули део сезоне у оквиру Светског купа и скоро завршено Светско првенство нису били довољно узбудљиви, челници огранка ФИС за ски-скокове су одлучили да додатно подигну тензије и не дозволе љубитељима овог спорта да мирније сачекају финиш сезоне на Планици.

Да би се добило на додатној неизвесности, одлучено је да систем борби буде вишеслојан, тако да ће сигурно славити заиста најбољи учесници.

За девет дана ће бити одржано осам битака - четири индивидуална такмичења по две серије (укупно осам), два тимска надметања по исто толико бодовних рунди (четири), а збрајаће се и освојени бодови из четири серије квалификација (пролога) у појединачној конкуренцији. Збир освојених бодова у  ових 16 серија даће укупног победника. Скакаонице у Ослу/Холменколену, Лилехамеру и Трондхајму, као и чувена летаоница у Викерсунду 19. марта ће дати име укупног победника који ће инкасирати 100.000 евра.

Не дају се летачи на скијама  атлетичарима и колегама из коњичког спорта који имају своје вишебоје, па су одлучили да им парирају. Показиваће (и доказивати) своју поливалентност и прилагодљивост систему такмичења који подсећа на диверзантску обуку, с тим што ће јунаци на скијама мешавину азота и кисеоника пробијати без икаквих помагала. Један на један са небеским висинама!

Иако се на почетку сезоне чинило да ће и током 2016/17. доминирати неко од скакача с презименом Превц, у текућој години се показало да су словеначки “змајеви“ остали без ватре, па су примат преузели изврсни Пољак Камил Стох и носилац победничке олује са скоро завршеног Светског првенства, Аустријанац, Штефан Крафт, двоструки шампион планете из Лахтија.

Немци су, такође, спремили свог адута који ће дати све од себе да  овлада норвешким скакачко-летачким залетиштима и подножјима . Зове се Андреас Велингер и покушаће да по цичи зими много боље припреми свој оклоп него што су учинили његови преци у походу на Совјетску Русију.

Домаћини ће наде полагати у Данијела-Андреа Тандеа коме иде у прилог, што је случај и саКрафтом и Велингером, чињеница да је врло добар летач, а то може пресудно утицати на коначан пласман.

Петер Превц се касно пробудио, иначе би сигурно био један од конкурената за највиши пласман. Сјајни летач се осећа као ајкула међу рибицама на местима предвиђеним за дотицање тла после 240 метара висине, први је човек у историји овог спорта са доскочених 25.000 центиметара  пре две године (дан касније  га је срушио Норвежанин Фанемел  са 251,5 прелетених метара),а  место у ком су то учинили, Викерсунд, опет  ће дати прилику за лет право у легенду.

Јединствен систем бодовања даје приличан значај и тимском делу програма. Мускетарски принцип ће пружити потенцијалним освајачима поена и награда шансу да се уз помоћ репрезентативних другова дочепају онога због чега су се и одлучили на дугу експедицију  у земљу краља Харалда В .

Да је неко пре почетка текуће сезоне прогнозирао како ће на челу листе најбољих нација бити Пољаци, вероватно би га послали на психијатријско посматрање, али би се неко такав вратио међу људе као Тесла. Поглед на пласман тимова у овом тренутку отвара баш овакав сценарио, а златна екипна светска медаља даје додатни печат.

Жестоко ће се на Стоха и његове сународнике обрушити Аустријанци и Немци, док ће Словенци овога пута жалити за не тако давним временима када су често завршавали на подијуму.

Као што се прво дете највише воли, тако ће и ово “чедо“ скијашких скокова имати посебно место у историји једног од белих спортова са највише поклоника. Победник ће љубити пехар, а вечне странице њега. Важно је бити први...

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар