Revolucija u ski skokovima na RAW AIR norveškoj turneji!

Sasvim drugačiji sistem bodovanja. . .

Ostali sportovi 10.03.2017 | 18:10
Revolucija u ski skokovima na RAW AIR norveškoj turneji!
Uprkos tome što Vesna, boginja proleća, polako šalje vedrinu predstojećeg godišnjeg doba na naš deo hemisfere, u dalekoj Norveškoj još priželjkuju sneg, jer danas startuje novo takmičenje u skijaškim skokovima - RAW AIR norveška turneja.

Kao da minuli deo sezone u okviru Svetskog kupa i skoro završeno Svetsko prvenstvo nisu bili dovoljno uzbudljivi, čelnici ogranka FIS za ski-skokove su odlučili da dodatno podignu tenzije i ne dozvole ljubiteljima ovog sporta da mirnije sačekaju finiš sezone na Planici.

Da bi se dobilo na dodatnoj neizvesnosti, odlučeno je da sistem borbi bude višeslojan, tako da će sigurno slaviti zaista najbolji učesnici.

Za devet dana će biti održano osam bitaka - četiri individualna takmičenja po dve serije (ukupno osam), dva timska nadmetanja po isto toliko bodovnih rundi (četiri), a zbrajaće se i osvojeni bodovi iz četiri serije kvalifikacija (prologa) u pojedinačnoj konkurenciji. Zbir osvojenih bodova u  ovih 16 serija daće ukupnog pobednika. Skakaonice u Oslu/Holmenkolenu, Lilehameru i Trondhajmu, kao i čuvena letaonica u Vikersundu 19. marta će dati ime ukupnog pobednika koji će inkasirati 100.000 evra.

Ne daju se letači na skijama  atletičarima i kolegama iz konjičkog sporta koji imaju svoje višeboje, pa su odlučili da im pariraju. Pokazivaće (i dokazivati) svoju polivalentnost i prilagodljivost sistemu takmičenja koji podseća na diverzantsku obuku, s tim što će junaci na skijama mešavinu azota i kiseonika probijati bez ikakvih pomagala. Jedan na jedan sa nebeskim visinama!

Iako se na početku sezone činilo da će i tokom 2016/17. dominirati neko od skakača s prezimenom Prevc, u tekućoj godini se pokazalo da su slovenački “zmajevi“ ostali bez vatre, pa su primat preuzeli izvrsni Poljak Kamil Stoh i nosilac pobedničke oluje sa skoro završenog Svetskog prvenstva, Austrijanac, Štefan Kraft, dvostruki šampion planete iz Lahtija.

Nemci su, takođe, spremili svog aduta koji će dati sve od sebe da  ovlada norveškim skakačko-letačkim zaletištima i podnožjima . Zove se Andreas Velinger i pokušaće da po ciči zimi mnogo bolje pripremi svoj oklop nego što su učinili njegovi preci u pohodu na Sovjetsku Rusiju.

Domaćini će nade polagati u Danijela-Andrea Tandea kome ide u prilog, što je slučaj i saKraftom i Velingerom, činjenica da je vrlo dobar letač, a to može presudno uticati na konačan plasman.

Peter Prevc se kasno probudio, inače bi sigurno bio jedan od konkurenata za najviši plasman. Sjajni letač se oseća kao ajkula među ribicama na mestima predviđenim za doticanje tla posle 240 metara visine, prvi je čovek u istoriji ovog sporta sa doskočenih 25.000 centimetara  pre dve godine (dan kasnije  ga je srušio Norvežanin Fanemel  sa 251,5 preletenih metara),a  mesto u kom su to učinili, Vikersund, opet  će dati priliku za let pravo u legendu.

Jedinstven sistem bodovanja daje priličan značaj i timskom delu programa. Musketarski princip će pružiti potencijalnim osvajačima poena i nagrada šansu da se uz pomoć reprezentativnih drugova dočepaju onoga zbog čega su se i odlučili na dugu ekspediciju  u zemlju kralja Haralda V .

Da je neko pre početka tekuće sezone prognozirao kako će na čelu liste najboljih nacija biti Poljaci, verovatno bi ga poslali na psihijatrijsko posmatranje, ali bi se neko takav vratio među ljude kao Tesla. Pogled na plasman timova u ovom trenutku otvara baš ovakav scenario, a zlatna ekipna svetska medalja daje dodatni pečat.

Žestoko će se na Stoha i njegove sunarodnike obrušiti Austrijanci i Nemci, dok će Slovenci ovoga puta žaliti za ne tako davnim vremenima kada su često završavali na podijumu.

Kao što se prvo dete najviše voli, tako će i ovo “čedo“ skijaških skokova imati posebno mesto u istoriji jednog od belih sportova sa najviše poklonika. Pobednik će ljubiti pehar, a večne stranice njega. Važno je biti prvi...

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar