Руска и турска војска сарађују

Предсједник Русије Владимир Путин угостио је данас свог турског колегу Реџепа Тајипа Ердоана и са њим разговарао о Сирији, гдје је у току заједничка војна акција двије државе.

Свијет 10.03.2017 | 15:24
Руска и турска војска сарађују
Русија и Турска су у децембру прошле године извојевале обуставу ватре захваљујући којем је смањен обим сукоба између снага сиријског предсједника Башара ал-Асада и опозиције.

"Веома ми је драго да кажем, а мало ко ће очекивати, да наше војске сарађују ефикасно и блиско", изјавио је руски предсједник.

Блиска војна сарадња наставила се упркос томе што је дошло до погибије три турска војника приликом руског ваздушног напада.

Раније ове недјеље, главни војни званичници из Русије, САД и Турске састали су се у турском граду Анталији у покушају да се нађу додатна рјешења како би се избјегли инциденти и осигурало повјерење између сиријских снага које подржава Турска, курдских снага које подржава САД и снага сиријске владе коју подржава Русија на путу до Раке , де факто престонице Исламске државе.

Овако блиска сарадња Турске и Русије означава преокрет у односима, јер те двије државе подржавају различите стране у грађанском рату у Сирији, преноси АП.

До највеће тензије дошло је у новембру 2015. године када је руски авион оборен на граници Турске и Сирије.

Москва је прекинула понуду туристичких програма за Турску, као и извоз пољопривредних добара, што је умногоме нашкодило турској економији.

Након Ердогановог извињења, дошло је до побољшања односа, а Путин је пружио подршку турском предсједнику након неуспјелог државног удара у Турској јула 2016. године.

Путин је рекао да му је драго што се односи брзо поправљају.

Извор: Тањуг

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

странац

10.03.2017 15:54

Ово је будућност ислама и православља. Још само да турци изадју из НАТО ( дедзалове или антиктистове војске) онда ће нам бити боље. И још ако нам алах помогне, па нас Срби спасе, да не удјемо у НАТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.03.2017 16:07

Да Турска није у НАТО давно би била друга Сирија.

Name

Ватикан

10.03.2017 16:46

Само вас слусамо и гледамо.

Name

Ре

10.03.2017 16:56

НАТО је спас и за нас. Страх ме док то схватимо мозда и нестанемо.

Name

гг

11.03.2017 14:43

Кад они сарадују ми смо колач који се дјели. Било је те сарадње И договора И пре. Изгубили смо суверинитет И достојанство губитком ЈНА. Да ли заговорници мисле да би НАТО нешто овде поправио или Руси? Ту су а људска права пљачке, несигурност у повратку на огњишта су присутни, једном ријечју ради ста ко хоће. Кога занима од великих сила овај сегмент живота. Њима је битно остварити војну премоћ над другим блоом И зато су нам сервилали све ово. Природно богатије и несретније земље нема на свету, ал ко це исправити болесна схватања.