Ruska i turska vojska sarađuju

Predsjednik Rusije Vladimir Putin ugostio je danas svog turskog kolegu Redžepa Tajipa Erdoana i sa njim razgovarao o Siriji, gdje je u toku zajednička vojna akcija dvije države.

Svijet 10.03.2017 | 15:24
Ruska i turska vojska sarađuju
Rusija i Turska su u decembru prošle godine izvojevale obustavu vatre zahvaljujući kojem je smanjen obim sukoba između snaga sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i opozicije.

"Veoma mi je drago da kažem, a malo ko će očekivati, da naše vojske sarađuju efikasno i blisko", izjavio je ruski predsjednik.

Bliska vojna saradnja nastavila se uprkos tome što je došlo do pogibije tri turska vojnika prilikom ruskog vazdušnog napada.

Ranije ove nedjelje, glavni vojni zvaničnici iz Rusije, SAD i Turske sastali su se u turskom gradu Antaliji u pokušaju da se nađu dodatna rješenja kako bi se izbjegli incidenti i osiguralo povjerenje između sirijskih snaga koje podržava Turska, kurdskih snaga koje podržava SAD i snaga sirijske vlade koju podržava Rusija na putu do Rake , de fakto prestonice Islamske države.

Ovako bliska saradnja Turske i Rusije označava preokret u odnosima, jer te dvije države podržavaju različite strane u građanskom ratu u Siriji, prenosi AP.

Do najveće tenzije došlo je u novembru 2015. godine kada je ruski avion oboren na granici Turske i Sirije.

Moskva je prekinula ponudu turističkih programa za Tursku, kao i izvoz poljoprivrednih dobara, što je umnogome naškodilo turskoj ekonomiji.

Nakon Erdoganovog izvinjenja, došlo je do poboljšanja odnosa, a Putin je pružio podršku turskom predsjedniku nakon neuspjelog državnog udara u Turskoj jula 2016. godine.

Putin je rekao da mu je drago što se odnosi brzo popravljaju.

Izvor: Tanjug

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

stranac

10.03.2017 16:54

Ovo je budućnost islama i pravoslavlja. Još samo da turci izadju iz NATO ( dedzalove ili antiktistove vojske) onda će nam biti bolje. I još ako nam alah pomogne, pa nas Srbi spase, da ne udjemo u NATO.

ODGOVORITE
Name

Re

10.03.2017 17:07

Da Turska nije u NATO davno bi bila druga Sirija.

Name

Vatikan

10.03.2017 17:46

Samo vas slusamo i gledamo.

Name

Re

10.03.2017 17:56

NATO je spas i za nas. Strah me dok to shvatimo mozda i nestanemo.

Name

gg

11.03.2017 15:43

Kad oni saraduju mi smo kolač koji se djeli. Bilo je te saradnje I dogovora I pre. Izgubili smo suverinitet I dostojanstvo gubitkom JNA. Da li zagovornici misle da bi NATO nešto ovde popravio ili Rusi? Tu su a ljudska prava pljačke, nesigurnost u povratku na ognjišta su prisutni, jednom riječju radi sta ko hoće. Koga zanima od velikih sila ovaj segment života. Njima je bitno ostvariti vojnu premoć nad drugim bloom I zato su nam servilali sve ovo. Prirodno bogatije i nesretnije zemlje nema na svetu, al ko ce ispraviti bolesna shvatanja.