Изјава није прецизно пренесена

Након што су регионални медији јуче пренијели изјаву словачког министра спољних послова Мирослава Лајчака, да су “двије државе Западног Балкана пред распадом, а три у дубокој кризи“, ТВ1 је за појашњење питала Лајчака.  Словачки министар и бивши високи представник у БИХ, није хтио прецизно одговорити на које је државе мислио те је појаснио да изјава није прецизно пренесена.
 

Регион 07.03.2017 | 15:26
Изјава није прецизно пренесена

“Као прво: господин Лајчак није рекао да су двије државе „пред распадом“, него да су „на ивици распада“. У  смислу да унутрашње тензије и центрифугалне тенденције у њима представљају озбиљну пријетњу њиховој стабилности“, речено је за ТВ1 у његовом уреду.
 
Додају да се тај став темељи на свом свакодневном праћењу ситуације у региону као и да на многобројним контактима са политичарима и експертима на Балкану и на познавању тамошњих прилика.
 
На питање каква је и колика улога Мирослава Лајчака била у процесима на Западном Балкану, прво јер је обнашао функцију високог представника, а сада је министар спољних послова земље чланице ЕУ, по питању ситуације у БиХ, одговорено је:
 
“Министар вјерује у европску перспективу региона, борио се за то док је био службено у БиХ и бори се за то и на својој данашњој дужности министра спољних и европских послова Словачке, јер по њему то је најбољи начин ријешавања ситуације у региону“, речено је за ТВ1.
 
Додају и да се Лајчак спрема да преузме функцију предсједавајућег Генералном скупштином УН-а у септембру ове године, тако да шпекулације о њему као специјалном изасланику ЕУ за Западни Балкан немају основа, нити се таква функција припрема.

Извор: Вијести.ба

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

цвијет

07.03.2017 14:33

Ста смо ми доцекали да нам Румуни,Бугари Словаци,Мадјари кроје судбину...

ОДГОВОРИТЕ
Name

фронт

07.03.2017 14:35

није пред распадом, него на ивици распада, није пред амбисом, него на ивици амбиса. Умријети од смијеха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

07.03.2017 14:42

Г.Лајцак је увек био ВЕЛИКИ СРБИН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.Милос

07.03.2017 15:39

И Трумп је био велики Србин.

Name

ЛАЈЧЕК Персон НОН ГРАТА оф Босниа-Херзеговина

07.03.2017 16:10

Лајчек све је ово и ТВОЈЕ МАСЛО ,!! Кад си био Високи Представник ОХР ништа ниси урадио ПОЗЕТИВНО за БиХ . А мого си пуно тога јер си имао сва овлаштења. А сад сереш.. Ко си сад ТИ да кројиш некоме ЕУ будућност . То ти је био главни ЦИЉ да растурили Балкан. Сам си изјавио да ти је Додик велики Пријатељ. Лајчек ти си НАЈВЕЧИ НЕПРИЈАТЕЉ Балкану а нарочито БиХ.Сваки други коментар је и више НЕГО сувишан.ЛАЈЧЕК Персон нон грата оф Босниа-Херзеговина

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

08.03.2017 09:38

Лајчак је исти као Додик, Човић ....

Name

Нена

07.03.2017 17:03

Ако нас је ико добро познавао то је био Лајчак, који је могао низ добрих потеза повући док је био високи представник у циљу нашега напретка , али није као и сви други....

ОДГОВОРИТЕ