Izjava nije precizno prenesena

Nakon što su regionalni mediji juče prenijeli izjavu slovačkog ministra spoljnih poslova Miroslava Lajčaka, da su “dvije države Zapadnog Balkana pred raspadom, a tri u dubokoj krizi“, TV1 je za pojašnjenje pitala Lajčaka.  Slovački ministar i bivši visoki predstavnik u BIH, nije htio precizno odgovoriti na koje je države mislio te je pojasnio da izjava nije precizno prenesena.
 

Region 07.03.2017 | 15:26
Izjava nije precizno prenesena

“Kao prvo: gospodin Lajčak nije rekao da su dvije države „pred raspadom“, nego da su „na ivici raspada“. U  smislu da unutrašnje tenzije i centrifugalne tendencije u njima predstavljaju ozbiljnu prijetnju njihovoj stabilnosti“, rečeno je za TV1 u njegovom uredu.
 
Dodaju da se taj stav temelji na svom svakodnevnom praćenju situacije u regionu kao i da na mnogobrojnim kontaktima sa političarima i ekspertima na Balkanu i na poznavanju tamošnjih prilika.
 
Na pitanje kakva je i kolika uloga Miroslava Lajčaka bila u procesima na Zapadnom Balkanu, prvo jer je obnašao funkciju visokog predstavnika, a sada je ministar spoljnih poslova zemlje članice EU, po pitanju situacije u BiH, odgovoreno je:
 
“Ministar vjeruje u evropsku perspektivu regiona, borio se za to dok je bio službeno u BiH i bori se za to i na svojoj današnjoj dužnosti ministra spoljnih i evropskih poslova Slovačke, jer po njemu to je najbolji način riješavanja situacije u regionu“, rečeno je za TV1.
 
Dodaju i da se Lajčak sprema da preuzme funkciju predsjedavajućeg Generalnom skupštinom UN-a u septembru ove godine, tako da špekulacije o njemu kao specijalnom izaslaniku EU za Zapadni Balkan nemaju osnova, niti se takva funkcija priprema.

Izvor: Vijesti.ba

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

cvijet

07.03.2017 14:33

Sta smo mi docekali da nam Rumuni,Bugari Slovaci,Madjari kroje sudbinu...

ODGOVORITE
Name

фронт

07.03.2017 14:35

није пред распадом, него на ивици распада, није пред амбисом, него на ивици амбиса. Умријети од смијеха.

ODGOVORITE
Name

Milos

07.03.2017 14:42

G.Lajcak je uvek bio VELIKI SRBIN.

ODGOVORITE
Name

Re.Milos

07.03.2017 15:39

I Trump je bio veliki Srbin.

Name

LAJČEK Person NON GRATA of Bosnia-Herzegovina

07.03.2017 16:10

Lajček sve je ovo i TVOJE MASLO ,!! Kad si bio Visoki Predstavnik OHR ništa nisi uradio POZETIVNO za BiH . A mogo si puno toga jer si imao sva ovlaštenja. A sad sereš.. Ko si sad TI da krojiš nekome EU budućnost . To ti je bio glavni CILJ da rasturili Balkan. Sam si izjavio da ti je Dodik veliki Prijatelj. Lajček ti si NAJVEČI NEPRIJATELJ Balkanu a naročito BiH.Svaki drugi komentar je i više NEGO suvišan.LAJČEK Person non grata of Bosnia-Herzegovina

ODGOVORITE
Name

RS

08.03.2017 09:38

Lajčak je isti kao Dodik, Čović ....

Name

Nena

07.03.2017 17:03

Ako nas je iko dobro poznavao to je bio Lajčak, koji je mogao niz dobrih poteza povući dok je bio visoki predstavnik u cilju našega napretka , ali nije kao i svi drugi....

ODGOVORITE