Анализа - Арена је БЛИСТАЛА: Србија воли атлетику!

Европско првенство додатно је приближило "краљицу спортова" овдашњој публици, а Ивана Шпановић побринула се да шампионат заиста буде незабораван. "Овај спорт није био на првом месту, али сада дефинитивно јесте. Ту ће и остати".

Остали спортови 06.03.2017 | 22:40
Анализа - Арена је БЛИСТАЛА: Србија воли атлетику!
Београд је уживо видео највеће европске звезде и имао шансу да заиста ужива у атлетици. "Краљица спортова" то је заиста и била!

Током тродневног Европског првенства у Комбанк арени, дворана се од петка до недеље све више испуњавала и потом крцата испратила историјски скок златне Иване Шпановић - 7,24!

Атлетичари су показали сјајне наступе, организатори су потпуно оправдали очекивања, медији су посветили велику пажњу спектаклу, а навијачи су такође заслужили високу оцену.

Примера ради, и када се током доделе награде прваку из Албаније Измиру Смајлају очекивао негативан амбијент - звиждуци су изостали, а Комбанк арена поздравила га је аплаузом. Дан раније, током спремања за скок удаљ, он је рукама гестикулирао орла са заставе своје земље, али навијачи у томе нису видели провокацију, па је и на подијуму дочекан у складу са очекивањима - као и сви други.

Већ је добро познато како се Арена "затресла" после тренутка вечери - скока Иване Шпановић. Истовремено, навијачи заслужују похвале и за понашање током интонирање химне Албаније:

Посматрајући бројке, Европско првенство такође је показало да Београд заиста све више воли атлетику:

- Последњег дана такмичења, у дворану је са картама ушло 8.798 гледалаца. Уз око 2.000 ВИП личности, као и актере који су учествовали у организацији, та цифра премашује број од 12.000.

- У петак, првог дана такмичења, у дворани је било око 6.000 гледалаца, а другог - у суботу, хиљаду више.

Годину дана након спектакуларног Европског првенства у ватерполу, Комбанк арена приближила је најширој публици још један спорт у којем су наши спортисти и те како успешни. Иванин рекорд улепшао је викенд, а још боље резултате наговестили су Михаил Дудаш, Амела Терзић, Лазар Анић...

Асмир Колашинац, још један љубимац публике, трпео је бол, ћутао о повреди, али ни уз две примљене ињекције (а другу је примио између серија!) није успео да добаци куглу до финала. Међутим, домети нашег олимпијца су добро познати и нема дилеме да ће се веома брзо вратити свом - шампионском нивоу.

Када су у питању укупни резултати свих земаља које су могле да се такмиче (дакле, без Русије), најуспешнији су Пољаци, а затим Британци и Немци.

Биланс земаља са највише освојених медаља:

1. Пољска 12 медаља (7 злата, сребро и бронза)
2. Велика Британија 10 (5 злата, 4 сребра и бронза)
3. Немачка 9 (2 злата, 2 сребра и 5 бронзи)
4. Француска 3 (2 злата и сребро)
5. Чешка 7 (злато, два сребра и четири бронзе)
6. Шпанија 4 (злато, два сребра и бронза)
7. Грчка 3 (злато, сребро и бронза)...
11. СРБИЈА 1 (злато)...

На ЕП у Београду представнике је послало 48 земаља, а медаље су освајали атлетичари из 25 држава. Русима није било дозвољено да се такмиче, а једина спортисткиња из те земље била је Дарија Клишина, са пребивалиштем у САД. Она се такмичила под неутралним обележјима и завршила такмичење у скоку у даљ на четвртом месту.

Изузев Клишине, дозволу за наступ (под устим условима) добиле су још две спортисткиње из њене земље (скакачица с мотком Анжелика Сидорова и шампионка са претходног ЕП у спринту Кристина Сивкова), али оне нису хтеле да учествују, па је најдоминантнија земља са претходна два дворанска ЕП (2013. и 2015) дефинитивно изостала са овог такмичења.

Србији је очекивано најинтересантнија била дисциплина у којој је доминирала Ивана Шпановић, у којој је Београд могао да види дефинитивно најбоље европске скакачице.

"У овој конкуренцији није било изостајања уопште. У скоку у даљ била је апсолутно најјача конкуренција, а вероватно и најјача у дворанским првенствима икад. Трећепласирана (Немица, Клаудија Салман Рат) имала је скок од 6,94 - што је феноменално! Даље, кугла је била 'јача' него на Олимпијским играма у Рију и било је заиста неколико невероватних резултата", рекао је на завршној конференцији за новинаре Иванин тренер - Горан Обрадовић, још једном појаснивши величину успеха своје ученице.

У последњем осврту на комплетно Европско првенство, председник Атлетског савеза Србије (АСС) Веселин Јевросимовић и директор АСС Слободан Бранковић истицали су само највише оцене за Европско првенство.

"Пресрећан сам и поносан, а ко не би био поносан када има овакву атлетичарку као што је Ивана и оваквог тренера као што је Обрадовић. Све је протекло у најбољем реду, добили смо похвале и од атлетских челника Европе и света, који су оценили да је ово најбоље и најлепше организовано такмичење које се икад одржало", изјавио је Јевросимовић.

"Квалификовали смо се да можемо да одржимо и Светско првенство 2020. године. Када се све сабере, ово је заиста било најбоље организовано такмичење, али и не само то, већ и најпосећеније. Оборили смо рекорд у посети, јер ниједно дворанско првенство континента није имало оволико посетилаца у дану", објаснио је први човек српске атлетике.

Директор АСС Слободан Бранковић био је и први човек локалног организационог одбора.

"Осећам се као да сам трчао три трке, али имам снаге да честитам Ивани и њеном тренеру на изузетном послу. Слагао бих вас када бих рекао да нисам сањао овакав завршетак Европског првенства. Тај сан се остварио са Иваниним скоком, нашом химном. Цела Арена је певала 'Боже правде' и организовали смо такмичење без иједног изгреда. Није га било ни када је албански такмичар био на највишем месту на подијуму", изјавио је он.

"Нико није звиждао, нико није бацао петарде... Атлетика је још једном показала да је краљевски спорт и мислим да је нико неће скинути са трона. На том трону није била, али сада сам сигуран да јесте. Уз подршку владе, Града Београда и министарства, ово смо две године организовали, радили смо даноноћно. Показали смо да можемо да организујемо Светско првенство 2020. и чим се отвори тендер аплицираћемо и за то и верујем да ћемо и добити", додао је Бранковић, док се крај њега Ивана Шпановић смејала и примала честитке.

Српска шампионка на најлепши начин је ставила тачку на европски шампионат који ће она, Београд и Србија дуго памтити.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар