Analiza - Arena je BLISTALA: Srbija voli atletiku!

Evropsko prvenstvo dodatno je približilo "kraljicu sportova" ovdašnjoj publici, a Ivana Španović pobrinula se da šampionat zaista bude nezaboravan. "Ovaj sport nije bio na prvom mestu, ali sada definitivno jeste. Tu će i ostati".

Ostali sportovi 06.03.2017 | 22:40
Analiza - Arena je BLISTALA: Srbija voli atletiku!
Beograd je uživo video najveće evropske zvezde i imao šansu da zaista uživa u atletici. "Kraljica sportova" to je zaista i bila!

Tokom trodnevnog Evropskog prvenstva u Kombank areni, dvorana se od petka do nedelje sve više ispunjavala i potom krcata ispratila istorijski skok zlatne Ivane Španović - 7,24!

Atletičari su pokazali sjajne nastupe, organizatori su potpuno opravdali očekivanja, mediji su posvetili veliku pažnju spektaklu, a navijači su takođe zaslužili visoku ocenu.

Primera radi, i kada se tokom dodele nagrade prvaku iz Albanije Izmiru Smajlaju očekivao negativan ambijent - zvižduci su izostali, a Kombank arena pozdravila ga je aplauzom. Dan ranije, tokom spremanja za skok udalj, on je rukama gestikulirao orla sa zastave svoje zemlje, ali navijači u tome nisu videli provokaciju, pa je i na podijumu dočekan u skladu sa očekivanjima - kao i svi drugi.

Već je dobro poznato kako se Arena "zatresla" posle trenutka večeri - skoka Ivane Španović. Istovremeno, navijači zaslužuju pohvale i za ponašanje tokom intoniranje himne Albanije:

Posmatrajući brojke, Evropsko prvenstvo takođe je pokazalo da Beograd zaista sve više voli atletiku:

- Poslednjeg dana takmičenja, u dvoranu je sa kartama ušlo 8.798 gledalaca. Uz oko 2.000 VIP ličnosti, kao i aktere koji su učestvovali u organizaciji, ta cifra premašuje broj od 12.000.

- U petak, prvog dana takmičenja, u dvorani je bilo oko 6.000 gledalaca, a drugog - u subotu, hiljadu više.

Godinu dana nakon spektakularnog Evropskog prvenstva u vaterpolu, Kombank arena približila je najširoj publici još jedan sport u kojem su naši sportisti i te kako uspešni. Ivanin rekord ulepšao je vikend, a još bolje rezultate nagovestili su Mihail Dudaš, Amela Terzić, Lazar Anić...

Asmir Kolašinac, još jedan ljubimac publike, trpeo je bol, ćutao o povredi, ali ni uz dve primljene injekcije (a drugu je primio između serija!) nije uspeo da dobaci kuglu do finala. Međutim, dometi našeg olimpijca su dobro poznati i nema dileme da će se veoma brzo vratiti svom - šampionskom nivou.

Kada su u pitanju ukupni rezultati svih zemalja koje su mogle da se takmiče (dakle, bez Rusije), najuspešniji su Poljaci, a zatim Britanci i Nemci.

Bilans zemalja sa najviše osvojenih medalja:

1. Poljska 12 medalja (7 zlata, srebro i bronza)
2. Velika Britanija 10 (5 zlata, 4 srebra i bronza)
3. Nemačka 9 (2 zlata, 2 srebra i 5 bronzi)
4. Francuska 3 (2 zlata i srebro)
5. Češka 7 (zlato, dva srebra i četiri bronze)
6. Španija 4 (zlato, dva srebra i bronza)
7. Grčka 3 (zlato, srebro i bronza)...
11. SRBIJA 1 (zlato)...

Na EP u Beogradu predstavnike je poslalo 48 zemalja, a medalje su osvajali atletičari iz 25 država. Rusima nije bilo dozvoljeno da se takmiče, a jedina sportistkinja iz te zemlje bila je Darija Klišina, sa prebivalištem u SAD. Ona se takmičila pod neutralnim obeležjima i završila takmičenje u skoku u dalj na četvrtom mestu.

Izuzev Klišine, dozvolu za nastup (pod ustim uslovima) dobile su još dve sportistkinje iz njene zemlje (skakačica s motkom Anželika Sidorova i šampionka sa prethodnog EP u sprintu Kristina Sivkova), ali one nisu htele da učestvuju, pa je najdominantnija zemlja sa prethodna dva dvoranska EP (2013. i 2015) definitivno izostala sa ovog takmičenja.

Srbiji je očekivano najinteresantnija bila disciplina u kojoj je dominirala Ivana Španović, u kojoj je Beograd mogao da vidi definitivno najbolje evropske skakačice.

"U ovoj konkurenciji nije bilo izostajanja uopšte. U skoku u dalj bila je apsolutno najjača konkurencija, a verovatno i najjača u dvoranskim prvenstvima ikad. Trećeplasirana (Nemica, Klaudija Salman Rat) imala je skok od 6,94 - što je fenomenalno! Dalje, kugla je bila 'jača' nego na Olimpijskim igrama u Riju i bilo je zaista nekoliko neverovatnih rezultata", rekao je na završnoj konferenciji za novinare Ivanin trener - Goran Obradović, još jednom pojasnivši veličinu uspeha svoje učenice.

U poslednjem osvrtu na kompletno Evropsko prvenstvo, predsednik Atletskog saveza Srbije (ASS) Veselin Jevrosimović i direktor ASS Slobodan Branković isticali su samo najviše ocene za Evropsko prvenstvo.

"Presrećan sam i ponosan, a ko ne bi bio ponosan kada ima ovakvu atletičarku kao što je Ivana i ovakvog trenera kao što je Obradović. Sve je proteklo u najboljem redu, dobili smo pohvale i od atletskih čelnika Evrope i sveta, koji su ocenili da je ovo najbolje i najlepše organizovano takmičenje koje se ikad održalo", izjavio je Jevrosimović.

"Kvalifikovali smo se da možemo da održimo i Svetsko prvenstvo 2020. godine. Kada se sve sabere, ovo je zaista bilo najbolje organizovano takmičenje, ali i ne samo to, već i najposećenije. Oborili smo rekord u poseti, jer nijedno dvoransko prvenstvo kontinenta nije imalo ovoliko posetilaca u danu", objasnio je prvi čovek srpske atletike.

Direktor ASS Slobodan Branković bio je i prvi čovek lokalnog organizacionog odbora.

"Osećam se kao da sam trčao tri trke, ali imam snage da čestitam Ivani i njenom treneru na izuzetnom poslu. Slagao bih vas kada bih rekao da nisam sanjao ovakav završetak Evropskog prvenstva. Taj san se ostvario sa Ivaninim skokom, našom himnom. Cela Arena je pevala 'Bože pravde' i organizovali smo takmičenje bez ijednog izgreda. Nije ga bilo ni kada je albanski takmičar bio na najvišem mestu na podijumu", izjavio je on.

"Niko nije zviždao, niko nije bacao petarde... Atletika je još jednom pokazala da je kraljevski sport i mislim da je niko neće skinuti sa trona. Na tom tronu nije bila, ali sada sam siguran da jeste. Uz podršku vlade, Grada Beograda i ministarstva, ovo smo dve godine organizovali, radili smo danonoćno. Pokazali smo da možemo da organizujemo Svetsko prvenstvo 2020. i čim se otvori tender apliciraćemo i za to i verujem da ćemo i dobiti", dodao je Branković, dok se kraj njega Ivana Španović smejala i primala čestitke.

Srpska šampionka na najlepši način je stavila tačku na evropski šampionat koji će ona, Beograd i Srbija dugo pamtiti.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar