Ивана: Желим да завршим каријеру са 7,37!

Порука златне Иване: 7,37 - кад, тад! Ивана Шпановић отворено поручила који циљ жели да оствари до краја каријере.  Српска атлетичарка Ивана Шпановић рекла је да до краја каријере жели да оствари скок пд 7,37 метара, што је актуелни европски дворански рекорд.

Остали спортови 06.03.2017 | 12:15
Ивана: Желим да завршим каријеру са 7,37!
Шпановићева је освојила злато у скоку удаљ на Европском дворанском првенству у Београду, скоком од 7,24 метара, поставивши нови лични и национални рекорд.

То је уједно најбољи резултат сезоне у овој дисциплини у дворани, те трећи скок свих времена, слабији свега 13 центиметара од светског рекорда из 1988.

„Ако бих рекла да се за ово нисам спремала, онда бих вас слагала, ако бих рекла да нисам овако замишљала свој рекорд, опет бих слагала. Све што сам могла да произведем, произвела сам уз помоћ публике. То не говорим само да бих рекла већ и зато што то стварно јесте тако. Не могу да замислим ни боље место ни време за овакав резултат. Изузетно сам поносна и срећна. Хоћу свима да се захвалим што су дошли, што су нас бодрили. Драго ми је да су дошли на једно велико атлетско такмичење и што су видели како то изгледа, надам се да су задовољни. Хвала од срца за сваки осмех и аплауз и што су били део историје коју сам створила“, рекла је Шпановићева.

Она је истакла да ће овакве резултате правити и у будућности.

„У мислима сам имала 7,27 метара. Ово је нешто чему сам највише посвећена, а оно чиме желим да завршим своју каријеру је европски дворански рекорд – 7,37. Знала сам да сам спремна за ово, али припремати се нешто и реализовати су потпуно две различите ствари. Резултат није нешто што ме плаши и мислим да ћу скок од око 7,20 метара поновити још много пута.“

Овај резултат у дворани није остварен већ скоро 30 година у европским оквирима.

„Да се такмичим само са конкуренцијом скакала бих исто колико и они. Пошто желим мало да се издвојим и да све оно што могу, изађе кроз неки велики резултат и једва чекам наредна такмичења.“

Пре првог скоква српска атлетичарка тражила је тишину у Арени, а објаснила је и због чега.

„То је био договор са тренером Гораном, да урадим један залет какав радим на тренингу, да се концентришем у потпуној тишини, да осетим подлогу, да чујем свој ритам, а после тога је све било лако. Сада следи мала пауза и припреме за сезону на отвореном“, рекла је златна Ивана Шпановић.

Комбанк арена се тресла у ритму њеног залета. Навијачи су аплаузом пратили сваки њен корак и носили је до историјског подвига - 7,24!

Српска атлетичарка Ивана Шпановић оправдала је улогу апсолутне фавориткиње и у пуној дворани на Новом Београду остварила трећи најдужи скок у историји европских дворанских првенстава.

Наравно, тај резултат био јој је довољан за наслов европске шампионке!

После наступа, у микс зони, примала је честитке и насмејана рекла:

"Сад могу да кажем... Ако бих рекла да се за ово нисам спремала - слагала бих. Ако бих рекла да нисам баш овако замишљала свој велики лични рекорд - опет бих слагала. Све оно што сам могла да произведем произвела сам уз помоћ публике. Не говорим то да бих рекла, већ зато што је стварно тако било".

У искреном разговору са новинарима, уз непрестани осмех, низала је поруке захвалности навијачима. Нада се да им се свидело овако велико атлетско такмичење.

"Не могу да замислим ни боље место, ни време за овакав резултат. Изузетно сам поносна и просто и једноставно не знам шта да кажем. Хвала свима што су дошли, што су бодрили. Драго ми је што се овако велико атлетско првенство одржало, што су видели како то изгледа и надам се да су задовољни. Од срца хвала за сваки осмех и аплауз и што су били део историје".

Феноменалним наступом наговестила је да може и боље од вечерас постављених 7,24! Који је њен следећи циљ?

"Ајде, ево један интересантан податак да кажем, јер је ово што радим ствар којој сам све подредила. Желим да завршим каријеру европским рекордом - 7,37. То би било доста".

Тај рекорд поставила је славна Немица Хајке Дрекслер давног 13. фебруара 1988. године!

На путу ка том резултату, Ивана ће имати чврсти ослонац у тренеру Горану Обрадовићу, који је за вечерашње финале обукао и кравату.

"Господин није био само тренер Обрадовић, већ господин Обрадовић. Жеља свих нас је била да се обуче као велики господин и да поздрави 7,24 које је направио са мном", насмејала се Ивана, па се још једном осврнула ка свом скоку.

"Знала сам да сам спремна за то, али припремати се за нешто и нешто урадити су две различите ствари. То није нешто што ме плаши, те даљине од преко 7,20 ћу поновити... Да се такмичим само са конкуренцијом скакала бих као и оне. Али, желим да се издвојим и да остварим велики резултат".

После Европског првенства, пред Иваном је кратак одмор и припрема за сезону такмичења на отвореном.

"Направићу кратку паузу, па ћу се спремати за отворени део такмичарске године".

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар