Транскрипт разговора Црнадак - Могерини

Шта је говорио шеф бх. дипломатије Игор Црнадак, који је представљао Партију демократског прогреса, чији је потпредсједник, на састанку политичких лидера са високом представницом ЕУ за спољни политику и безбједност Федериком Могерини, незванично сазнаје БН телевизија из транскрипта тих разговора. Говорио је веома јасно и прецизно о стању у БиХ, Републици Српској и њеним институцијама. Ево шта стоји у транскрипту, до кога смо дошли из незваничних извора:

Босна и Херцеговина 05.03.2017 | 21:40
Транскрипт разговора Црнадак - Могерини
- Са госпођом Могерини се као министар иностраних послова често виђам и она добро зна моје и ставове ПДП-а о реформама и европским интеграцијама БиХ, па не бих на тај дио губио много времена. Рећи ћу само да је ПДП од свог оснивања 1999. године међу своје главне циљеве стављао Републику Срспку и БиХ у Европској унији, само четири године послије рата, када то није баш било популарано, тако да смо данас поготово заинтересовани за то и данас најснажније могуће радимо на тој идеји.

Дозволите ми да кажем неколико порука из угла ПДП као странке која веома снажно учесвтвује у власти на нивоу БиХ и која исто тако снажно као опозиција учествује у политичком  животу Републике Српске.

Од првог дана новог Савјета министара, у априлу 2015 говорили смо исту ствар. ПДП је најбољи могући партнер и вама из ЕУ и нашим партнерима из Федерације на питањима економских реформи, борбе против корупције и европског пута БиХ, али се мора поштовати уставна расподјела надлежности у БиХ, односно, морају се уважавати улога, значај  и надлежности Републике Српске.

Ми нисмо спремни да се са тим играмо и ако се то доведе у питање ми ћемо реаговати. Као што сте видјели недавно смо снажно реаговали ...на примјеру ревизије...... управо зато што се покушало узурпирати институције и одузети дио наших права и надлежности... Реаговали смо и рекли да не може више тако, иако су се многи изненадили и у Бањалуци и у Сарајеву", ријечи су Црнатка, наведене у транскрипту са састанка са високом представницом ЕУ.

Црнадак, како се наводи у транскрипту, је даље рекао:

- Република Српска мора бити уважена, мора се поштовати њена улога у БиХ .... потребно је ставити у функцију механизам координације и заједнички уз принципе дијалога и међусобног уважавања доћи до заједничког става прихватљивог за све у БиХ.

Највећа опасност у овом тренутку за наставак реформи и европског пута БиХ је покушај узурпације институција, паралелизам и покушај одвлачења одлучивања о важним питањјима изван институција. Не може се једним телефонским позивом преузимати улога читаве једне институције, не може само један народ одллучитвати о било чему и не може се о осјетијивим питањима доносити одлуке негдје и физички и у институционалном смислу ван институција.

Ако овакво понашање оставимо иза нас и окренемо се заједничкој будућности онда БиХ има шансу да успије.

Након уводне ријечи и стања у БиХ, Црнадак је, према транскрипту, говорио и о Републици Српској и њеним институцијама.

- Што се тиче РС ми смо тамо жестока опозиција већ осам година. Међутим управо на овом мјесту желим да вам кажем да је нама у ПДП много стало до Републике Српске и нисмо спремни да се коцкамо са њеним надлежностима и њеном будућношчу. Иако смо опозиција коалицији која влада у РС ми смо на неким стварима имали сличне ставове...као што су Дан РС, питање пописа, резолуција о Сребреници или питање ревизије тужбе против Србије....и мислим да смо тада због тога били неправедно критиковани....јер смо само били принципијелни и само смо радили оно у шта вјерујемо.

РС је најједноставнији дио БиХ.....од 13 Влада и једног Савјета министара у БиХ у Републици Српској је само једна влада и једна народна скупштина...иако смо противници политике коју води власт РС по питању њеног развоја, борбе против корупције и других животних питања.Треба  рећи да је тамо политичка ситуација, кад гледате са стране, уобичајена јер постоји власт и постоји опозиција и између њих се води политичка борба.

Међутим, ми смо у ПДП-у забринути за поједине институције у Републици Српској, попут Агенције за банкарство РС и Инвестиционо развојне банке, јер су директори ових институција, које су веома важне за РС, под озбиљним истрагама и под веома тешким оптужбама.  Такође, још неке инститицје су у веома озбиљним проблемима и ми настављамо да пратимо ситуацију и да се бавимо овим питањима.

Посебно желим да укажем на ситуацију са РТ РС јер овај јавни сервис у потпуној је функцији само једне партије и служи као пропагандистичко средство власти у РС и средство блаћења и нападања опозиције.

Њихов информативни програм је тренутно најгори информативни програм на цијелом европском континенту и због тога представља највећу препреку демократском развоју у РС. Мени је жао што је комесар Хан морао лично да се у ово увјери и осјети ‚‚професионалност"  РТРС на својој кожи приликом боравка у Бањалуци прошлог љета......и драго ми је да је овај проблем и Европска комисија препознала у свом недавном извјештају.

Ми не очекујемо да ви дођете овде и интервенишете, ми ћемо борбу за слободне медије водити сами али нам је значајно да сте упознати са овим проблемом и да декларативно подржавате потребу непристрасног јавног сервиса, који припада свима подједнако....јер само такав јавни сервис гарантује демократски развој и РС  и БиХ".

БН телевизија

Коментари / 46

Оставите коментар
Name

Математицар

05.03.2017 20:51

Не пада снијег да покренула бријег, вец да свака звијерка показе траг.А сад да видимо и остале транскрипте ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

05.03.2017 21:42

Слазем се...објавите и ста су други говорили. Игор је постено рекао о цему је говорио да видимо и остале...

Name

Игор Сведска

06.03.2017 01:08

Ово није транскрипт, ово је сазетак оног сто је црнадак хтио да написе, и мозе да буде лаз. транскрипт је питање одговор , без мјењања садрзаја

Name

Ре Игор

06.03.2017 08:45

То јесте транскрипт. Додусе скрацен због новинарског простора. Ко не вјерује мозе да трази транскрипт на увид. Црнадак је управо то рекао, а Додик је патолоски лазов који никад у каријеру није изговорио истиниту реценицу.

Name

зима

05.03.2017 20:53

Ккако црни игоре ванинституционално ...., када расписујете референдум , не поштујете Уставни суд , оспоравате језик једног народа ..., шта је то институционално јели ?? Ви сте иси ови из ВМРО ДПМН , ал могло би бити рундаво Игоре вјеруј ми .

ОДГОВОРИТЕ
Name

цвијет

05.03.2017 21:30

зима,засто се ти нервирас,без везе,имају и наси сценарио за овакве и њему слицне,полако,сабур.

Name

Крсти се Крстивоје

05.03.2017 21:30

Овде се тумаци све како коме одговара,засто федерација не исплацује пеМзије Србима коју су исту зарадили у градовима који су у федерацији?То је тај исти суд донио да се мора исплатит па ником ниста?

Name

Све

05.03.2017 21:31

Све то наведено је институцијално.. Нисмо ми скупили 30ак неких ликова у вјецницу и "донијели одлуке". Код нас су све одлуке просле владу, скупстину, врховни суд у неким слуцајевима и слузбени гласник. То сто ви мислите да је довољно да имате три странца у имитацији уставног суда и да тиме мозете потезом Оловке прецртавати вољу висе од 70% ове земље-то је вас проблем. А бас да видимо дје це то бити рундаво. Мислили сте и просли пут да сте рундави, па кад сте налетјели на рутавију г....у онда је било "хељп базнија" Како се сами себе не постидите!?

Name

@ крси се крстивоје

06.03.2017 08:14

ПеМзије Ф БиХ не исплаћује зато што постоји УГОВОР ДВИЈЕ ВЛАДЕ, нема тог суда на планети који може поништити тај докуменат, влада РС-е је, не знам које године, ПОТПИСАЛА ДОКУМЕНАТ у којему је наведено да ће ОНА (влада РС) исплаћивати пеМзије СВИМ корисницима на њеном територију.

Name

Дијагноза

06.03.2017 10:32

О каквом језику говориш јадан. Шта ти пише у школској књижици или дипломи, ако је уопште имаш, који си језик учио, који ти је језик говорио отац. Шта измишљате, дали сте нормални?

Name

Рундаво куци

06.03.2017 16:30

Рундаво мозе бити куци.Немој да пријетис.

Name

Другим

05.03.2017 20:57

Другим ријецима, Додик је говорио истину !?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

05.03.2017 21:07

Наравно, како си онда рекао да Додик лазе!? Он је пренио новинарима сто си ти прецутао. Покриј се по глави, црни Црнадак.

Name

миро

05.03.2017 21:28

Тацно. Додик је рекао истину!

Name

досије x

05.03.2017 21:39

Па кад он то говори истину,њега је направила служба која седамдесет година лаже Србе,да је он србин и његови ментори неби ми дошли довде,шта је радио снсд равних десет година у Сарајеву,па сјетите се Шпирићевог експозеа 2006 године,сјетите се Радмановићевих потеза и потписа,али служба је служба,има савршене лажне механизме да растура Српски народ,али истина не да излази него кључа готово је...

Name

Срб

05.03.2017 21:41

Прво прочитај па коментариши, човјек се заложио за Републику.С, а о Додиковој "истини" ћемо други пут...

Name

коко

05.03.2017 21:53

све сто је рекао Црнадак ја потписујем.Све пуна истина е сад сто то смета лоповима то је друго.И запамтите већ једном;није Милорад Додик Република Српска.Милорад је само један од политичара и то мало горих политичара. А Република Српска је вечна и припада свима нама и нека се он не кити са њом док лопови немилице краду. Ништа није учинио да корупцију и криминал спријечи већ је очито он дио тога.

Name

Ре Милан

05.03.2017 22:27

Милане, хајде полако без нервозе реци ста је Црнадак рекао неприкладно о РС?

Name

Ре Другим

05.03.2017 22:53

Шта је то Додик истинито говорио , Црнадак је рекао стање реално какво јесте, шта није рекао исправно за банкарски систем је ли , па о томе се пише 5 година , због крађа и корупције подигнута оптужница против 14 лица , нестало пола милијарде КМ - нису ваљда испариле, шта то рече за РТРС све тачно , не готивим ове из ПДП-а нешто али ово што је Црнадак рекао све је уредно и ОК.Шта је требао по теби да каже да се у РС-у живи боље него у Америци како прича Ким Мил Дог , да псује новинаре кпји му се не свиђају , да своје неистомишљенике назива издајницима као Ким Мил Дог итд.Поклопи се ушима и ћути , доста сте с...и.Црнадак гази банду.

Name

Никола

06.03.2017 07:32

Црнадак је рекао како је требало, али милокрад је патолоски лазов, манипулатор и лопуза.

Name

Богољуб

06.03.2017 17:37

Наравно да је говорио истину , а Црни Игор заједно са својима из С. за промјене сто се висе правдају , показују своје право лице.

Name

лола

08.03.2017 10:10

Наравно да је Додика највише изнервирала критика РТРС,он зна шта му значи РТРС,ипак је Додик а и многи други још на овим просторима комунистичка школа политичара.Ртрс и страначко запошљавање је основни услов за освајање власти.

Name

Ацо

05.03.2017 21:02

Свака цаст за ово да се види колико Додик лазе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.03.2017 08:47

Додик увијек лазе. Свака његова ријец је лаз. Постало је муцно гледати висе његова сплеткарења, клевете, лази.

Name

Борис

05.03.2017 21:04

Невјероватно циме се Додик слузи. Срамота. Па Црнадак је Републику Српску ставио на прво мјесто. Напад на злоцинацки РТРС није напад на РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

06.03.2017 07:13

РТ РС је брука и срамота новинарства и свих Срба у БиХ. Телевизија која дјецу погинулих бораца представља као издајнике а демобилисане борце назива паразитима.

Name

ре Миле

06.03.2017 11:31

Ако су мислили на оног Вишеграђанина што годину дана штрајкује у парку, онда нису погријешили. Он је само паразит и ништа више.

Name

Дарко

06.03.2017 12:03

Борис немој да баљегас Додик је бољи од светог Саве.

Name

БОБА

05.03.2017 21:05

ШТО СЕ ТИЧЕ ЈАВНОГ СЕРВИСА СВЕ ТАЧНО ВИДЈЕЛИ СМО ШТА ЈЕ ЋЕРАНИЋ ПРИЧАО И ШТА ЈЕ ДОБИО ЗА УЗВРАТ ТО ЈЕ ЈЕДНА ОПСНА РЕЖИМСКЛА ТЕЛЕВИЗИЈА ГДЈЕ СЕ ПЛАСИРАЈУ ЛАЖИ ПЛАЋЕНИЦИ МЕШЕТАРЕ ПО ЊОЈ НЕ МОЖЕШ ПОЗНАТИ ЉУДЕ ШТА РАДЕ ЗА ПАРЕ И СВОЈ ИНТЕРЕС ТУ НИГДЈЕ НЕ МА ИНТЕРЕСА НАРОДА СВЕ ЈЕ ЛАЖ А НАЦЈОНАЛИЗАМ У ПРВОМ ПЛАНУ ДА СМО ОВОЛИКО ПРИЧАЛИ О РАТУ ПШОСЛИЈЕ ЗАВРШЕТКА ГДЈЕ БИ НАМ БИО КРАЈ НО МЕЂУТИМ САД КАО ПРИЧАЈУ ОНО ШТО СУ ТРЕБАЛИ ОДМАХ НАРОД ЈЕ ОГОРЧЕН ТОМ ПОЛИТИКОМ БУДИТИ СТАРЕ РАНЕ ОД ПРИЈЕ ДВАДЕСЕТ ГОДИНА КАДА ТРЕБАМО ГЛЕДАТИ У БУДУЋНОСТ ЈЕ ДНО ДНА ЗБОГ СВОИХ ЛИЧНИХ ИНТЕРЕСА САМО ЛУД ТО НЕ ВИДИ ДО ДУШЕ ОНИ КОИ СУ СЕ НАПЉАЧКАЛИ ЊИМА ТО ОДГОВАРА МИ СМО ТОЛИКО МАЛИ ДА СВАКО СВАКОГА ПОЗНАЈЕ СВЕ ЈЕ СУВИШНО И ПРЕВИШЕ ГЛУПО

ОДГОВОРИТЕ
Name

горча

06.03.2017 06:43

А муљатор лазански

Name

Јован

05.03.2017 21:05

Срам те било Милораде...Игоре све реци и ниста не сакривајте народ мора знати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несо

05.03.2017 21:09

Браво Игоре! Хоце ли Ртрс ово објавити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несо

05.03.2017 21:09

Браво Игоре! Хоце ли Ртрс ово објавити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

лидер

05.03.2017 21:54

Ево доказа да је Додик говорио истину. Он прица о РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ а ови из Федерације цуте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Лидер

05.03.2017 22:37

А ста је лосе у томе кад се прица о РС...овде не видим да је Игор рекао несто против РС

Name

Градска буна

05.03.2017 21:55

Сељачка политика од дна до врха, рурално-ксенофобични менталитет хара на свим нивоима. Требамо отићи у Румунију на курс о подизању градске револуције против сељачких дахија. Нема друге...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.03.2017 05:34

Браво, прави одговор свима !!

Name

Боб

06.03.2017 05:37

Све је добро рекао , мада је могао и висе да казе о корупцији и криминалу који изједају РС.Ста је требао? ...да прикрије стање о коме птице на грани цвркуцу.Да " гура под тепих" па да ми питамо" кога овај захебава"

Name

Реално

06.03.2017 03:51

Незнам сто се Алибаба љути кад Црнадек није ниста слагао, цак је и мало лосих стври рекао ста се свл ради у Р.Српској. Немисли ваљда Алибаба да Црнадек прикрива његову диктатуру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

06.03.2017 04:42

Баја је најобицнија трацара и свој опстанак одезбјрдјује само лазима и клеветом наравно јер се нема цим хвалити назалост нас народ је неразвијен у сваком погледу и нема своје мисљење вец слуса ријец водја који су какви јесу коруптивни лазови иии али ето нацционалисти па им народ све друго опраста

ОДГОВОРИТЕ
Name

005

06.03.2017 06:54

Браво Игоре!Причај и отвори очи овом слијепом народу да прогледа....

Name

дује

06.03.2017 07:46

Кога год изаберес сви опет форсирају своје странке умјесто да цим сиједну на функцију одговорну за дрзаву замрзну рад у странци и да ради за ентитет и дрзаву а не за странке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драско

06.03.2017 08:01

РТРС је телевизија примјерена Сјеверној Кореји. Све се коментарисе а ниста аутентицно да се цује. Нити једна странка осим СНСД-а, помало СПС, ДНС и потрцка Стевандица нема приступ телевизији. Интервјуи Додика иду интегрално без коментара, а интервјуи опозиционих лидера иду на 2 секунде уз коментарисање новинара ста је рекао. Једноставно ТВ бастиља коју народ плаца из свог дзепа. Постено би било да претплату плаца СНСД и цланови СНСД-а јер је то њихова ТВ. А ста је Црнадак рекао о банкама? Мало је било ста реци осим да су унистене банке а медју њима како симболицно Банка Српске. И ста је ту спорно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајево

06.03.2017 09:22

Који цинизам од Доде, па зар он није висе пута изјавио да неце висе долазити у Техеранско Сарајево јер се ко бива боји хахахах који лазов, бескицмењак ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мартин

06.03.2017 10:49

Драга моја браћо Срби, Парафразираћу последње ријечи султана Мурата у Косовском боју на његовој самрти. Отприлике је рекао свом сину Бајазиту да се у комадању Србије ослони само на Србе јер ће они то боље урадити од Турака. Тако је и данас. Аферим!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лондон

06.03.2017 21:41

Тад султани нису знали за Енглезе. А исти су Србе гурнули у оба свјетска рата за своју и Турску корист. Срби остали без трећине становника. Турци убили милион Јермена. Срби у 21 вијеку постали за Англе, Енглезе терористи. Толико о Тзв. Савезништву, види се из 1999. Боље да смо се држали Сваба. Било би нас висе!