Transkript razgovora Crnadak - Mogerini

Šta je govorio šef bh. diplomatije Igor Crnadak, koji je predstavljao Partiju demokratskog progresa, čiji je potpredsjednik, na sastanku političkih lidera sa visokom predstavnicom EU za spoljni politiku i bezbjednost Federikom Mogerini, nezvanično saznaje BN televizija iz transkripta tih razgovora. Govorio je veoma jasno i precizno o stanju u BiH, Republici Srpskoj i njenim institucijama. Evo šta stoji u transkriptu, do koga smo došli iz nezvaničnih izvora:

Bosna i Hercegovina 05.03.2017 | 21:40
Transkript razgovora Crnadak - Mogerini
- Sa gospođom Mogerini se kao ministar inostranih poslova često viđam i ona dobro zna moje i stavove PDP-a o reformama i evropskim integracijama BiH, pa ne bih na taj dio gubio mnogo vremena. Reći ću samo da je PDP od svog osnivanja 1999. godine među svoje glavne ciljeve stavljao Republiku Srspku i BiH u Evropskoj uniji, samo četiri godine poslije rata, kada to nije baš bilo popularano, tako da smo danas pogotovo zainteresovani za to i danas najsnažnije moguće radimo na toj ideji.

Dozvolite mi da kažem nekoliko poruka iz ugla PDP kao stranke koja veoma snažno učesvtvuje u vlasti na nivou BiH i koja isto tako snažno kao opozicija učestvuje u političkom  životu Republike Srpske.

Od prvog dana novog Savjeta ministara, u aprilu 2015 govorili smo istu stvar. PDP je najbolji mogući partner i vama iz EU i našim partnerima iz Federacije na pitanjima ekonomskih reformi, borbe protiv korupcije i evropskog puta BiH, ali se mora poštovati ustavna raspodjela nadležnosti u BiH, odnosno, moraju se uvažavati uloga, značaj  i nadležnosti Republike Srpske.

Mi nismo spremni da se sa tim igramo i ako se to dovede u pitanje mi ćemo reagovati. Kao što ste vidjeli nedavno smo snažno reagovali ...na primjeru revizije...... upravo zato što se pokušalo uzurpirati institucije i oduzeti dio naših prava i nadležnosti... Reagovali smo i rekli da ne može više tako, iako su se mnogi iznenadili i u Banjaluci i u Sarajevu", riječi su Crnatka, navedene u transkriptu sa sastanka sa visokom predstavnicom EU.

Crnadak, kako se navodi u transkriptu, je dalje rekao:

- Republika Srpska mora biti uvažena, mora se poštovati njena uloga u BiH .... potrebno je staviti u funkciju mehanizam koordinacije i zajednički uz principe dijaloga i međusobnog uvažavanja doći do zajedničkog stava prihvatljivog za sve u BiH.

Najveća opasnost u ovom trenutku za nastavak reformi i evropskog puta BiH je pokušaj uzurpacije institucija, paralelizam i pokušaj odvlačenja odlučivanja o važnim pitanjjima izvan institucija. Ne može se jednim telefonskim pozivom preuzimati uloga čitave jedne institucije, ne može samo jedan narod odllučitvati o bilo čemu i ne može se o osjetijivim pitanjima donositi odluke negdje i fizički i u institucionalnom smislu van institucija.

Ako ovakvo ponašanje ostavimo iza nas i okrenemo se zajedničkoj budućnosti onda BiH ima šansu da uspije.

Nakon uvodne riječi i stanja u BiH, Crnadak je, prema transkriptu, govorio i o Republici Srpskoj i njenim institucijama.

- Što se tiče RS mi smo tamo žestoka opozicija već osam godina. Međutim upravo na ovom mjestu želim da vam kažem da je nama u PDP mnogo stalo do Republike Srpske i nismo spremni da se kockamo sa njenim nadležnostima i njenom budućnošču. Iako smo opozicija koaliciji koja vlada u RS mi smo na nekim stvarima imali slične stavove...kao što su Dan RS, pitanje popisa, rezolucija o Srebrenici ili pitanje revizije tužbe protiv Srbije....i mislim da smo tada zbog toga bili nepravedno kritikovani....jer smo samo bili principijelni i samo smo radili ono u šta vjerujemo.

RS je najjednostavniji dio BiH.....od 13 Vlada i jednog Savjeta ministara u BiH u Republici Srpskoj je samo jedna vlada i jedna narodna skupština...iako smo protivnici politike koju vodi vlast RS po pitanju njenog razvoja, borbe protiv korupcije i drugih životnih pitanja.Treba  reći da je tamo politička situacija, kad gledate sa strane, uobičajena jer postoji vlast i postoji opozicija i između njih se vodi politička borba.

Međutim, mi smo u PDP-u zabrinuti za pojedine institucije u Republici Srpskoj, poput Agencije za bankarstvo RS i Investiciono razvojne banke, jer su direktori ovih institucija, koje su veoma važne za RS, pod ozbiljnim istragama i pod veoma teškim optužbama.  Takođe, još neke institicje su u veoma ozbiljnim problemima i mi nastavljamo da pratimo situaciju i da se bavimo ovim pitanjima.

Posebno želim da ukažem na situaciju sa RT RS jer ovaj javni servis u potpunoj je funkciji samo jedne partije i služi kao propagandističko sredstvo vlasti u RS i sredstvo blaćenja i napadanja opozicije.

Njihov informativni program je trenutno najgori informativni program na cijelom evropskom kontinentu i zbog toga predstavlja najveću prepreku demokratskom razvoju u RS. Meni je žao što je komesar Han morao lično da se u ovo uvjeri i osjeti ‚‚profesionalnost"  RTRS na svojoj koži prilikom boravka u Banjaluci prošlog ljeta......i drago mi je da je ovaj problem i Evropska komisija prepoznala u svom nedavnom izvještaju.

Mi ne očekujemo da vi dođete ovde i intervenišete, mi ćemo borbu za slobodne medije voditi sami ali nam je značajno da ste upoznati sa ovim problemom i da deklarativno podržavate potrebu nepristrasnog javnog servisa, koji pripada svima podjednako....jer samo takav javni servis garantuje demokratski razvoj i RS  i BiH".

BN televizija

Komentari / 46

Ostavite komentar
Name

Matematicar

05.03.2017 20:51

Ne pada snijeg da pokrenula brijeg, vec da svaka zvijerka pokaze trag.A sad da vidimo i ostale transkripte ..

ODGOVORITE
Name

Sasa

05.03.2017 21:42

Slazem se...objavite i sta su drugi govorili. Igor je posteno rekao o cemu je govorio da vidimo i ostale...

Name

Igor Svedska

06.03.2017 01:08

Ovo nije transkript, ovo je sazetak onog sto je crnadak htio da napise, i moze da bude laz. transkript je pitanje odgovor , bez mjenjanja sadrzaja

Name

Re Igor

06.03.2017 08:45

To jeste transkript. Doduse skracen zbog novinarskog prostora. Ko ne vjeruje moze da trazi transkript na uvid. Crnadak je upravo to rekao, a Dodik je patoloski lazov koji nikad u karijeru nije izgovorio istinitu recenicu.

Name

zima

05.03.2017 20:53

Kkako crni igore vaninstitucionalno ...., kada raspisujete referendum , ne poštujete Ustavni sud , osporavate jezik jednog naroda ..., šta je to institucionalno jeli ?? Vi ste isi ovi iz VMRO DPMN , al moglo bi biti rundavo Igore vjeruj mi .

ODGOVORITE
Name

cvijet

05.03.2017 21:30

zima,zasto se ti nerviras,bez veze,imaju i nasi scenario za ovakve i njemu slicne,polako,sabur.

Name

Krsti se Krstivoje

05.03.2017 21:30

Ovde se tumaci sve kako kome odgovara,zasto federacija ne isplacuje peMzije Srbima koju su istu zaradili u gradovima koji su u federaciji?To je taj isti sud donio da se mora isplatit pa nikom nista?

Name

Sve

05.03.2017 21:31

Sve to navedeno je institucijalno.. Nismo mi skupili 30ak nekih likova u vjecnicu i "donijeli odluke". Kod nas su sve odluke prosle vladu, skupstinu, vrhovni sud u nekim slucajevima i sluzbeni glasnik. To sto vi mislite da je dovoljno da imate tri stranca u imitaciji ustavnog suda i da time mozete potezom Olovke precrtavati volju vise od 70% ove zemlje-to je vas problem. A bas da vidimo dje ce to biti rundavo. Mislili ste i prosli put da ste rundavi, pa kad ste naletjeli na rutaviju g....u onda je bilo "heljp baznija" Kako se sami sebe ne postidite!?

Name

@ krsi se krstivoje

06.03.2017 08:14

PeMzije F BiH ne isplaćuje zato što postoji UGOVOR DVIJE VLADE, nema tog suda na planeti koji može poništiti taj dokumenat, vlada RS-e je, ne znam koje godine, POTPISALA DOKUMENAT u kojemu je navedeno da će ONA (vlada RS) isplaćivati peMzije SVIM korisnicima na njenom teritoriju.

Name

Dijagnoza

06.03.2017 10:32

O kakvom jeziku govoriš jadan. Šta ti piše u školskoj knjižici ili diplomi, ako je uopšte imaš, koji si jezik učio, koji ti je jezik govorio otac. Šta izmišljate, dali ste normalni?

Name

Rundavo kuci

06.03.2017 16:30

Rundavo moze biti kuci.Nemoj da prijetis.

Name

Drugim

05.03.2017 20:57

Drugim rijecima, Dodik je govorio istinu !?

ODGOVORITE
Name

Milan

05.03.2017 21:07

Naravno, kako si onda rekao da Dodik laze!? On je prenio novinarima sto si ti precutao. Pokrij se po glavi, crni Crnadak.

Name

miro

05.03.2017 21:28

Tacno. Dodik je rekao istinu!

Name

dosije x

05.03.2017 21:39

Pa kad on to govori istinu,njega je napravila služba koja sedamdeset godina laže Srbe,da je on srbin i njegovi mentori nebi mi došli dovde,šta je radio snsd ravnih deset godina u Sarajevu,pa sjetite se Špirićevog ekspozea 2006 godine,sjetite se Radmanovićevih poteza i potpisa,ali služba je služba,ima savršene lažne mehanizme da rastura Srpski narod,ali istina ne da izlazi nego ključa gotovo je...

Name

Srb

05.03.2017 21:41

Prvo pročitaj pa komentariši, čovjek se založio za Republiku.S, a o Dodikovoj "istini" ćemo drugi put...

Name

koko

05.03.2017 21:53

sve sto je rekao Crnadak ja potpisujem.Sve puna istina e sad sto to smeta lopovima to je drugo.I zapamtite već jednom;nije Milorad Dodik Republika Srpska.Milorad je samo jedan od političara i to malo gorih političara. A Republika Srpska je večna i pripada svima nama i neka se on ne kiti sa njom dok lopovi nemilice kradu. Ništa nije učinio da korupciju i kriminal spriječi već je očito on dio toga.

Name

Re Milan

05.03.2017 22:27

Milane, hajde polako bez nervoze reci sta je Crnadak rekao neprikladno o RS?

Name

Re Drugim

05.03.2017 22:53

Šta je to Dodik istinito govorio , Crnadak je rekao stanje realno kakvo jeste, šta nije rekao ispravno za bankarski sistem je li , pa o tome se piše 5 godina , zbog krađa i korupcije podignuta optužnica protiv 14 lica , nestalo pola milijarde KM - nisu valjda isparile, šta to reče za RTRS sve tačno , ne gotivim ove iz PDP-a nešto ali ovo što je Crnadak rekao sve je uredno i OK.Šta je trebao po tebi da kaže da se u RS-u živi bolje nego u Americi kako priča Kim Mil Dog , da psuje novinare kpji mu se ne sviđaju , da svoje neistomišljenike naziva izdajnicima kao Kim Mil Dog itd.Poklopi se ušima i ćuti , dosta ste s...i.Crnadak gazi bandu.

Name

Nikola

06.03.2017 07:32

Crnadak je rekao kako je trebalo, ali milokrad je patoloski lazov, manipulator i lopuza.

Name

Bogoljub

06.03.2017 17:37

Naravno da je govorio istinu , a Crni Igor zajedno sa svojima iz S. za promjene sto se vise pravdaju , pokazuju svoje pravo lice.

Name

lola

08.03.2017 10:10

Naravno da je Dodika najviše iznervirala kritika RTRS,on zna šta mu znači RTRS,ipak je Dodik a i mnogi drugi još na ovim prostorima komunistička škola političara.Rtrs i stranačko zapošljavanje je osnovni uslov za osvajanje vlasti.

Name

Aco

05.03.2017 21:02

Svaka cast za ovo da se vidi koliko Dodik laze!!!

ODGOVORITE
Name

Re

06.03.2017 08:47

Dodik uvijek laze. Svaka njegova rijec je laz. Postalo je mucno gledati vise njegova spletkarenja, klevete, lazi.

Name

Boris

05.03.2017 21:04

Nevjerovatno cime se Dodik sluzi. Sramota. Pa Crnadak je Republiku Srpsku stavio na prvo mjesto. Napad na zlocinacki RTRS nije napad na RS.

ODGOVORITE
Name

Mile

06.03.2017 07:13

RT RS je bruka i sramota novinarstva i svih Srba u BiH. Televizija koja djecu poginulih boraca predstavlja kao izdajnike a demobilisane borce naziva parazitima.

Name

re Mile

06.03.2017 11:31

Ako su mislili na onog Višegrađanina što godinu dana štrajkuje u parku, onda nisu pogriješili. On je samo parazit i ništa više.

Name

Darko

06.03.2017 12:03

Boris nemoj da baljegas Dodik je bolji od svetog Save.

Name

BOBA

05.03.2017 21:05

ŠTO SE TIČE JAVNOG SERVISA SVE TAČNO VIDJELI SMO ŠTA JE ĆERANIĆ PRIČAO I ŠTA JE DOBIO ZA UZVRAT TO JE JEDNA OPSNA REŽIMSKLA TELEVIZIJA GDJE SE PLASIRAJU LAŽI PLAĆENICI MEŠETARE PO NJOJ NE MOŽEŠ POZNATI LJUDE ŠTA RADE ZA PARE I SVOJ INTERES TU NIGDJE NE MA INTERESA NARODA SVE JE LAŽ A NACJONALIZAM U PRVOM PLANU DA SMO OVOLIKO PRIČALI O RATU PŠOSLIJE ZAVRŠETKA GDJE BI NAM BIO KRAJ NO MEĐUTIM SAD KAO PRIČAJU ONO ŠTO SU TREBALI ODMAH NAROD JE OGORČEN TOM POLITIKOM BUDITI STARE RANE OD PRIJE DVADESET GODINA KADA TREBAMO GLEDATI U BUDUĆNOST JE DNO DNA ZBOG SVOIH LIČNIH INTERESA SAMO LUD TO NE VIDI DO DUŠE ONI KOI SU SE NAPLJAČKALI NJIMA TO ODGOVARA MI SMO TOLIKO MALI DA SVAKO SVAKOGA POZNAJE SVE JE SUVIŠNO I PREVIŠE GLUPO

ODGOVORITE
Name

gorča

06.03.2017 06:43

A muljator lazanski

Name

Jovan

05.03.2017 21:05

Sram te bilo Milorade...Igore sve reci i nista ne sakrivajte narod mora znati.

ODGOVORITE
Name

Neso

05.03.2017 21:09

Bravo Igore! Hoce li Rtrs ovo objaviti?

ODGOVORITE
Name

Neso

05.03.2017 21:09

Bravo Igore! Hoce li Rtrs ovo objaviti?

ODGOVORITE
Name

lider

05.03.2017 21:54

Evo dokaza da je Dodik govorio istinu. On prica o REPUBLICI SRPSKOJ a ovi iz Federacije cute.

ODGOVORITE
Name

Re Lider

05.03.2017 22:37

A sta je lose u tome kad se prica o RS...ovde ne vidim da je Igor rekao nesto protiv RS

Name

Gradska buna

05.03.2017 21:55

Seljačka politika od dna do vrha, ruralno-ksenofobični mentalitet hara na svim nivoima. Trebamo otići u Rumuniju na kurs o podizanju gradske revolucije protiv seljačkih dahija. Nema druge...

ODGOVORITE
Name

re

06.03.2017 05:34

Bravo, pravi odgovor svima !!

Name

Bob

06.03.2017 05:37

Sve je dobro rekao , mada je mogao i vise da kaze o korupciji i kriminalu koji izjedaju RS.Sta je trebao? ...da prikrije stanje o kome ptice na grani cvrkucu.Da " gura pod tepih" pa da mi pitamo" koga ovaj zahebava"

Name

Realno

06.03.2017 03:51

Neznam sto se Alibaba ljuti kad Crnadek nije nista slagao, cak je i malo losih stvri rekao sta se svl radi u R.Srpskoj. Nemisli valjda Alibaba da Crnadek prikriva njegovu diktaturu.

ODGOVORITE
Name

borac

06.03.2017 04:42

Baja je najobicnija tracara i svoj opstanak odezbjrdjuje samo lazima i klevetom naravno jer se nema cim hvaliti nazalost nas narod je nerazvijen u svakom pogledu i nema svoje misljenje vec slusa rijec vodja koji su kakvi jesu koruptivni lazovi iii ali eto naccionalisti pa im narod sve drugo oprasta

ODGOVORITE
Name

005

06.03.2017 06:54

Bravo Igore!Pričaj i otvori oči ovom slijepom narodu da progleda....

Name

duje

06.03.2017 07:46

Koga god izaberes svi opet forsiraju svoje stranke umjesto da cim sijednu na funkciju odgovornu za drzavu zamrznu rad u stranci i da radi za entitet i drzavu a ne za stranke

ODGOVORITE
Name

Drasko

06.03.2017 08:01

RTRS je televizija primjerena Sjevernoj Koreji. Sve se komentarise a nista autenticno da se cuje. Niti jedna stranka osim SNSD-a, pomalo SPS, DNS i potrcka Stevandica nema pristup televiziji. Intervjui Dodika idu integralno bez komentara, a intervjui opozicionih lidera idu na 2 sekunde uz komentarisanje novinara sta je rekao. Jednostavno TV bastilja koju narod placa iz svog dzepa. Posteno bi bilo da pretplatu placa SNSD i clanovi SNSD-a jer je to njihova TV. A sta je Crnadak rekao o bankama? Malo je bilo sta reci osim da su unistene banke a medju njima kako simbolicno Banka Srpske. I sta je tu sporno?

ODGOVORITE
Name

Sarajevo

06.03.2017 09:22

Koji cinizam od Dode, pa zar on nije vise puta izjavio da nece vise dolaziti u Teheransko Sarajevo jer se ko biva boji hahahah koji lazov, beskicmenjak ....

ODGOVORITE
Name

Martin

06.03.2017 10:49

Draga moja braćo Srbi, Parafraziraću poslednje riječi sultana Murata u Kosovskom boju na njegovoj samrti. Otprilike je rekao svom sinu Bajazitu da se u komadanju Srbije osloni samo na Srbe jer će oni to bolje uraditi od Turaka. Tako je i danas. Aferim!

ODGOVORITE
Name

London

06.03.2017 21:41

Tad sultani nisu znali za Engleze. A isti su Srbe gurnuli u oba svjetska rata za svoju i Tursku korist. Srbi ostali bez trećine stanovnika. Turci ubili milion Jermena. Srbi u 21 vijeku postali za Angle, Engleze teroristi. Toliko o Tzv. Savezništvu, vidi se iz 1999. Bolje da smo se držali Svaba. Bilo bi nas vise!