Двије године дарују крв и донирају органе

Удружење грађана „Уједињени за Лазаревац“, које је основано 1. марта 2015. као непрофитно, невладино и нестраначко, већ је „сабрало“ мноштво племенитих акција и окупило 347 чланова, којима је брига о људима основно тежиште деловања и рада.

Република Српска 01.03.2017 | 16:49
Двије године дарују крв и донирају органе
За релативно кратко време овдашњи активисти су, према речима угледног српског нефролога, академика професора др Зорана Ковачевића, показали да су им заиста основни циљеви удружења побољшање квалитета живота свих суграђана и ширење солидарности и хуманости.

Прва акција удружења је била подела приручника из српског језика и математике ученицима првог разреда у основним школама "Кнез Лазар" и "Војислав - Вока Савић" из Лазаревца "Вук Караџић" из Степојевца.

А, убрзо потом увели су редовно давање крви, па су имали до сада шест акација на којима је у просеку драгоцену течност дало по 75 чланова тог удружења. У најновијој акцији, крви је дало њих 95.

"Значајну пажњу посветили смо завештању органа, па је после две трибине на којима је говорио професор др Зоран Ковачевић, донорске картице потписало више од 70 људи и тај број из дана у дан расте", причају нам Миодраг Милићевић, председник Удружења и његова „десна рука“ потпредседник Срђан Здравковић.



Значајне су и трибине о дијагостици обољења дојке на којој су говорили стручњаци КБЦ „Др Драгиша Мишовић“, затим „како са животном енергијом живети здраво и срећно и спречити и излечити најтеже болести“, предавача др Боре Вујашина.

Племенити Лазаревчани прикупили су око 900 примерака дечје литературе за Основну школу "Милан Ракић" из Горње Топлице, односно суседне општине Мионице, обезбедили су играчке за Вртић у селу Шопић надомак Лазаревца.

"Удужење се финансира искључиво од чланарине", кажу његови челници. "Лазаревчани радо и у великом броју одговарају на наше позиве и иначе показују велику хуманост, тако да наша општина има највећи број добровољних давалаца крви према броју становника у Србији и скоро је добила за то плакету Црвеног крста. То показује и велики број потписаних донорских картица после трибина које смо организовали, као и одзив на наше остале акције.

Осим тога, удружење организује и излете и дружења по ближој околини за своје чланове и пријатеље, и помаже приликом организовања спортских турнира у неколико месних заједница. "Увек смо спремни да одговоримо на позив из локалне заједнице за помоћ, у складу са нашим техничким и материјалним могућностима."

Професор Ковачевић који слови и за великог хуманисту, каже да „ентузијазам, љубав према људима, посвећеност суграђанима које показује ово удружење, представља истински пример, ма колико деловало да је човекољубље у кризи, који враћа веру у доброту људске душе“.

(БН телевизија / В. Митрић)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Карадоз

01.03.2017 15:53

Свака добротворна акција за похвалу, али Лазаревац има 30.000 становника од тога мало висе од 300 даје крв а 70 донира органе... дигитрон у руке па израцунајте проценат.

ОДГОВОРИТЕ