Dvije godine daruju krv i doniraju organe

Udruženje građana „Ujedinjeni za Lazarevac“, koje je osnovano 1. marta 2015. kao neprofitno, nevladino i nestranačko, već je „sabralo“ mnoštvo plemenitih akcija i okupilo 347 članova, kojima je briga o ljudima osnovno težište delovanja i rada.

Republika Srpska 01.03.2017 | 16:49
Dvije godine daruju krv i doniraju organe
Za relativno kratko vreme ovdašnji aktivisti su, prema rečima uglednog srpskog nefrologa, akademika profesora dr Zorana Kovačevića, pokazali da su im zaista osnovni ciljevi udruženja poboljšanje kvaliteta života svih sugrađana i širenje solidarnosti i humanosti.

Prva akcija udruženja je bila podela priručnika iz srpskog jezika i matematike učenicima prvog razreda u osnovnim školama "Knez Lazar" i "Vojislav - Voka Savić" iz Lazarevca "Vuk Karadžić" iz Stepojevca.

A, ubrzo potom uveli su redovno davanje krvi, pa su imali do sada šest akacija na kojima je u proseku dragocenu tečnost dalo po 75 članova tog udruženja. U najnovijoj akciji, krvi je dalo njih 95.

"Značajnu pažnju posvetili smo zaveštanju organa, pa je posle dve tribine na kojima je govorio profesor dr Zoran Kovačević, donorske kartice potpisalo više od 70 ljudi i taj broj iz dana u dan raste", pričaju nam Miodrag Milićević, predsednik Udruženja i njegova „desna ruka“ potpredsednik Srđan Zdravković.



Značajne su i tribine o dijagostici oboljenja dojke na kojoj su govorili stručnjaci KBC „Dr Dragiša Mišović“, zatim „kako sa životnom energijom živeti zdravo i srećno i sprečiti i izlečiti najteže bolesti“, predavača dr Bore Vujašina.

Plemeniti Lazarevčani prikupili su oko 900 primeraka dečje literature za Osnovnu školu "Milan Rakić" iz Gornje Toplice, odnosno susedne opštine Mionice, obezbedili su igračke za Vrtić u selu Šopić nadomak Lazarevca.

"Uduženje se finansira isključivo od članarine", kažu njegovi čelnici. "Lazarevčani rado i u velikom broju odgovaraju na naše pozive i inače pokazuju veliku humanost, tako da naša opština ima najveći broj dobrovoljnih davalaca krvi prema broju stanovnika u Srbiji i skoro je dobila za to plaketu Crvenog krsta. To pokazuje i veliki broj potpisanih donorskih kartica posle tribina koje smo organizovali, kao i odziv na naše ostale akcije.

Osim toga, udruženje organizuje i izlete i druženja po bližoj okolini za svoje članove i prijatelje, i pomaže prilikom organizovanja sportskih turnira u nekoliko mesnih zajednica. "Uvek smo spremni da odgovorimo na poziv iz lokalne zajednice za pomoć, u skladu sa našim tehničkim i materijalnim mogućnostima."

Profesor Kovačević koji slovi i za velikog humanistu, kaže da „entuzijazam, ljubav prema ljudima, posvećenost sugrađanima koje pokazuje ovo udruženje, predstavlja istinski primer, ma koliko delovalo da je čovekoljublje u krizi, koji vraća veru u dobrotu ljudske duše“.

(BN televizija / V. Mitrić)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Karadoz

01.03.2017 15:53

Svaka dobrotvorna akcija za pohvalu, ali Lazarevac ima 30.000 stanovnika od toga malo vise od 300 daje krv a 70 donira organe... digitron u ruke pa izracunajte procenat.

ODGOVORITE