Постићи договор у корист ратара

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ у сарадњи са надлежним органима ентитета, кантона и Брчко дистрикта наставиће активности ради постизања договора у вези са моделом ИПАРД оперативне структуре, као предуслова за коришћење претприступних средстава ЕУ намијењених пољопривреди и развоју руралних подручја у БиХ.

Босна и Херцеговина 01.03.2017 | 10:19
Постићи договор у корист ратара
У информација о активностима на успостављању ИПАРД оперативне структуре, коју је усвојио Савјет министара БиХ, наводи се да паралелно са успостављањем ове структуре у БиХ треба да буду припремљени и основни стратешки документи - стратешки план руралног развоја БиХ и ИПАРД програм.

Могућност коришћења ЕУ фондова за развој пољопривреде и руралних области за БиХ била би посебно значајна, с обзиром на то да је њихов циљ јачање конкурентности пољопривреде земље кориснице, достизање стандарда ЕУ, као и припрема и јачање капацитета институција за спровођење политика које су обавезне по стицању статуса члана ЕУ.

Информација садржи хронолошки преглед активности за успостављање ИПАРД оперативне структуре, која, упркос интензивном вишегодишњем раду, није усаглашена.

Савјет министара усвојио је и информацију Министарства спољне трговине и економских односа БиХ о активностима на припреми оквирних смјерница за успостављање и развој пољопривредног информационог система у БиХ.

Министарство ће у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта наставити активности на припреми овог документа и доставити га Савјету министара на усвајање.

Доношењем овог документа жели се створити цјеловит преглед улога свих надлежних институција и обавеза које проистичу из њихових надлежности и трасирати пут ка успостављању пољопривредног информационог система у БиХ усклађеног са захтјевима и регулативом ЕУ.

Савјет министара БиХ усвојио је и информацију о активностима на успостављању и развоју система идентификације земљишних парцела у БиХ, те позвао све надлежне институције у БиХ да, у координацији са Министарством спољне трговине и економских односа, наставе реализацију започетих активности и дефинишу минималне заједничке елементе за успостављање и развој овог система.

Циљ је ову област прилагодити стандардима и захтјевима ЕУ, да би се пољопривредно-прехрамбеном сектору у БиХ што прије омогућило коришћење гарантних и фондова за подршку руралним активностима, те да би се за овај сектор отворило тржиште ЕУ са више од 500 милиона потрошача.

Савјет министара БиХ упознат је са анализом спровођења Закона о пољопривреди, исхрани и руралном развоју БиХ, те је позвао све институције надлежне за пољопривреду у БиХ да својим активним учешћем пруже пуну подршку Министарству спољне трговине и економских односа у спровођењу одредби овог закона.

Анализом је дат преглед спровођења Закона по поглављима, а посебно су анализирани процеси усаглашавања домаће политике у пољопривреди са принципима Заједничке пољопривредне политике ЕУ, укључујући хармонизацију законодавства, изградњу и јачање институција и реформе политике.

У анализи се наводи да генерално није остварен жељени напредак у усклађивању пољопривредно-прехрамбеног сектора БиХ са Заједничком пољопривредном политиком ЕУ, односно да је тај процес и даље на самом почетку, иако је почео још 2008. године.

Оцијењено је да је ово један од највећих изазова у сектору пољопривреде у БиХ како због обима легислативе коју треба преузети и спровести и потребних институционалних капацитета које треба изградити или оспособити, тако и због чињенице да заједничка пољопривредна политика ЕУ стално пролази кроз значајне реформе и промјене.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар