Изујте се чим уђете у кућу

Око 40 посто испитане обуће има клостридијум дифициле бактерију, која је пронађена и у тоалетима и на другим површинама у кући.

Здравље 01.03.2017 | 08:37
Изујте се чим уђете у кућу
Када је Кери Бредшо, на кућној забави пријатељице, замољена да изује своје "Маноло Бланик" сандале и остави их у ходнику стана, није могла да верује шта домаћица тражи од ње. Ипак, јунакиња "Секса и града" је послушала и остала без ципелица јер их је неко од гостију по изласку са журке "случајно" узео.

Оно што је у Америци и Европи изузетак, изување по уласку у свој и туђи дом, у азијским земљама је правило. Не без разлога. Само у филмовима људи могу да шетају по беж тепиху и да он остане чист. Али, на обући не уносимо само прљавштину, птичји и псећи измет. Истраживачи са Универзитета у Хјустону израчунали су да 40 посто испитане обуће има клостридијум дифициле бактерију, која је пронађена и у тоалетима и на другим површинама у кући. Она може дуго да опстане на сувим површинама, а проблем је што су инфекције проузроковане овом бактеријом, које углавном нападају стомак, очи и плућа, отпорне на већину антибиотика. Ово је нарочито важно када имате децу која пужу и ваљају се по поду.

И зато, слободно замолите пријатеље да се изују кад улазе у ваш стан. Водите рачуна само да њихова обућа, попут Керине, не "добије ноге".

Новости
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

блбл

01.03.2017 19:28

КОД НАС СЕ ОД ПАМТИВЕКА ИЗУВАЛО.

ОДГОВОРИТЕ