Izujte se čim uđete u kuću

Oko 40 posto ispitane obuće ima klostridijum dificile bakteriju, koja je pronađena i u toaletima i na drugim površinama u kući.

Zdravlje 01.03.2017 | 08:37
Izujte se čim uđete u kuću
Kada je Keri Bredšo, na kućnoj zabavi prijateljice, zamoljena da izuje svoje "Manolo Blanik" sandale i ostavi ih u hodniku stana, nije mogla da veruje šta domaćica traži od nje. Ipak, junakinja "Seksa i grada" je poslušala i ostala bez cipelica jer ih je neko od gostiju po izlasku sa žurke "slučajno" uzeo.

Ono što je u Americi i Evropi izuzetak, izuvanje po ulasku u svoj i tuđi dom, u azijskim zemljama je pravilo. Ne bez razloga. Samo u filmovima ljudi mogu da šetaju po bež tepihu i da on ostane čist. Ali, na obući ne unosimo samo prljavštinu, ptičji i pseći izmet. Istraživači sa Univerziteta u Hjustonu izračunali su da 40 posto ispitane obuće ima klostridijum dificile bakteriju, koja je pronađena i u toaletima i na drugim površinama u kući. Ona može dugo da opstane na suvim površinama, a problem je što su infekcije prouzrokovane ovom bakterijom, koje uglavnom napadaju stomak, oči i pluća, otporne na većinu antibiotika. Ovo je naročito važno kada imate decu koja pužu i valjaju se po podu.

I zato, slobodno zamolite prijatelje da se izuju kad ulaze u vaš stan. Vodite računa samo da njihova obuća, poput Kerine, ne "dobije noge".

Novosti
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

blbl

01.03.2017 19:28

KOD NAS SE OD PAMTIVEKA IZUVALO.

ODGOVORITE