Анализа - видео: Гдје су били Дражен, Дивац, Бодирога, Пау, Кукоч, Дирк и Сабонис у Дончићевим годинама?!

Још нема возачку дозволу, али има 107 мечева у Реалу и јединствене рекорде! Срећно пунолетство, момчино!

Кошарка 01.03.2017 | 22:10
Анализа - видео: Гдје су били Дражен, Дивац, Бодирога, Пау, Кукоч, Дирк и Сабонис у Дончићевим годинама?!
Европска кошарка је последњих година изнедрила много талентованих играча, али нико, апсолутно нико у овом тренутку није ни близу златном момку мадридског Реала и вероватно будућем првом пику НБА драфта - Луки Дончићу.

Апсолутни владар Шпаније је последњи дан фебруара (осим када је преступна година, па је претпоследњи) посветио најбољем ученику, јер данас тек слави пунолетство! Да, Лука Дончић је данас тек напунио 18 година. Још нема возачку дозволу (Флорентино Перез открио да ће испит полагати 3. марта), али иза себе већ има две пуне сезоне, 107 утакмица у дресу најмоћнијег спортског друштва Старог континента, два шампионска пехара АЦБ лиге, исто толико трофеја у Купу краља и Интерконтинетални куп (ФИБА такмичење, пандан истоименом фудбалском турниру). Као и прегршт индивидуалних награда и рекорда.

Због бескрајног поверење тренера Пабла Ласа, Дончић је одавно прерастао звање играча будућности и постао толико утицајан играч у Реалу да је већ сада међу главним звездама тима, одмах иза Серхија Љуља. Мада, сцена у којој Љуљ даје лопту Дончићу, као да му говори - Ево, момак, реши утакмицу и постани шампион - већ је урезана у памћење истинских кошаркашких заљубљеника.

Управо због свега наведеног колеге из шпанског сајта Ел Конфиденсијал направили су текст где је подвучена паралела између словеначког кошаркашког чуда и легенди европске кошарке. Где су они били у Дончићевим годинама...

ФЕРНАНДО МАРТИН (1962)

Чувени центар и први Шпанац у НБА лиги већ је играо кошарку на највишем степену са 18 година. Дебитовао је за први тим Естудијантеса као 17-годишњак, у сезони 1979/80. Већ 1981. потписао је за највећег градског ривала и исписао блиставе странице кошаркашке историје. Ипак, већ са 27 његов живот се угасио, пошто је погинуо у саобраћајној несрећи, па никада није достигао прави врхунац. 



ДРАЖЕН ПЕТРОВИЋ (1964)

Лукин идол је као пунолетни младић био прва звезда Шибеника и југословенске кошарке. У матичном клубу дебитовао је са 15 година, а већ после непуне три године бележио је просечно по 26 поена у југословенској лиги. Нажалост, тада је изгубио два велика финала, од Босне у финалу домаћег првенства, а онда и у другом узастопном финалу Купа Кораћа, тада престижног европског такмичења. Победник је био француски Лимож. 



ВЛАДЕ ДИВАЦ (1968)

У време када је Владе имао 18 година, његова каријера практично је била тек на почетној станици. Сезона 1985/86, када је носио дрес краљевачке Слоге. Ту сезону Слога је завршила на последњем месту југословенске лиге, али је само учешће у тада моћном такмичењу био велики успех за град на Ибру. Била је то његова прекретница, јер је одмах затим отишао у Партизан.  



ДЕЈАН БОДИРОГА (1973)

Било је паклено тешко живети као 18-годишњак те 1991. године. Пре свега јер се СФРЈ распадала, а већ су се осећале жестоке тензије, које су касније одвеле до великих ратова у овом делу Балкана. Бодирога је са својих 18 био члан Задра, који је тада поражен у полуфиналу југословенске лиге од Југосластике. Недуго затим Бодирога је напустио Задар и отишао у Стефанел из Трста, управо због почетка ратова. Али, све остало је историја.



ТОНИ КУКОЧ (1968)

Троструки освајач шампионског прстена са Чикаго Булсима, у ери Мајкла Џордана је у свом пунолетству био кошаркаш моћне Југопластике, са којим је касније узео три узастопна пехара Евролиге. Али, сезона 1986/87 била му је друга у професионалној каријери и није била једна од бољих. Југопластика је елиминисана у полуфиналу југословенске лиге и испала већ у групној фази Купа Кораћа. 



АРВИДАС САБОНИС (1964)

Сабонис је те 1985. године хватао страшан залет ка врху и то у дресу Жалгириса. Иза себе је већ имао искуство играња у Купу Рајмунда Сапорте, где је у финалу имао учинак од 14 поена, 15 скокова, пет блокада и две асистенције. Али, Жалгирис је тада поражен од Барселоне.  



ДИРК НОВИЦКИ (1978)

Вероватно и најбољи европски кошаркаш у НБА лиги био је члан немачког друголигаша Вирцбурга са својих 18 година. Била је то сезона 1996/97, а његова трећа у првом тиму, баш као и Луки сада. Био је несумњиво без премца у Вирцбургу. Већ у следећој години изабран је за деветог пика на НБА драфту и тада је почела његова одисеја. 



ПАУ ГАСОЛ (1980)

Легендарни шпански центар је у своје време, у сезони 1998/99, био члан Барселонине филијале, која се такмичила у нижем рангу. Касније те године дебитовао је за први тим у сусрету са Касересом (17. јануара 1999). До краја сезоне одиграо је још три утакмице у Барси и бележио три поена и скок у просеку за шест и по минута на паркету. 



ТОНИ ПАРКЕР (1982)

Са својих 18 година Тони Паркер је увелико био професионалац. Након што је прошао угледну школу Инсепа, у сезони 1999/00 потписао је први и једини уговор у Француској. Јер, већ у 2001. години отишао је у НБА. Европску каријеру почео је у клубу Париз Баскет Расинг, где је имао четири поена по утакмици. Играо је и Куп Сапорте, са просеком од шест кошева, две асистенције и једног скока за 13 минута на терену.  



Лука Дончић је са 16 година и два месеца постао је најмлађи дебитант у историји Краљевског клуба, трећи у АЦБ лиги. Испред њега само су Анхел Реболо (15 година, три месеца) и Рики Рубио (14 година, 11 месеци). На хоризонту се већ назире одлазак у НБА, што ће Реал покушати да одложи колико год време дозвољава, пише Ел Конфденсијал.

Да ли је успон у раној животној доби гарант успеха? Свакако није. Многи су на прелазу из друге у трећу деценију живота нестали, а довољно је само поменути случај Рикија Рубија. Са његових 18 многи су мислили да свет има новог владара, био је чак и далеко испредЛуке Дончића. Али, данас Рубио има сасвим солидну каријеру. Не врхунску, каква му је превиђена.

Дончић је на правом путу. Не треба заборавити ни да је Јанис Адетокунбо као 18-годишњак играо другу лигу Грчке, да би неколико дана по уласку у пунолетство потписао уговор са Сарагосом. Кристапс Порзингис је био у млађим категоријама Бетиса, али је већ са 17 година имао по који наступ у сениорском погону.

Дакле, Лука, срећан рођендан! И нека ти каријера буде божанска. 



Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар