Analiza - video: Gdje su bili Dražen, Divac, Bodiroga, Pau, Kukoč, Dirk i Sabonis u Dončićevim godinama?!

Još nema vozačku dozvolu, ali ima 107 mečeva u Realu i jedinstvene rekorde! Srećno punoletstvo, momčino!

Košarka 01.03.2017 | 22:10
Analiza - video: Gdje su bili Dražen, Divac, Bodiroga, Pau, Kukoč, Dirk i Sabonis u Dončićevim godinama?!
Evropska košarka je poslednjih godina iznedrila mnogo talentovanih igrača, ali niko, apsolutno niko u ovom trenutku nije ni blizu zlatnom momku madridskog Reala i verovatno budućem prvom piku NBA drafta - Luki Dončiću.

Apsolutni vladar Španije je poslednji dan februara (osim kada je prestupna godina, pa je pretposlednji) posvetio najboljem učeniku, jer danas tek slavi punoletstvo! Da, Luka Dončić je danas tek napunio 18 godina. Još nema vozačku dozvolu (Florentino Perez otkrio da će ispit polagati 3. marta), ali iza sebe već ima dve pune sezone, 107 utakmica u dresu najmoćnijeg sportskog društva Starog kontinenta, dva šampionska pehara ACB lige, isto toliko trofeja u Kupu kralja i Interkontinetalni kup (FIBA takmičenje, pandan istoimenom fudbalskom turniru). Kao i pregršt individualnih nagrada i rekorda.

Zbog beskrajnog poverenje trenera Pabla Lasa, Dončić je odavno prerastao zvanje igrača budućnosti i postao toliko uticajan igrač u Realu da je već sada među glavnim zvezdama tima, odmah iza Serhija Ljulja. Mada, scena u kojoj Ljulj daje loptu Dončiću, kao da mu govori - Evo, momak, reši utakmicu i postani šampion - već je urezana u pamćenje istinskih košarkaških zaljubljenika.

Upravo zbog svega navedenog kolege iz španskog sajta El Konfidensijal napravili su tekst gde je podvučena paralela između slovenačkog košarkaškog čuda i legendi evropske košarke. Gde su oni bili u Dončićevim godinama...

FERNANDO MARTIN (1962)

Čuveni centar i prvi Španac u NBA ligi već je igrao košarku na najvišem stepenu sa 18 godina. Debitovao je za prvi tim Estudijantesa kao 17-godišnjak, u sezoni 1979/80. Već 1981. potpisao je za najvećeg gradskog rivala i ispisao blistave stranice košarkaške istorije. Ipak, već sa 27 njegov život se ugasio, pošto je poginuo u saobraćajnoj nesreći, pa nikada nije dostigao pravi vrhunac. 



DRAŽEN PETROVIĆ (1964)

Lukin idol je kao punoletni mladić bio prva zvezda Šibenika i jugoslovenske košarke. U matičnom klubu debitovao je sa 15 godina, a već posle nepune tri godine beležio je prosečno po 26 poena u jugoslovenskoj ligi. Nažalost, tada je izgubio dva velika finala, od Bosne u finalu domaćeg prvenstva, a onda i u drugom uzastopnom finalu Kupa Koraća, tada prestižnog evropskog takmičenja. Pobednik je bio francuski Limož. 



VLADE DIVAC (1968)

U vreme kada je Vlade imao 18 godina, njegova karijera praktično je bila tek na početnoj stanici. Sezona 1985/86, kada je nosio dres kraljevačke Sloge. Tu sezonu Sloga je završila na poslednjem mestu jugoslovenske lige, ali je samo učešće u tada moćnom takmičenju bio veliki uspeh za grad na Ibru. Bila je to njegova prekretnica, jer je odmah zatim otišao u Partizan.  



DEJAN BODIROGA (1973)

Bilo je pakleno teško živeti kao 18-godišnjak te 1991. godine. Pre svega jer se SFRJ raspadala, a već su se osećale žestoke tenzije, koje su kasnije odvele do velikih ratova u ovom delu Balkana. Bodiroga je sa svojih 18 bio član Zadra, koji je tada poražen u polufinalu jugoslovenske lige od Jugoslastike. Nedugo zatim Bodiroga je napustio Zadar i otišao u Stefanel iz Trsta, upravo zbog početka ratova. Ali, sve ostalo je istorija.



TONI KUKOČ (1968)

Trostruki osvajač šampionskog prstena sa Čikago Bulsima, u eri Majkla Džordana je u svom punoletstvu bio košarkaš moćne Jugoplastike, sa kojim je kasnije uzeo tri uzastopna pehara Evrolige. Ali, sezona 1986/87 bila mu je druga u profesionalnoj karijeri i nije bila jedna od boljih. Jugoplastika je eliminisana u polufinalu jugoslovenske lige i ispala već u grupnoj fazi Kupa Koraća. 



ARVIDAS SABONIS (1964)

Sabonis je te 1985. godine hvatao strašan zalet ka vrhu i to u dresu Žalgirisa. Iza sebe je već imao iskustvo igranja u Kupu Rajmunda Saporte, gde je u finalu imao učinak od 14 poena, 15 skokova, pet blokada i dve asistencije. Ali, Žalgiris je tada poražen od Barselone.  



DIRK NOVICKI (1978)

Verovatno i najbolji evropski košarkaš u NBA ligi bio je član nemačkog drugoligaša Vircburga sa svojih 18 godina. Bila je to sezona 1996/97, a njegova treća u prvom timu, baš kao i Luki sada. Bio je nesumnjivo bez premca u Vircburgu. Već u sledećoj godini izabran je za devetog pika na NBA draftu i tada je počela njegova odiseja. 



PAU GASOL (1980)

Legendarni španski centar je u svoje vreme, u sezoni 1998/99, bio član Barselonine filijale, koja se takmičila u nižem rangu. Kasnije te godine debitovao je za prvi tim u susretu sa Kaseresom (17. januara 1999). Do kraja sezone odigrao je još tri utakmice u Barsi i beležio tri poena i skok u proseku za šest i po minuta na parketu. 



TONI PARKER (1982)

Sa svojih 18 godina Toni Parker je uveliko bio profesionalac. Nakon što je prošao uglednu školu Insepa, u sezoni 1999/00 potpisao je prvi i jedini ugovor u Francuskoj. Jer, već u 2001. godini otišao je u NBA. Evropsku karijeru počeo je u klubu Pariz Basket Rasing, gde je imao četiri poena po utakmici. Igrao je i Kup Saporte, sa prosekom od šest koševa, dve asistencije i jednog skoka za 13 minuta na terenu.  



Luka Dončić je sa 16 godina i dva meseca postao je najmlađi debitant u istoriji Kraljevskog kluba, treći u ACB ligi. Ispred njega samo su Anhel Rebolo (15 godina, tri meseca) i Riki Rubio (14 godina, 11 meseci). Na horizontu se već nazire odlazak u NBA, što će Real pokušati da odloži koliko god vreme dozvoljava, piše El Konfdensijal.

Da li je uspon u ranoj životnoj dobi garant uspeha? Svakako nije. Mnogi su na prelazu iz druge u treću deceniju života nestali, a dovoljno je samo pomenuti slučaj Rikija Rubija. Sa njegovih 18 mnogi su mislili da svet ima novog vladara, bio je čak i daleko ispredLuke Dončića. Ali, danas Rubio ima sasvim solidnu karijeru. Ne vrhunsku, kakva mu je previđena.

Dončić je na pravom putu. Ne treba zaboraviti ni da je Janis Adetokunbo kao 18-godišnjak igrao drugu ligu Grčke, da bi nekoliko dana po ulasku u punoletstvo potpisao ugovor sa Saragosom. Kristaps Porzingis je bio u mlađim kategorijama Betisa, ali je već sa 17 godina imao po koji nastup u seniorskom pogonu.

Dakle, Luka, srećan rođendan! I neka ti karijera bude božanska. 



Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar