Звезда за дерби: Тим се (скоро) зна!

Све је извесније да неће бити промена у стартној постави шампиона у односу на мечеве против Новог Пазара и Бачке.

Фудбал 01.03.2017 | 23:43
Звезда за дерби: Тим се (скоро) зна!
Узорак је мали, ривали нису компетентни да би се испалила констатација да ће Црвена звезда изгледати боље него у првом делу сезоне. Посебно у односу на финиш јесењег дела првенства. Нови Пазар и Бачка су имали збирно само један ваљан шут ка голу Филипа Манојловића, што јасно показује да је српски шампион уочи вечитог дербија имао само продужетак припремног периода. А никако испите које ће дати одговор о тренутном квалитету тима са "Маракане".

Међутим, приметно је да су се неке ствари унутар свлачионице Црвене звезде промениле у односу на ранији период. Јесенас је стручни штаб желео да растерети добар део играчког кадра, посебно после европског подбачаја, честим ротацијама. Сада то није случај... Црвена звезда је мечеве против Новог Пазара и Бачкој почела у идентичној постави, а шансу су још добили Аџић, Милијаш, Павков, Милић... Дакле, 15 играча имаће задатак да успешно заврши први микро циклус. Увек постоји могућност повреда и нежељених дешавања, уосталом на Маракани су упалили аларм због прехладе првог нападача Ричмонда Боаћија, али ако све буде у реду не би било изненађење да меч против Партизана почне исти тим као у Бачкој Паланци.

Дакле: Манојловић, Петковић, Фримпонг, Луковић, Анђелковић - Ле Талек, Доналд, Канга, Плавшић, Руиз и Боаћи.

Има она стара тренерска и изанђала пословица о томе како тим који добија не треба мењати. Да може стручни штаб Црвене звезде би сигурно направио маневар и пронашао простор да у стартних једанаест "углави" вечитог капитена Ненада Милијаша. Међутим, некадашњи репрезентативац Србије не бежи од тога да му физичка спрема још није на оптималном нивоу, па ће и у 153. вечитом дербију бити велики адут са клупе. Везиста таквих карактеристика је благо на терену, али као и додатни адут за последњу четвртину велике утакмице... Ако Звезда буде јурила резултат- биће јој потребан Милијаш. Ако, пак, буде чувала вођство такође ће јој бити потребан Милијаш.Као добар извођач прекида, као чувар времена и лопте, као ауторитативни вођа на терену...

Ако постоји негде мали знак питања када је одабир Звездиног шефа стручног штаба у питању онда је он везан за крилне позиције. Делује да је Костариканац Џон Руиз у минус фази... Примећивала се нервоза у његовим играма и понашању још током зимских припрема на Кипру. Одласком Луиса Ибањеза, а потом и Уга Вијеире и Давида Бабунског, Руиз је постао усамљена јединка (отишли играчи са шпанског говорног подручја)... Није био конкретан у првих 180 минута пролећа, мада заслужује похвале за ангажман у дефанзиви и несебично помагање беку Душану Анђелковићу. Посто, Руиз је почео да "крцка" кредит, пошто су му на бранику млади Лука Аџић и на припремама одлични Немања Милић.

Појачање из Спартака је капарисао место стартера, али су га парни картони одвојили од премијере против Новог Пазара. То је искористио Срђан Плавшић и одлично деловао у тандему са Марком Петковићем. Управо је тандемска игра нешто што је недостајало Црвеној звезди у протеклих шест месеци. Сада су се на боковима дефинисали партнери који се одлично допуњу: Петковић- Плавшић односно Анђелковић - Руиз. Појављивање Милићааутоматски би значило пребацивање Плавшића на супротну страну. Чини се много распаривања за меч вискоког ризика. 

Одбрана неће претрпети измене. За тим и нема потребе, пошто је Црвена звезда остала са двојицом класичних штопера, Абрахамом Фримпонгом и Александром Луковићем. Ту јеДамијен Ле Талек, али Француз би заједно са Мичелом Доналдом и Гелором Кангомтребало да обезбеди превласт Звезди на средини терена и већи посед, односно да буде осигурач приликом сваког напада Партизана.

Наравно, седмица пред дерби увек носи неизвесност. Оно што важи данас, не мора да значи да је на снази сутра. Увек и постоји могућност неког тренерског дриблинга, посебно у ситуацији када је на супротној страни темељан и аналитичан стручњак попутМарка Николића који је извукао све алгоритме и статистичке податке о врлинама и манама Црвене звезде.

Међутим, делује да навијачи Црвене звезде овог пута неће морати да воде форумашке расправе. Да су сви стартери за 153. вечити дерби већ познати.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар