Zvezda za derbi: Tim se (skoro) zna!

Sve je izvesnije da neće biti promena u startnoj postavi šampiona u odnosu na mečeve protiv Novog Pazara i Bačke.

Fudbal 01.03.2017 | 23:43
Zvezda za derbi: Tim se (skoro) zna!
Uzorak je mali, rivali nisu kompetentni da bi se ispalila konstatacija da će Crvena zvezda izgledati bolje nego u prvom delu sezone. Posebno u odnosu na finiš jesenjeg dela prvenstva. Novi Pazar i Bačka su imali zbirno samo jedan valjan šut ka golu Filipa Manojlovića, što jasno pokazuje da je srpski šampion uoči večitog derbija imao samo produžetak pripremnog perioda. A nikako ispite koje će dati odgovor o trenutnom kvalitetu tima sa "Marakane".

Međutim, primetno je da su se neke stvari unutar svlačionice Crvene zvezde promenile u odnosu na raniji period. Jesenas je stručni štab želeo da rastereti dobar deo igračkog kadra, posebno posle evropskog podbačaja, čestim rotacijama. Sada to nije slučaj... Crvena zvezda je mečeve protiv Novog Pazara i Bačkoj počela u identičnoj postavi, a šansu su još dobili Adžić, Milijaš, Pavkov, Milić... Dakle, 15 igrača imaće zadatak da uspešno završi prvi mikro ciklus. Uvek postoji mogućnost povreda i neželjenih dešavanja, uostalom na Marakani su upalili alarm zbog prehlade prvog napadača Ričmonda Boaćija, ali ako sve bude u redu ne bi bilo iznenađenje da meč protiv Partizana počne isti tim kao u Bačkoj Palanci.

Dakle: Manojlović, Petković, Frimpong, Luković, Anđelković - Le Talek, Donald, Kanga, Plavšić, Ruiz i Boaći.

Ima ona stara trenerska i izanđala poslovica o tome kako tim koji dobija ne treba menjati. Da može stručni štab Crvene zvezde bi sigurno napravio manevar i pronašao prostor da u startnih jedanaest "uglavi" večitog kapitena Nenada Milijaša. Međutim, nekadašnji reprezentativac Srbije ne beži od toga da mu fizička sprema još nije na optimalnom nivou, pa će i u 153. večitom derbiju biti veliki adut sa klupe. Vezista takvih karakteristika je blago na terenu, ali kao i dodatni adut za poslednju četvrtinu velike utakmice... Ako Zvezda bude jurila rezultat- biće joj potreban Milijaš. Ako, pak, bude čuvala vođstvo takođe će joj biti potreban Milijaš.Kao dobar izvođač prekida, kao čuvar vremena i lopte, kao autoritativni vođa na terenu...

Ako postoji negde mali znak pitanja kada je odabir Zvezdinog šefa stručnog štaba u pitanju onda je on vezan za krilne pozicije. Deluje da je Kostarikanac Džon Ruiz u minus fazi... Primećivala se nervoza u njegovim igrama i ponašanju još tokom zimskih priprema na Kipru. Odlaskom Luisa Ibanjeza, a potom i Uga Vijeire i Davida Babunskog, Ruiz je postao usamljena jedinka (otišli igrači sa španskog govornog područja)... Nije bio konkretan u prvih 180 minuta proleća, mada zaslužuje pohvale za angažman u defanzivi i nesebično pomaganje beku Dušanu Anđelkoviću. Posto, Ruiz je počeo da "krcka" kredit, pošto su mu na braniku mladi Luka Adžić i na pripremama odlični Nemanja Milić.

Pojačanje iz Spartaka je kaparisao mesto startera, ali su ga parni kartoni odvojili od premijere protiv Novog Pazara. To je iskoristio Srđan Plavšić i odlično delovao u tandemu sa Markom Petkovićem. Upravo je tandemska igra nešto što je nedostajalo Crvenoj zvezdi u proteklih šest meseci. Sada su se na bokovima definisali partneri koji se odlično dopunju: Petković- Plavšić odnosno Anđelković - Ruiz. Pojavljivanje Milićaautomatski bi značilo prebacivanje Plavšića na suprotnu stranu. Čini se mnogo rasparivanja za meč viskokog rizika. 

Odbrana neće pretrpeti izmene. Za tim i nema potrebe, pošto je Crvena zvezda ostala sa dvojicom klasičnih štopera, Abrahamom Frimpongom i Aleksandrom Lukovićem. Tu jeDamijen Le Talek, ali Francuz bi zajedno sa Mičelom Donaldom i Gelorom Kangomtrebalo da obezbedi prevlast Zvezdi na sredini terena i veći posed, odnosno da bude osigurač prilikom svakog napada Partizana.

Naravno, sedmica pred derbi uvek nosi neizvesnost. Ono što važi danas, ne mora da znači da je na snazi sutra. Uvek i postoji mogućnost nekog trenerskog driblinga, posebno u situaciji kada je na suprotnoj strani temeljan i analitičan stručnjak poputMarka Nikolića koji je izvukao sve algoritme i statističke podatke o vrlinama i manama Crvene zvezde.

Međutim, deluje da navijači Crvene zvezde ovog puta neće morati da vode forumaške rasprave. Da su svi starteri za 153. večiti derbi već poznati.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar