Анализа: Човјек који мучи Звезду...!

Очигледан напредак у каријери Партизановог тренера изражен кроз бројке. . .

Фудбал 01.03.2017 | 23:07
Анализа: Човјек који мучи Звезду...!
Некад Славиша Јокановић и Александар Станојевић, данас Марко Николић. Једнаким ентузијазмом каквим су прилазили утакмицама свог тима с почетка шестогодишње доминације српским фудбалом (пре свега 2008., 2009., 2010. и 2011.), Партизанови навијачи чекају 153. вечити дерби (субота 18.00, ТВ Аренаспорт 1) уверени да, осим играчких, адута више имају на – клупи.

Актуелни шеф струке црно-белих се резултатима у блиској прошлости увукао под кожу навијачима и дао им за право да на “Маракани“ верују у победу која би вредела више од три бода. Све претходне окршаје са црвено-белима Николић је добио. Два у првом мандату (2:1, 1:0), уз онај јесењи на коме је стрелац био Бразилац Леонардо, у 89. минуту (1:0), те у комшилук носи епитет човека са савршеним учинком у дербијима, што је само по себи довољно за отреситост и самопоуздање које би, за случај да га пренесе играчима, могло да резултира продужетком низа.

Николић је нека врста персоне нон грата за Црвену звезду. Из простог разлога што ју је мучио и на клупама претходна два клуба: Војводине и Рада.

Док је био шеф струке Новосађана почетком децембра 2013. године – уз напомену да се тад већ знало да долази у Хумску 1 да замени Вука Рашовића, што се и десило две седмице касније – у размаку од само три дана најпре је нокаутирао црвено-беле у четвртфиналу Купу Србије, а потом их натерао да се добро презноје не би би савладали Лале у првенству. Тај први меч, игран 4. децембра 2013, показао је да је Николић зрео за прелазак на виши ниво, а голови Андрије Калуђеровића, Енвера Аливодића и Петра Шкулетића да је Војводина тим за трофеј, који ће на крају сезоне освојити. А у другом, 7. децембра, поготком Марка Полетановића водила је Воша, да би Звезда преокренула и до тријумфа стигла тек у трећем минуту надокнаде времена преко Драгана Мрђе.

Сезону пре тога Марко Николић је седео на клупи Рада. Из оба лигашка дуела са Звездом изашао је неокрњен. У другом колу на Маракани су Грађевинари водили 2:0 головима Немање Којића, да би завршило 2:2, док је пролећни сусрет на Врачару окончан резултатом 1:1, тако што је Ненад Милијаш донео предност фавориту, а номинални домаћин изједначио акцијом у изведби садашњих партизановаца: Лазар Ћирковић је центрирао, а Урош Ђурђевићглавом погодио мету.

Све то значи да је Марко Николић у последњих седам окршаја са Црвеном звездом поражен тек једном, уз чак четири победе и два ремија. Исто тако показује његов тренерски напредак, јер је у уводним годинама своје каријере (2008. кад је постао професионалац у овом послу) лоше пролазио у окршајима са црвено-белима. У првих осам утакмица (до 2012.) водећи Рад против актуелног шампиона извукао је само један реми (0:0) и претрпео чак седам пораза. С тим да се види јасна узлазна линија код његових играча који су у прва четири сусрета са Звездом трипут тучени са “нулом“, а у наредна четири на три јој давали по гол.

Затим креће већ поменута серија од седам мечева....

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар