Analiza: Čovjek koji muči Zvezdu...!

Očigledan napredak u karijeri Partizanovog trenera izražen kroz brojke. . .

Fudbal 01.03.2017 | 23:07
Analiza: Čovjek koji muči Zvezdu...!
Nekad Slaviša Jokanović i Aleksandar Stanojević, danas Marko Nikolić. Jednakim entuzijazmom kakvim su prilazili utakmicama svog tima s početka šestogodišnje dominacije srpskim fudbalom (pre svega 2008., 2009., 2010. i 2011.), Partizanovi navijači čekaju 153. večiti derbi (subota 18.00, TV Arenasport 1) uvereni da, osim igračkih, aduta više imaju na – klupi.

Aktuelni šef struke crno-belih se rezultatima u bliskoj prošlosti uvukao pod kožu navijačima i dao im za pravo da na “Marakani“ veruju u pobedu koja bi vredela više od tri boda. Sve prethodne okršaje sa crveno-belima Nikolić je dobio. Dva u prvom mandatu (2:1, 1:0), uz onaj jesenji na kome je strelac bio Brazilac Leonardo, u 89. minutu (1:0), te u komšiluk nosi epitet čoveka sa savršenim učinkom u derbijima, što je samo po sebi dovoljno za otresitost i samopouzdanje koje bi, za slučaj da ga prenese igračima, moglo da rezultira produžetkom niza.

Nikolić je neka vrsta persone non grata za Crvenu zvezdu. Iz prostog razloga što ju je mučio i na klupama prethodna dva kluba: Vojvodine i Rada.

Dok je bio šef struke Novosađana početkom decembra 2013. godine – uz napomenu da se tad već znalo da dolazi u Humsku 1 da zameni Vuka Rašovića, što se i desilo dve sedmice kasnije – u razmaku od samo tri dana najpre je nokautirao crveno-bele u četvrtfinalu Kupu Srbije, a potom ih naterao da se dobro preznoje ne bi bi savladali Lale u prvenstvu. Taj prvi meč, igran 4. decembra 2013, pokazao je da je Nikolić zreo za prelazak na viši nivo, a golovi Andrije Kaluđerovića, Envera Alivodića i Petra Škuletića da je Vojvodina tim za trofej, koji će na kraju sezone osvojiti. A u drugom, 7. decembra, pogotkom Marka Poletanovića vodila je Voša, da bi Zvezda preokrenula i do trijumfa stigla tek u trećem minutu nadoknade vremena preko Dragana Mrđe.

Sezonu pre toga Marko Nikolić je sedeo na klupi Rada. Iz oba ligaška duela sa Zvezdom izašao je neokrnjen. U drugom kolu na Marakani su Građevinari vodili 2:0 golovima Nemanje Kojića, da bi završilo 2:2, dok je prolećni susret na Vračaru okončan rezultatom 1:1, tako što je Nenad Milijaš doneo prednost favoritu, a nominalni domaćin izjednačio akcijom u izvedbi sadašnjih partizanovaca: Lazar Ćirković je centrirao, a Uroš Đurđevićglavom pogodio metu.

Sve to znači da je Marko Nikolić u poslednjih sedam okršaja sa Crvenom zvezdom poražen tek jednom, uz čak četiri pobede i dva remija. Isto tako pokazuje njegov trenerski napredak, jer je u uvodnim godinama svoje karijere (2008. kad je postao profesionalac u ovom poslu) loše prolazio u okršajima sa crveno-belima. U prvih osam utakmica (do 2012.) vodeći Rad protiv aktuelnog šampiona izvukao je samo jedan remi (0:0) i pretrpeo čak sedam poraza. S tim da se vidi jasna uzlazna linija kod njegovih igrača koji su u prva četiri susreta sa Zvezdom triput tučeni sa “nulom“, a u naredna četiri na tri joj davali po gol.

Zatim kreće već pomenuta serija od sedam mečeva....

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar