Међуетничке тензије опасно високе

Европска комисија против расизма и нетолеранције (ЕЦРИ) при Вијећу Европе објавиће данас трећи извјештај о Босни и Херцеговини у коме се анализирају најновија дешавања и неријешена питања попут сегрегације у образовању и непровођења пресуда Суда за људска права, али се и нуде препоруке за власти. У извјештају је наведено да су међуетничке тензије у земљи и даље опасно високе, а политички дискурс, укључујући и дискурс у медијима, још увијек карактеризира честа употреба говора мржње, што у великој мјери пролази несметано код власти.

Босна и Херцеговина 28.02.2017 | 11:24
Међуетничке тензије опасно високе
У извјештају је поздрављена чињеница да политички представници осуђују нападе на повратнике, а позитивним је оцијењено да је Стратегија за проведбу Анекса ВИИ Дејтонског мировног споразума о правима повратника ревидирана, при чему се већа пажња посвећује помоћи за стамбено збрињавање, инфраструктуру и запошљавање.

Како би се смањио степен међуетничке дискриминације и кривичних дјела почињених из мржње с којима се земља још увијек суочава, власти су организовале обуке за судије, тужиоце и полицијске службенике на тему примјене закона о забрани дискриминације и борбе против кривичних дјела почињених из мржње.   

У извјештају се помињу и мјере које су преузете ради рјешавања проблема дискриминације на етничкој основи у области пензионог права, олакшавања приступа идентификацијским документима чланова ромске заједнице као и ради подршке уписивању већег броја ромске дјеце у школе и смањивања стопе напуштања школе.

С друге стране критикован је недостатак политичке воље да се изгради инклузивно друштво, а упркос препоруци ЕЦРИ-а датој у претходном извјештају, и даље постоје етнички подијељени образовни системи док политичке елите три етничке групе не показују спремност да прихвате интегрисане школе.

- Окончање свих облика сегрегације у школама је вјероватно један од најважнијих задатака за БиХ. То је апсолутно неопходно да би се изградило инклузивно друштво и будуће генерације поштедиле критике етничке подијељености и мржње - казао је предсједавајући ЕЦРИ-а Цхристиан Ахлунд.

Напретка није било ни у провођењу пресуде Европског суда за људска права у предмету Сејдић и Финци против БиХ. Уставом БиХ су увјети за одређене високе политичке функције и даље везани за етничку припадност, а неспремност да се ове одредбе промијене је симптоматична за постојеће политичке препреке превазилажењу етничке подјеле.

У извјештају се наводи и да је институција омбудсмена недовољно кадровски попуњена и да је проведена само половина њених препорука. Ефективност институције је потенцијално угрожена и предложеним новим законом који може утицати на њену финансијску независност.

Међу препорукама датим у овом извјештају двије треба провести као приоритетне и бит ће предметом прелазног праћења од стране ЕЦРИ-а у року од двије године, а то су окончање свих облике сегрегације у школама и јачање капацитета институције омбудсмена и нарочито треба поједноставити поступак доношења одлука.

Извјештај је сачињен након посјете ЕЦРИ-а БиХ у марту 2016. године и у њему се у обзир узимају дешавања до 30. јуна 2016. осим гдје је то другачије назначено, речено је у саопштењу из Уреда Вијећа Европе.

Европска комисија против расизма и нетолеранције је тијело Вијећа Европе за праћење људских права, састављено од независних стручњака, које прати проблеме расизма, ксенофобије, антисемитизма, нетолеранције и дискриминације на основама као што су ‘раса', национално или етничко поријекло, боја коже, држављанство, вјероисповијест и језик.

Извор: Агенције

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

БАЊАЛУКА

28.02.2017 10:54

То све кухају политичари, обичан народ преживљава заједно са својим комшијама једни другима помажу славе, тугују........

ОДГОВОРИТЕ
Name

ммм

28.02.2017 11:12

Бас тако.

Name

САРАЈЕВО

28.02.2017 10:56

Додјите у село, град, било гдје у БиХ питајте има ли тензија.........све те тензије конструишу политичари а новинари само гурају такву причу.........ма дајте више обичном народу догорило до ноката због јада биједе и сиромаштва ТО СУ ТЕНЗИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Абдулах Бошњак

28.02.2017 10:58

Нема тензија међу обичним народом, људи нормално живе, гледају своја посла, да како преживе. Тензије подижу "у име народа" политичари који немају шта друго да понуде народу па само дижу дреку и галаму између себе. Дакле постоје тензије су између Бакира и Додика, између Босић и Додика, између Бакира и Радончића, итд. и стално гледамо те тензије преко тв-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фурде лажу

28.02.2017 11:39

Које тензије , можда између кандидата за дугогодишњу робију , а што се тиче народа , ђжаба нас завађају нема више будала да ратују .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕТЕРАН

28.02.2017 11:42

ЦИТИРАМ ЈЕДНОГ ВЕТЕРАНА: Ја хоцу да зивим и радим теско али постено. Ко је цинио лоповлуке нека се боји суда.Ја се небојим ни једног. Има вас 'патриота'на свим странама. Ја предлазем да одете горе на Треску.Ископате оне ровове из рата.Ви овамо а ове Босњацке патриоте с друге стране.Нека вам СФОР буде спонзор за пуске па ви видите горе ко је веци Србин а ко Босњак.Или цете доци памети или поизгибати...ја висе ратовати НЕЦУ!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

28.02.2017 12:10

Хало ветерани, је ли вам то титула досадни сте рат је заврсен давно..

Name

007

28.02.2017 12:24

Што та питања не покречете код вас.Вама се дешавају појаве фашизма,хрватска,а ми смо релативно мирни.престаните политичарима давати ветар у леђа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

28.02.2017 12:45

Народ је овај пут паметнији. Да је ко '91 глуп вец би се ратовало.

ОДГОВОРИТЕ