Međuetničke tenzije opasno visoke

Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije (ECRI) pri Vijeću Evrope objaviće danas treći izvještaj o Bosni i Hercegovini u kome se analiziraju najnovija dešavanja i neriješena pitanja poput segregacije u obrazovanju i neprovođenja presuda Suda za ljudska prava, ali se i nude preporuke za vlasti. U izvještaju je navedeno da su međuetničke tenzije u zemlji i dalje opasno visoke, a politički diskurs, uključujući i diskurs u medijima, još uvijek karakterizira česta upotreba govora mržnje, što u velikoj mjeri prolazi nesmetano kod vlasti.

Bosna i Hercegovina 28.02.2017 | 11:24
Međuetničke tenzije opasno visoke
U izvještaju je pozdravljena činjenica da politički predstavnici osuđuju napade na povratnike, a pozitivnim je ocijenjeno da je Strategija za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma o pravima povratnika revidirana, pri čemu se veća pažnja posvećuje pomoći za stambeno zbrinjavanje, infrastrukturu i zapošljavanje.

Kako bi se smanjio stepen međuetničke diskriminacije i krivičnih djela počinjenih iz mržnje s kojima se zemlja još uvijek suočava, vlasti su organizovale obuke za sudije, tužioce i policijske službenike na temu primjene zakona o zabrani diskriminacije i borbe protiv krivičnih djela počinjenih iz mržnje.   

U izvještaju se pominju i mjere koje su preuzete radi rješavanja problema diskriminacije na etničkoj osnovi u oblasti penzionog prava, olakšavanja pristupa identifikacijskim dokumentima članova romske zajednice kao i radi podrške upisivanju većeg broja romske djece u škole i smanjivanja stope napuštanja škole.

S druge strane kritikovan je nedostatak političke volje da se izgradi inkluzivno društvo, a uprkos preporuci ECRI-a datoj u prethodnom izvještaju, i dalje postoje etnički podijeljeni obrazovni sistemi dok političke elite tri etničke grupe ne pokazuju spremnost da prihvate integrisane škole.

- Okončanje svih oblika segregacije u školama je vjerovatno jedan od najvažnijih zadataka za BiH. To je apsolutno neophodno da bi se izgradilo inkluzivno društvo i buduće generacije poštedile kritike etničke podijeljenosti i mržnje - kazao je predsjedavajući ECRI-a Christian Ahlund.

Napretka nije bilo ni u provođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH. Ustavom BiH su uvjeti za određene visoke političke funkcije i dalje vezani za etničku pripadnost, a nespremnost da se ove odredbe promijene je simptomatična za postojeće političke prepreke prevazilaženju etničke podjele.

U izvještaju se navodi i da je institucija ombudsmena nedovoljno kadrovski popunjena i da je provedena samo polovina njenih preporuka. Efektivnost institucije je potencijalno ugrožena i predloženim novim zakonom koji može uticati na njenu finansijsku nezavisnost.

Među preporukama datim u ovom izvještaju dvije treba provesti kao prioritetne i bit će predmetom prelaznog praćenja od strane ECRI-a u roku od dvije godine, a to su okončanje svih oblike segregacije u školama i jačanje kapaciteta institucije ombudsmena i naročito treba pojednostaviti postupak donošenja odluka.

Izvještaj je sačinjen nakon posjete ECRI-a BiH u martu 2016. godine i u njemu se u obzir uzimaju dešavanja do 30. juna 2016. osim gdje je to drugačije naznačeno, rečeno je u saopštenju iz Ureda Vijeća Evrope.

Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije je tijelo Vijeća Evrope za praćenje ljudskih prava, sastavljeno od nezavisnih stručnjaka, koje prati probleme rasizma, ksenofobije, antisemitizma, netolerancije i diskriminacije na osnovama kao što su ‘rasa', nacionalno ili etničko porijeklo, boja kože, državljanstvo, vjeroispovijest i jezik.

Izvor: Agencije

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

BANJALUKA

28.02.2017 10:54

To sve kuhaju političari, običan narod preživljava zajedno sa svojim komšijama jedni drugima pomažu slave, tuguju........

ODGOVORITE
Name

mmm

28.02.2017 11:12

Bas tako.

Name

SARAJEVO

28.02.2017 10:56

Dodjite u selo, grad, bilo gdje u BiH pitajte ima li tenzija.........sve te tenzije konstruišu političari a novinari samo guraju takvu priču.........ma dajte više običnom narodu dogorilo do nokata zbog jada bijede i siromaštva TO SU TENZIJE.

ODGOVORITE
Name

Abdulah Bošnjak

28.02.2017 10:58

Nema tenzija među običnim narodom, ljudi normalno žive, gledaju svoja posla, da kako prežive. Tenzije podižu "u ime naroda" političari koji nemaju šta drugo da ponude narodu pa samo dižu dreku i galamu između sebe. Dakle postoje tenzije su između Bakira i Dodika, između Bosić i Dodika, između Bakira i Radončića, itd. i stalno gledamo te tenzije preko tv-a.

ODGOVORITE
Name

furde lažu

28.02.2017 11:39

Koje tenzije , možda između kandidata za dugogodišnju robiju , a što se tiče naroda , đžaba nas zavađaju nema više budala da ratuju .

ODGOVORITE
Name

VETERAN

28.02.2017 11:42

CITIRAM JEDNOG VETERANA: Ja hocu da zivim i radim tesko ali posteno. Ko je cinio lopovluke neka se boji suda.Ja se nebojim ni jednog. Ima vas 'patriota'na svim stranama. Ja predlazem da odete gore na Tresku.Iskopate one rovove iz rata.Vi ovamo a ove Bosnjacke patriote s druge strane.Neka vam SFOR bude sponzor za puske pa vi vidite gore ko je veci Srbin a ko Bosnjak.Ili cete doci pameti ili poizgibati...ja vise ratovati NECU!!!!!

ODGOVORITE
Name

Karadoz

28.02.2017 12:10

Halo veterani, je li vam to titula dosadni ste rat je zavrsen davno..

Name

007

28.02.2017 12:24

Što ta pitanja ne pokrečete kod vas.Vama se dešavaju pojave fašizma,hrvatska,a mi smo relativno mirni.prestanite političarima davati vetar u leđa.

ODGOVORITE
Name

Kiklop

28.02.2017 12:45

Narod je ovaj put pametniji. Da je ko '91 glup vec bi se ratovalo.

ODGOVORITE