Не желимо пренос кризе на Српску

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица изјавио је да Милорада Додика и још неке из Републике Српске не интересује ревизија пресуде по тужби БиХ против Србије, већ како и на који начин да укину Суд и Тужилаштво БиХ, јер су очигледно појединци предмет тих правосудних институција.

Република Српска 27.02.2017 | 21:00
Не желимо пренос кризе на Српску
"Ако имају нешто против тих институција нека то питаје ријеше тако што ће да проведу одлуку о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ", рекао је Говедарица у изјави новинарима у Народној скупштини Републике Српске и поновио да с Бакиром Изтбеговићем не жели комуникацију док се не ријеше питања у вези с ревизијом, те да је Савјет министара БиХ бити у техничком мандату.

Он додаје да жали што се посланици странака с сједиштем у Републици Српској нису успјели усагласити о свим закључцима, након расправе о Информацији о захтјеву за ревизију пресуде Међународног суда правде по тужби БиХ против Србије, јер се у једном спорном тражи да Срби у заједничким бх. институцијама треба да блокирају читаву државу због Суда и Тужилаштва БиХ.

Говедарица тврди да не желе да блокирају БиХ и да угрозе Дејтонски споразум те тиме пренесу "кризу на РС коју је направио Бакир Изетбеговић“.

Додаје да би се блокадом рада институција БиХ, блокирала и реформска агенда.

С друге стране, шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић сматра да је парламент, након расправе о Информацији о захтјеву за ревизију пресуде Међународног суда правде по тужби БиХ против Србије, требао да усвоји још оштрије закључке, али да су и усвојеним заштитили интересе РС и њених грађана.

Тврди да су више од сат и по покушавали да усагласе закључке, али да је Савез за промјене тражио да се не помиње излазак из заједничких органа БиХ.

Споран је био каже закључак у којем: "НС РС позива представнике Републике Српске у заједничким институцијама БиХ да искористе сва правна и политичка средства у циљу онемогућавања доношења било каквих одлука на нивоу заједничких иституција БиХ, све док се не ријеше витална питања РС, као што су акти у вези са Судом и Тужилаштвом БиХ, рјешавање питања имовине и друга питања“.

Каже да су странке Савеза за промјене биле против оштрих закључака, којима се тражило напуштање бх. институција.

Извор: Агенције

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Висковицууууу

27.02.2017 20:18

Какве везе имају Тузиластво и Уставни суд са тацком дневног реда ванредне сједнице ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзомбиц

27.02.2017 20:33

Ево Баје пјени на РТРС, и крив му СДС.....то Вукота само контра!

Name

Нино

27.02.2017 20:38

Све је јасно...

Name

Кики

27.02.2017 20:48

Ко год послује са Додиком (па и НС) он представља опасност за америцку сигурност.Агенти све прате. Ко год је против његових приједлога није ниста погресио.

Name

мрки

27.02.2017 20:18

Ма у нас је све генијално, нема кризе од данас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

27.02.2017 20:34

СТА ХОЦЕС ДА МЕНИ ЦРКНЕ КРАВА А ТВОЈА ДА ЗИВИ Е НЕМЕРЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

27.02.2017 20:49

Вец одавно Скупстина крене са добрим намјерама а заврси као гласноговорник Пресједника Републике толико о демократији о позицији и опозицији и њиховим лидерима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закон

28.02.2017 05:49

Ко блокира Дрзаву блокира и ентитете ПА изволите господо.

ОДГОВОРИТЕ