Ne želimo prenos krize na Srpsku

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica izjavio je da Milorada Dodika i još neke iz Republike Srpske ne interesuje revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije, već kako i na koji način da ukinu Sud i Tužilaštvo BiH, jer su očigledno pojedinci predmet tih pravosudnih institucija.

Republika Srpska 27.02.2017 | 21:00
Ne želimo prenos krize na Srpsku
"Ako imaju nešto protiv tih institucija neka to pitaje riješe tako što će da provedu odluku o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH", rekao je Govedarica u izjavi novinarima u Narodnoj skupštini Republike Srpske i ponovio da s Bakirom Iztbegovićem ne želi komunikaciju dok se ne riješe pitanja u vezi s revizijom, te da je Savjet ministara BiH biti u tehničkom mandatu.

On dodaje da žali što se poslanici stranaka s sjedištem u Republici Srpskoj nisu uspjeli usaglasiti o svim zaključcima, nakon rasprave o Informaciji o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, jer se u jednom spornom traži da Srbi u zajedničkim bh. institucijama treba da blokiraju čitavu državu zbog Suda i Tužilaštva BiH.

Govedarica tvrdi da ne žele da blokiraju BiH i da ugroze Dejtonski sporazum te time prenesu "krizu na RS koju je napravio Bakir Izetbegović“.

Dodaje da bi se blokadom rada institucija BiH, blokirala i reformska agenda.

S druge strane, šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković smatra da je parlament, nakon rasprave o Informaciji o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, trebao da usvoji još oštrije zaključke, ali da su i usvojenim zaštitili interese RS i njenih građana.

Tvrdi da su više od sat i po pokušavali da usaglase zaključke, ali da je Savez za promjene tražio da se ne pominje izlazak iz zajedničkih organa BiH.

Sporan je bio kaže zaključak u kojem: "NS RS poziva predstavnike Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH da iskoriste sva pravna i politička sredstva u cilju onemogućavanja donošenja bilo kakvih odluka na nivou zajedničkih istitucija BiH, sve dok se ne riješe vitalna pitanja RS, kao što su akti u vezi sa Sudom i Tužilaštvom BiH, rješavanje pitanja imovine i druga pitanja“.

Kaže da su stranke Saveza za promjene bile protiv oštrih zaključaka, kojima se tražilo napuštanje bh. institucija.

Izvor: Agencije

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Viskovicuuuuu

27.02.2017 20:18

Kakve veze imaju Tuzilastvo i Ustavni sud sa tackom dnevnog reda vanredne sjednice ???

ODGOVORITE
Name

Dzombic

27.02.2017 20:33

Evo Baje pjeni na RTRS, i kriv mu SDS.....to Vukota samo kontra!

Name

Nino

27.02.2017 20:38

Sve je jasno...

Name

Kiki

27.02.2017 20:48

Ko god posluje sa Dodikom (pa i NS) on predstavlja opasnost za americku sigurnost.Agenti sve prate. Ko god je protiv njegovih prijedloga nije nista pogresio.

Name

mrki

27.02.2017 20:18

Ma u nas je sve genijalno, nema krize od danas.

ODGOVORITE
Name

A

27.02.2017 20:34

STA HOCES DA MENI CRKNE KRAVA A TVOJA DA ZIVI E NEMERE.

ODGOVORITE
Name

Osvit

27.02.2017 20:49

Vec odavno Skupstina krene sa dobrim namjerama a zavrsi kao glasnogovornik Presjednika Republike toliko o demokratiji o poziciji i opoziciji i njihovim liderima.

ODGOVORITE
Name

Zakon

28.02.2017 05:49

Ko blokira Drzavu blokira i entitete PA izvolite gospodo.

ODGOVORITE