Мјесечина најбољи филм, додјела претворена у циркус

Драма о геј црним мушкарцима надјачала је фаворита “Ла Ла Ланд” и освојила главну награду Америчке академије за науку и филм која је по 89. пут додељена у Долби театру у Холивуду.

Забава 27.02.2017 | 09:08
Мјесечина најбољи филм, додјела претворена у циркус
У једном од најнепријатнијих тренутака у историји Оскара, Феј Данавеј и Ворен Бити су прогласили погрешног добитника. Њима је неко предао погрешну коверту у којој је била картица са написом “Ла Ла Ланд”, преостала од проглашења добитнице награде за најбољу женску улогу.

Агенције истичу да је ово први пут да неко направи тако велику грешку на највећој америчкој додели филмских награда.

Бити каже да му је дата погрешна коверта.

"Отворио сам коверту и на њој је писало "Ема Стоун, Ла Ла Ланд". Зато сам толико дуго гледао у Феј и у вас. Није ми била намера да се шалим", рекао је Бити, преноси Ројтерс.

Да је тако било потврдио је и редитељ победничког филма "Месечина" Бери Џенкинс. "Мислим да живот није могао драматичније да ми се промени за 20-30 минута", рекао је он.

“Месечина”, коју је режирао Бери Џенкинс, је адаптација необјављеног драмског текста Тарела Алвина Мекрејнија коју је критика већ хвалила због оригиналног представљања црних геј тинејџера у Мајамију.

Премијерно је приказана на Теллуриде фестивалу прошле године и освојила низ награда, укључујучи и Златни глобус за најбољу драму.

Мјузикл "Ла Ла Ланд" редитеља Дејмијена Шазела, велики фаворит за Оскара са 14 номинација, освојио је шест награда.

Шазел је са 32 године постао најмлађи редитељ који је добио Оскара за најбољу режију, док је његов филм добио и награде за најбољу глумицу (Ема Стоун), сценографију, фотографију, оригиналну песму и најбоље извођење песме.

Овогодишњу церемонију доделе Оскара отворио је Џастин Тимберлејк извођењем песме “Цан’т Стоп тхе Феелинг" из филма "Тролови".

Водитељ овогодишње доделе, комичар Џими Кимел, у уводној речи се нашалио да пренос прати 225 земаља “које сада мрзе Америку”, а онда “боцнуо” Мела Гибсона рекавши да “то није човек који сад треба да нас уједини”.

Награда за најбољи страни филм припала је остварењу “Тхе Салесман” из Ирана, чији редитељ Ашгар Фархади због нових ограничења путовања није могао да присуствује додели награда.

Он се пре почетка доделе укључио у програм путем видео линка и поручио да се данас више него икад “морамо супротставити фашизму”.

Најбољи глумац је ове године Кејси Афлек за улогу у филму "Манцхестер бy тхе Сеа" редитеља Кенета Лонергана.

Овогодишња церемонија обележена је већом расном разноврсношћу после две године критика да је Оскар "сувише бео". Вајола Дејвис и Махершала Али освојили су Оскаре за најбоље споредне улоге.

Вајола Дејвис, која је прва Афроамериканка са три номинације за Оскара, добила је награду за улогу у филму "Фенцес".

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар