Mjesečina najbolji film, dodjela pretvorena u cirkus

Drama o gej crnim muškarcima nadjačala je favorita “La La Land” i osvojila glavnu nagradu Američke akademije za nauku i film koja je po 89. put dodeljena u Dolbi teatru u Holivudu.

Zabava 27.02.2017 | 09:08
Mjesečina najbolji film, dodjela pretvorena u cirkus
U jednom od najneprijatnijih trenutaka u istoriji Oskara, Fej Danavej i Voren Biti su proglasili pogrešnog dobitnika. Njima je neko predao pogrešnu kovertu u kojoj je bila kartica sa napisom “La La Land”, preostala od proglašenja dobitnice nagrade za najbolju žensku ulogu.

Agencije ističu da je ovo prvi put da neko napravi tako veliku grešku na najvećoj američkoj dodeli filmskih nagrada.

Biti kaže da mu je data pogrešna koverta.

"Otvorio sam kovertu i na njoj je pisalo "Ema Stoun, La La Land". Zato sam toliko dugo gledao u Fej i u vas. Nije mi bila namera da se šalim", rekao je Biti, prenosi Rojters.

Da je tako bilo potvrdio je i reditelj pobedničkog filma "Mesečina" Beri Dženkins. "Mislim da život nije mogao dramatičnije da mi se promeni za 20-30 minuta", rekao je on.

“Mesečina”, koju je režirao Beri Dženkins, je adaptacija neobjavljenog dramskog teksta Tarela Alvina Mekrejnija koju je kritika već hvalila zbog originalnog predstavljanja crnih gej tinejdžera u Majamiju.

Premijerno je prikazana na Telluride festivalu prošle godine i osvojila niz nagrada, uključujuči i Zlatni globus za najbolju dramu.

Mjuzikl "La La Land" reditelja Dejmijena Šazela, veliki favorit za Oskara sa 14 nominacija, osvojio je šest nagrada.

Šazel je sa 32 godine postao najmlađi reditelj koji je dobio Oskara za najbolju režiju, dok je njegov film dobio i nagrade za najbolju glumicu (Ema Stoun), scenografiju, fotografiju, originalnu pesmu i najbolje izvođenje pesme.

Ovogodišnju ceremoniju dodele Oskara otvorio je Džastin Timberlejk izvođenjem pesme “Can’t Stop the Feeling" iz filma "Trolovi".

Voditelj ovogodišnje dodele, komičar Džimi Kimel, u uvodnoj reči se našalio da prenos prati 225 zemalja “koje sada mrze Ameriku”, a onda “bocnuo” Mela Gibsona rekavši da “to nije čovek koji sad treba da nas ujedini”.

Nagrada za najbolji strani film pripala je ostvarenju “The Salesman” iz Irana, čiji reditelj Ašgar Farhadi zbog novih ograničenja putovanja nije mogao da prisustvuje dodeli nagrada.

On se pre početka dodele uključio u program putem video linka i poručio da se danas više nego ikad “moramo suprotstaviti fašizmu”.

Najbolji glumac je ove godine Kejsi Aflek za ulogu u filmu "Manchester by the Sea" reditelja Keneta Lonergana.

Ovogodišnja ceremonija obeležena je većom rasnom raznovrsnošću posle dve godine kritika da je Oskar "suviše beo". Vajola Dejvis i Maheršala Ali osvojili su Oskare za najbolje sporedne uloge.

Vajola Dejvis, koja je prva Afroamerikanka sa tri nominacije za Oskara, dobila je nagradu za ulogu u filmu "Fences".

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar