Сарајево досипа уље у ватру због ревизије

Политика у Босни се исцрпљује у међусобним размирицама како се неко не би досетио да постави питање економске мизерије у којој живе сви грађани, преноси ДW.

Босна и Херцеговина 26.02.2017 | 10:02
Сарајево досипа уље у ватру због ревизије
"Сарајево досипа уље у ватру", гласи наслов чланка у швајцарском Ноје цирхер цајтунгу. Дописник тог листа из Београда Андреас Ернст нема дилеме ко је отпочео нову епизоду затезања односа у БиХ – Бакир Изетбеговић који, како се тумачи, у Председништву у овој ствари има против себе и представника Срба и представника Хрвата. Ради се о захтеву за ревизију поступка по тужби БиХ против Србије за геноцид. Тај захтев је, без одлуке Председништва, предат у "пет до дванаест", пише лист.

"Распламсана дебата гура Босну у још једну кризу. У Београду реагују озлојеђено. Неприхватљиво је да приватна иницијатива Изетбеговића уназађује односе Срба и Бошњака за двадесет година, рекла је министарка правде Нела Кубуровић. Шеф владе Александар Вучић обећава да неће дозволити да нови конфликти спрече привредни опоравак земље. Изетбеговић негира да призива кризу. Њу, каже, изазивају они који су починили агресију на Босну и од тада рехабилитују ратне злочинце."

Швајцарски лист преноси став правника да су слабе шансе за успех захтева за ревизију јер је по том питању Међународни суд веома рестриктиван и узима у обзир само чињенице које су у последњих шест месеци изашле на светлост дана. "Непознато је какви су се нови сведоци или документи са таквом тежином наводно појавили у последње време. Процес против Радована Караџића, политичког вође босанских Срба, окончан је још пре годину дана. А током процеса против генерала Ратка Младића до данас нису изнети потпуно нови факти."

Ернст даље у тексту тумачи да је захтев за ревизију изазван роком који би иначе истекао 27. фебруара. "Изетбеговић жели да покаже својим политичким следбеницима да ће учинити све како би исправио неправду. Питање геноцида буди јаке емоције код Бошњака и Срба. Бошњаци су пресуду из 2007. доживели као скандалозну и поразну, док су је многи Срби посматрали као ослобађајућу. Она је то само делимично. Суд, наиме, није утврдио само да је армија босанских Срба у Сребреници починила геноцид – што Београд и представници српског ентитета у Босни до данас тврдоглаво поричу. Судије су уз то пребациле Београду да није урадио ништа у његовој моћи да спречи геноцид."

Аутор додаје да, осим приче о тужби, хроничне дискусије изазива и питање легитимитета целовите државе које увек изнова поставља председник РС Милорад Додик. "Његова политичка агенда се у многоме састоји у томе да представи Босну као палу државу и форсира српску аутономију до нивоа државности. Делује безмало иронично да управо он сада пребацује Изетбеговићу да изазива кризу институција у невољеној држави", пише циришки лист и закључује:

"Али тако функционише политика у Босни: политичари два ентитета виртуозно пребацују лопту из једног у друго двориште. Упозоравају на зле намере оних других и тиме доминирају јавном дебатом. Само да ником не падне на памет да прича о нечем другом – рецимо о економској ситуацији. Јер, када је о томе реч, са обе стране плота изгледа језиво: просечна плата је 430 евра, куповна моћ троструко мања од медијане земаља ЕУ. Пензионери морају да спајају крај с крајем са мање од 200 евра, незапосленост је 25 одсто. Протест против ових околности одвија се махом куповином авионске карте. Сваке године земљу напушта око 40.000 углавном добро образованих људи."



Део одговора на питање зашто је тако како је нуди данас Везер курир: "Ко ових дана путује југоисточном Европом и, уместо са политичарима, прича са упућеним посматрачима, историчарима, политиколозима, наићи ће на страх за који се веровало да је давно покопан", почиње Норберт Мапес-Нидик свој текст у бременском листу. "Све док је постојала нада у улазак у ЕУ, нико није превише озбиљно узимао кризе које државице региона производе у годишњем такту", пише овај добар познавала Балкана.

Званично још увек важи велико обећање дато на самиту ЕУ у Солуну 2003. године – ЕУ није комплетна без држава Западног Балкана. Са Србијом се чак конкретно преговара, пише Мапес-Нидик. Али то су, наводи се у тексту, ритуали иза којих се крије нестанак праве европске перспективе.

"Власти у региону томе се супротстављају ширењем оптимизма. Демонстративна увереност у приступање ЕУ одговара и њима и земљама ЕУ. Брисел може бити срећан што се кандидати баш не гурају пред вратима. А власти се радују што попушта притисак ЕУ да државе сазру за чланство, да се боре против корупције, спроведу темељне реформе. Једни би као да се прошире, други би као да приступе. (…) Парола да се приступањем ЕУ заправо приступа клубу богатих је суштински изгубила много од своје сјаја", додаје се у тексту.

Чланак у Везер куриру се завршава речима: "Аналитичари из региона једнодушно оцењују да без перспективе приступа ЕУ не прети окретање леђа Западу, већ јачање националистичких позиција – на свим странама."

(Б92/ДW.ЦОМ)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

киса

26.02.2017 09:18

Један пали ватру други досипа уље треци додаје канистере овом другом сви велико зло народно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

26.02.2017 09:24

Не знам ста це јос да нас спопадне Али на срецу обицан свијет се висе не Пали на ратне поклице насих политицара који би опет да ратују Али као И обицно они би да путују И преговарају док се ми убијамо.Ех тога господо неце бити нико вас висе не зарезује

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боx

26.02.2017 09:32

док се свијет развија ми се бавимо национализмом којим нас трују наси политицари. Мене затровати неце нико и никад!!! Сарадјујем са људима свих националности и дијелим их на добре и мање добре тако сам васпитаван и срецан сам због тога. Зивјела БиХ у којој це сви бити равноправни и волети је као своју једину дрзаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знаци,

26.02.2017 10:16

јос нису изгладнели,док се тако зетеју уз кафицу, (када нестане зафицу) тада це да примме за пускицу ;сви су им криви најмање они.

Name

Ванга

26.02.2017 09:37

Миле&Бакир јасу поново, за јос 4 године среце и благостања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бјелаве

26.02.2017 09:37

Не потпаљује ватру Сарајево,вец неодговорни СДА кримоси.У договору са Милокрадом.Сто је највеца туга,и опозиција оба ентитета се укљуцила у ту срамну кампању,умјесто да прица о економији. А обицан свијет тавори у мјесту.Фенинга не мозе зарадити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

елиот

26.02.2017 09:53

Додик и остали довлаце уље и дају Бакиру а он само досипа и тако се мјењају, према томе сви су подједнако одговорни за ту ватру, а народ ће да је гаси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Онлинефаре

26.02.2017 10:16

Додикова авантура у Америци од 2008г до данас колико је потросио милиона за лобирање !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре онлинефаре

26.02.2017 11:52

Колико кантона влада има федерација,колико су они потрошили

Name

НОВИНАР

26.02.2017 10:27

Питајмо додика оног са црне листе колико кошта литра уља за досипање на ватру

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Новинар

26.02.2017 11:13

А твој Баки невинашце

Name

Бијељина

26.02.2017 10:30

Закљуцак је: БиХ је пропала, прије него сто је и настала! Српска је од поцетка присиљена да трази свој пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Бијељина

26.02.2017 11:03

Нециу да коментарисем јер глупом се не да објаснити.

Name

Бијељина

26.02.2017 11:51

Добро човјек и каже,па видите да ово неиде да ово није видјело државе,ово ти је као брак на силу,не мозес ти неког на нешто да силис,кад тад овде ће опет доћи до оног најгорег,зато ово треба ријешити мирним путем и свако себи.

Name

За бијељина

26.02.2017 12:27

Човјече иди ко ти брани. Будака живи гдје мора а паметан гдје му је лијепо.

Name

Ре Бијељина

26.02.2017 12:52

Прави Бијељенци су се цијенили И увазавали не гледајуци на националност . Ти си калемљени Бијељенац

Name

Кад би

26.02.2017 12:23

Чудо би било, да се на основу ова наша три лопова (Човић, Милорад , Бакир) , народи уједине, јер нам је зло једнако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дупли декунг

26.02.2017 18:10

Све тацно. Једино бих додао да се и ЕУ распада.

ОДГОВОРИТЕ