Ревизија пресуда потпирује тензије

Слање захтјева за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије за агресију и геноцид изазвало је велику пажњу медија, не само у региону већ и у свијету.

Свијет 25.02.2017 | 07:55
Ревизија пресуда потпирује тензије
Овом темом бавио се и угледни "Неw Yорк Тимес" који је подсјетио да је захтјев за ревизију пресуде затражио бошњачки члан трочланог Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић.

"Захтјев муслиманског члана (Предсједништва БиХ) Бакира Изетбеговића, очигледно потпирује политичке тензије у региону које тињају још од рата који је 'растурио' Југославију 90-их година прошлог вијека", пише угледни лист.

"Неw Yорк Тимес" додаје да би овим потезом бошњачког члана предсједништва сада могли бити охрабрени "про-српски сецесионисти, који имају подршку Србије и Русије".

"Москва се удвара Србима у Србији и Босни, док у међувремену тајно интервенише у македонији и Црној Гори, покушавајући да поврати утицај који је имала на Балкану", пише "НYТ".

У чланку се подсјећа да је Међународни суд правде 2007. године ослободио Србију "директне одговорности за масакр који се догодио Сребреници", али да се Србија сматра одговорном за кршење Конвенције о геноциду јер није спријечила геноцид и казнила тадашњег војног команданта генерала Ратка Младића.

Како се даље у тексту наводи, захтјев за ревизију пресуде изазвао је велику буру у Босни и Херцеговини, јер су Срби изразили незадовољство због слања захтјева.

"Неw Yорк Тимес" се такође осврће и на суђење генералу Ратку Младићу које је у току у Хашком Трибуналу.

Позивајући се на неименоване правне експерте, лист пише да су мале шансе да Суд поново отвори случај, али се у тексту понавља да ће сам захтјев за ревизију "распалити дебату" у Босни и Херцеговини.

Даље се подсјећа да је Дејтонски мировни споразум подијелио Босну и Херцеговину на "бошњачко-хрватски ентитет и Републику Босанских Срба", али, наводи се, односи су до дан данас у овој држави затегнути и постали су гори у посљедњих неколико мјесеци.

"У новембру прошле године босански Срби су одржали контроверзни референдум - који није предвиђен Дејтонским споразумом, али подржан од стране Москве - који би могао да води до потпуне независности или чак новог придруживања Србији. Предсједник босанских Срба Милорад Додик и оштри националиста рекао је да је захтјев за ревизију пресуде затворио врата напретку Босне и угасио свјетло", пише "Неw Yорк Тимес", те додаје да су "Додик и други критиковали Изетбеговића што покушава поново да отвори случај против Србије без пристанка српског и хрватског члана Предсједништва".

Лист такође преноси ријечи Александра Вучића, премијера Србије, који је рекао да је Изетбеговићев потез односе двије земље вратио 25 година уназад.

"Мало повјерења које смо годинама градили сада је нестало", преноси "НYТ" Вучићеве ријечи.

У тексту, објављеном и у интернет издању, стоји и да је Изетбеговић у Сарајеву добио велику подршку за слање захтјева за ревизију тужбе.

"У Сарајеву, Изетбеговићеве присталице, укључујући академике, опозиционе политичаре и организације за заштиту људских права тврде да Суд треба поново да отвори случај, јер многи у Босни и Србији још увијек одбијају да признају злочине у Сребреници као геноцид, упркос пресудама међународних судова", пише "НYТ".

"Захтјев је очигледно послат у журби. Десетогодишњи рок за подношење захтјева истиче у недјељу", закључује се у тексту "Неw Yорк Тимеса".

Извор: Независне

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

ибро

25.02.2017 07:03

Мора србија да плати најмање 3 милијарде И ослабити рс а осназити бх институције и бице свима добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

.

25.02.2017 07:54

Ахахахаха.

Name

Ре Ибри

25.02.2017 08:57

Ибро па ви бисте опет пара да ништа не радите.Ибро колико си,Срба спасио о хандзара? Колико дјеце да не буду силована по Сарајеву? Ревизија ће само потврдити ранији пресуду и шта ћете онда?

Name

ниста против

25.02.2017 07:06

Засто је "сецесија" лоса? Па боље постовање него нетрпељивост!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.02.2017 07:52

Јел то вази и за Војводину?

Name

цвијет

25.02.2017 07:59

Зар ви Срби стварно мислите да је 1992 година и да мозете поновити злоцине које сте поцинили?

Name

Ре цвијет

25.02.2017 08:58

Срби вјерују и све осим у истину и стварност. А сто је најгоре бјезе од тога ко дјаво од крста. Не виде гдје им РС иде и у којем је стању. Не виде да их Бгд дрзи као новац за подкусуривање . А куну се у Бгд. Висе вјерују у одцјепљење а ни да помисле да им РС мозе укинути ( пар мјесеци без ммф) сто је близи слуцај.Итд итд. Ниста ново!

Name

ре цвијет

25.02.2017 09:07

Мислис маркале 1/2,убиство војника у Сарајеву,брцанска петља,тузланска капија итд.

Name

Ертургул

25.02.2017 07:08

Имали дуга тема осим ове да народ живи у неизвјесности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

25.02.2017 07:15

А какве су биле прице прије ревизије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико и Неко

25.02.2017 07:15

Лобира кесић не стаје. Треба му повећат примања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Непотпун текст

25.02.2017 07:26

За разлику од овог најновијег "стручњака" Рефика Хоџића, бившег читача саооштења из Хага, који тврди да је ревизија ограничена, Давид Шефер за Њујорк Тајмс тврди управо супротно. (“Wе аре фоцусинг он провинг геноциде фор тхе аттацкс он сиx Босниан муниципалитиес ин 1992.”) Правни тим БиХ је фокусиран на доказивање геноцида у нападу на шест Бисанских општина, изјавио је Давид Шефер. Нема шансе да му ЦИА није набавила све потребне доказе из Србије и суда у Хагу. Ово је нека велика игранка у којој је Бакир обични водоноша...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тата

25.02.2017 09:05

Ово је Америцка ствар а не Бакирова. Бакир је само урадио ста су Американци тразили.Зна то и Иваниц али не смије да јавно казе боји се за своју фотељу. У исто вријеме отврају "представниство" РС на Кипру. Знаци припреме за бјезанију.. Да Бакир стоји иза тога они би се и даље смијали. Овако знају да је враг однио салу.

Name

мистер x

25.02.2017 07:32

Проблем босански је настао у Дејтону.Овај догајај и сви претходни па и они који долазе су последица накараног склопљеног уговоре где је наградјена агресија.То је болна истина,Хрватска протјера све србе и ником ниста,Србија и ЈНА умјесто на хрвате ударисе по ненаорузаној Босни и развалисе је ?.запад гледа и сути и на крају пола Босне ни моје ни твоје. И ста онда оцекујете.МИР хехе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исправка Новинарима

25.02.2017 07:35

Неw Yорк тимес ,, Није написао МАСАКАР ,, него ГЕНОЦИД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Исправка

25.02.2017 08:05

Знају они зашто су "случајно" замијенили појмове, и то је у једној мјери изазвало ревизију и цијели циркус који опет плаћа нормалан свијет. Да је Србија послије рата експресно послала Милошевића и компанију у Хаг, да су умјесто снова о великој Србији (без срца Косова) радили на помирењу, нико не би данас причао о рату и жалби на пресуду. Народ би се забавио о својим животима, све би било 1000 пута боље. Они се ухватили Путина којем је Турска милион пута традиционално и стратешки важнија од једне небитне Србије. Путина који је признао пасоше Републике Косово и одобрио им визе прије Америке. Класична Небеско-СРБска политика звана "Самоубиство Циглом у Главу из Залета", која се не мијења задњих 300 година...

Name

Карадоз

25.02.2017 07:49

Пратио сем одредјени број вазнијих медија у свијету, нико ни ријеци о овоме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црна листа а још ЦРЊИ МРАК

25.02.2017 07:55

Ако се свјетло УГАСИ у БиХ ,,, МИЛОРАДА ДОДИКА би мого ПРОГУТАТИ тај његов МРАК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српским политицарима

25.02.2017 07:59

Међународни суд правде у Хагу је 26. фебруара 2007. године донио пресуду да је Војска Републике Српске починила геноцид у Сребреници у јулу 1995.године. Многи политицари из РС у више наврата у задњих 10 година су јавно тврдили да у Сребреници није почињен геноцид. Велики проценат Срба је повјеровао у ваше тврдње. Пошто у недјељу, 26. фебруара 2017.године, истиче рок за подношење захтјева за ревизију пресуде из 2007.године, тј. могућност улагања жалбе на ову пресуду, врло је важно чути Ваш одговор на сљедећа питања: 1. Да ли сте доказе да у Сребреници није почињен геноцид систематизовали и припремили? 2. Да ли сте Србији доставили те доказе и замолили Србију да покрене ревизију пресуде из 2007.године, како би били презентовани Ваши докази да се у Сребреници није десио геноцид?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.02.2017 02:39

А сто је вама толико стало да је поцињен масакар или геноцид. Та ревизија коста 10 милијона км и неце вама доњети нити радна мјеста нити бољи зивот. Зар није паметније градити сколе и болнице СА тим новцем.

Name

Народе

26.02.2017 03:35

Засто је овде народ толико глуп да је то смесно бас?

ОДГОВОРИТЕ